IndonesieNU

Met de A380 naar Indonesiƫ

Met de A380 naar Indonesiƫ

02-07-2013 | Naar Indonesiƫ
Vanuit Nederland naar Indonesië met het grootste passagiersvliegtuig ter wereld? Dat kan. Al zal je keuze beperkt zijn tot de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten: Emirates Airlines. Deze maatschappij verzorgt dagelijks een vlucht met de A380 tussen Amsterdam Schiphol en Dubai. Vanaf Dubai (transit), vervolg je de reis naar Jakarta met een Boeing 777-300ER. 
Je kunt dus ongeveer 6,5 uur ervaren hoe het is om te vliegen in een 'big momma'. De terugweg (Dubai-Amsterdam) duur ongeveer 7 uur. 

Het vliegen in een A380 is op zich niet zo bijzonder. Wel is het natuurlijk zo dat je meer ruimte hebt in het gangpad om je benen te strekken en de stoelen hebben iets meer beenruimte in vergelijking met andere grote vliegtuigen. De grootte van een vliegtuig zegt natuurlijk niets over de service van de cabin crew. De service (economy class) bij Emirates is niet beter dan bij andere intercontinentale luchtvaartmaatschappijen waar wij ooit mee hebben gevlogen. 

Voor ons is het in ieder geval geen gemis om niet met Emirates te vliegen. Daarnaast voelen wij ook niet de behoefte om opnieuw voor deze luchtvaartmaatschappij te kiezen. Dit gevoel hadden wij niet bij Korean Air.

Maar aangezien Emirates vaak als goedkoopste uit de bus komt, is een retourtje NL-Indonesië natuurlijk het overwegen waard. 

Over het algemeen is er niets aan te merken op de service van Emirates. Ben je echter gewend te vliegen met een luchtvaartmaatschappij als Singapore Airlines, en vlieg je nu met Emirates, dan zul je misschien denken: 'Waar ben ik nu weer in terecht gekomen.' Vloog je voorheen met Lufthansa, dan zul je waarschijnlijk heel blij zijn met de service van Emirates. 
Passagiers in de economy class kunnen kiezen uit 2 menu's: rijst of aardappelen. Indonesiënu kiest meestal voor rijst op vluchten naar Azië. Maar deze keer wilden wij de aardappelen maar eens proberen. Helaas, op! Goed, dan maar weer rijst.

Het drankenaanbod is groot en gevarieerd: van mineraalwater, sapjes, frisdranken tot alcoholische dranken. 

Alle stoelen zijn uitgerust met een inflight entertainment systeem en een tv-scherm (12 inch) in de stoel voor je. Met het ruime aanbod films, tv-series, muziek en games, kun je je de hele vlucht vermaken. Al vinden wij wel dat de inflight entertainment van KLM stukken beter is: meer, betere en nieuwere films.

Alle passagiers kunnen tijdens de vlucht gebruik maken van WiFi (tegen betaling); iets wat Indonesiënu natuurlijk moet uitproberen. De internetverbinding was redelijk snel; je kunt het vergelijken met de snelheid van 3G in Nederland. 


     Kindvriendelijk?


Emirates Airlines staat bekend als kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij. Maar dit betekent niet dat de vliegmaatschappij de beste en meest geschikte keuze is voor een gezin met kinderen om mee te vliegen.

Vlieg je met een baby, verzeker jezelf er dan van dat je een bassinet (reiswieg) krijgt en een zitplaats behorende bij de reiswieg. Reis je met kinderen, sta er dan op dat je naast elkaar komt te zitten. Tijdens de vlucht zagen wij heel wat gezinnen die niet bij elkaar konden zitten op 1 rij.

Je kunt problemen voorkomen door online in te checken en zo spoedig mogelijk. 

Wat ook een minpunt is, is de overstap in Dubai: Druk en rumoerig! Niet echt prettig voor een gezin met kinderen. Bij een korte overstaptijd is er natuurlijk niets aan de hand.Tijdens de vlucht Dubai-Jakarta, mocht Indonesiënu de business class uitproberen. Ruime en brede stoelen, een uitgebreid aanbod aan eten en drinken en een groter LCD scherm dan de economy class.Hoe zit het met de service in de business class?


     Lemon iced tea


Indonesiënu vroeg de crew om een lemon iced tea. Ons verzoek werd met een glimlach beantwoord. 20 minuten later werd onze bestelling gebracht. Een lemon iced tea kun je in de economy class wel vergeten. Wij kregen nul op het request.

Vraag je in de economy class van Singapore Airlines om een glas lemon iced tea, dan wordt jouw verzoek, net als in de business class van Emirates, met een glimlach beantwoord. Maar, bij Singapore Airlines kun je veel sneller genieten van je drankje. Binnen 5 minuten staat de door jou bestelde lemon iced tea op het tafeltje voor je. Een enorm verschil in service toch?

Pluspunten

Minpunten

Relatief goedkoop
WiFi (tegen betaling)
Groot LCD-scherm (inflight)
Redelijk veel beenruimte (A380)
Vrijwel geluidloos vliegen in een A380
Eten valt tegen
Transit in Dubai
De cabin crew zegt te snel 'nee' 
Beperkt aanbod snacksFoto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Met Korean Air naar Bali

Met Korean Air naar Bali

16-03-2013 | Naar Indonesiƫ
De speurtocht naar een goedkope vlucht naar Bali is en blijft een spannende belevenis. Online reisbureaus stunten met...
Meer »