IndonesieNU

5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landschap. Maar ook op het gebied van cultuur heeft dit deel van het eiland Java veel te bieden. Indonesiënu heeft vijf populaire bestemmingen in West-Java voor je geselecteerd, die zeer zeker een bezoek waard zijn.

1. Bandung

Bandung wordt met name in het weekend en op nationale feestdagen druk bezocht door lokale toeristen uit Jakarta en andere delen van Indonesië met enorme files als gevolg. Wil je als toerist van de stad kunnen genieten, dan raden wij je aan Bandung tijdens de weekenden en nationale feestdagen te mijden. 

Wat wij met name bijzonder vinden, is dat de stad nog vele overblijfselen uit de Nederlands koloniale periode herbergt. Met name in de wijk Braga vind je nog veel terug uit de tijd dat Indonesië nog Nederlands-Indië was. 

Bandung Jalan Braga

Ook op culinair gebied heeft Bandung veel te bieden. Wat het team van Indonesiënu is opgevallen, is dat er in Bandung veel restaurants te vinden zijn met een ‘Nederlands-Indische’ menukaart. Deze restaurants bieden verscheidene gerechten en hapjes aan die enorm populair waren in Nederlands-Indië, zoals klappertaart, bitterballen en poffertjes.

culinair Bandung

Bandung wordt ook wel textielstad genoemd. De vele FO’s - de Factory Outlets - zijn razend populair onder Indonesiërs en buitenlandse toeristen. FO’s vind je bijna overal in de stad, maar de belangrijkste straten zijn toch wel de Riau-straat (Jalan Riau), de Setiabudi-straat (Jalan Setiabudi), Dago-straat (Jalan Dago) en Cihampelas-straat (Jalan Cihampelas). 

Bandung is ook een heel goed startpunt voor dagtochten in de omgeving zoals naar Tangkuban Perahu, Kawah Putih en het hogergelegen Lembang. Meer weten over Bandung? Lees ook: Bandung, het Parijs van Java


2. Bogor

In het koloniale tijdperk was Buitenzorg - het huidige Bogor - het vakantie- en buitenverblijf van de Nederlandse elite in Batavia. De stad had een koel klimaat en stond vol bomen en planten. Maar Bogor is verworden tot een kleine metropool, vol mensen en verkeer. Wat hetzelfde is gebleven, zijn de bijna dagelijkse regenbuien. Bogor wordt daarom niet voor niets Kota Hujan of regenstad genoemd

De bekendste toeristische attractie in Bogor is Kebun Raya Bogor, de botanische tuin van Bogor. Deze oudste botanische tuin in Indonesië is in 1817 opgericht  - onder Nederlandse heerschappij - door de Duitse botanicus Dr. Caspar Georg Carl Reinwardt en kreeg de naam 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. In het midden van de tuin staat het Presidentieel Paleis dat vroeger de residentie was van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië.

botanische tuin bogor kebun raya bogor

Dichtbij de ingang van Kebun Raya Bogor, ligt de fruitmarkt met een aanbod van de lekkerste lokale vruchten. Nabij de fruitmarkt ligt de Chinese wijk met een Chinese tempel en natuurlijk Chinese eetgelegenheden.

treinstation bogor buitenzorg

Een leuke manier om Bogor te verkennen, is door middel van een stadswandeling die begint bij treinstation Bogor met nog Nederlandse invloeden. Meer weten over Bogor? Lees ook: Bogor, het vroegere Buitenzorg
 

3. Pelabuhan Ratu

Pelabuhan Ratu, wat ‘Haven van de Koningin’ betekent, is een subdistrict in Sukabumi. De stad en het bijbehorende strand zijn vanuit Jakarta in ongeveer 3,5 - 4 uur te bereiken. Omdat het gebied enigszins afgelegen ligt, hebben nog niet veel toeristen de weg naar Pelabuhan Ratu weten te vinden.

Pelabuhan Ratu West-Java

De zee is enorm populair onder surfers vanwege de hoge golven. Het wordt mensen echter afgeraden in de zee te gaan zwemmen vanwege de zeer verraderlijke getijdestromingen.

In Pelabuhan Ratu kun je heerlijke strandwandelingen maken. Langs het strand bieden (eenvoudige) eetgelegenheden verscheidene visgerechten aan voor een schappelijke prijs.

Ook het vinden van goede accommodatie is geen probleem. De meeste hotels of guesthouses liggen aan het strand. Het oudste hotel in Pelabuhan Ratu is het Inna Samudra Beach Hotel dat gebouwd is in 1962. Het hotel doet retro aan. In het hotel is een kamer gewijd aan de godin van de Zuidzee (kamer 308). Bezoekers komen hier om er te mediteren en offers te brengen. 

pelabuhan ratu

Andere attracties die een bezoek waard zijn, zijn de lokale vismarkt; de vleermuizengrot Gua Lalay waar de vleermuizen rond 17.00 uur massaal de grot uit vliegen; Karang Hawu, een rotsachtig strand met hoge kliffen, gelegen op zo'n 3 kilometer van Pelabuhan Ratu; de warmwaterbronnen van Cipanas, gelegen op zo'n 9 kilometer van Pelabuhan Ratu.

Meer weten over Pelabuhan Ratu? Lees ook: Pelabuhan Ratu, de haven van de koningin
 

4. Pangandaran 

Een ander populair strand in de provincie West-Java is het strand van Pangandaran. Ook hier kun je heerlijke strandwandelingen maken en genieten van het uitzicht op zee. Lokale bewoners bieden boottochten aan, waarin je op een vissersboot de zee opgaat en langs de kust vaart. 

strand pangandaran

In Pangandaran is er volop keuze aan goede accommodatie. De hotels of guesthouses liggen vlakbij het strand. Omdat Pangandaran een vissersdorp is, wordt hier ook veel vis verkocht. Elk restaurant in Pangandaran heeft wel vis op het menu staan. 

strand pangandaran

Een populaire attractie in Pangandaran zijn het mini-reservaat Cagar Alam Pananjung met grotten, een wit zandstrand en loslopende aapjes en herten. Ook Green Canyon is populair onder toeristen. Op een houten bootje vaar je door een schitterend stukje natuur. 

Meer weten over Pangandaran? Lees ook: Het levende strand van Pangandaran
 

5. Garut-Tasikmalaya

Garut en Tasikmalaya liggen zo'n 60 kilometer van elkaar vandaan en vormen goede startpunten voor dagtrips in de omgeving. 

Een populaire attracties in de omgeving van Garut is de krater van Kamojang. Kawah Kamojang ligt in de buurt van de geothermische centrale van het Indonesische staatsbedrijf PT Pertamina. De geschiedenis van de centrale gaat ver terug naar de koloniale periode. Het waren de Nederlanders die hier vanaf 1926 experimenten deden met stoomboringen. 

Iets verderop liggen warmwaterbronnen die een geneeskrachtige werking zouden hebben. 

kawah kamojang

Andere toeristische attracties in de omgeving van Garut zijn: de berg Papandayan, krater Talaga Bodas en het luxe resort/restaurant Kampung Sampireun. 

Een zeer populaire attractie die zeer makkelijk te bereiken is vanuit Tasikmalaya is Kampung Naga, een klein authentiek en traditioneel dorpje waar de bewoners de traditionele Sundanese gebruiken nog in ere houden en leven zoals hun voorouders hebben geleefd, dat wil zeggen zonder elektriciteit en alle moderne gemakken van deze tijd. 

Geen rondrazend verkeer en harde muziek uit luidsprekers, maar wel het kabbelende water van de Ciwulan-rivier, het gekraai van een haan en het geruis van de wind door de bomen. 

Kampung Naga

Ook leuk om te bezoeken is de berg Galunggung die zo'n 17 kilometer van Tasikmalaya vandaan ligt. Via een trap van 620 treden kun je de top van de berg bereiken. Op de top heb je een schitterend uitzicht over de omgeving, waaronder het kratermeer dat omringd wordt door groene bossen.

Galunggung tasikmalaya

In Garut en Tasikmalaya is er volop keuze aan goede accommodatie. Deze twee plaatsen zijn zeer goed te bereiken vanuit de provinciehoofdstad Bandung. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »