IndonesieNU

Achter het stuur in Indonesië

Achter het stuur in Indonesië

06-03-2015 | Artikel
Wanneer wij op de tolweg in Jakarta netjes op de linker rijstrook rijden, raast het andere verkeer ons van rechts én links voorbij. Ja, want in Indonesië gebeurt het niet zelden dat automobilisten de vluchtstrook gebruiken om in te halen. Vijf dingen waar je in Indonesië als automobilist rekening mee moet houden. 

1. Regels?

In Indonesië rijdt men op gevoel. Verkeersregels zijn er wel, maar slechts weinigen houden zich daar aan. Inhalen via de vluchtstrook, met meerdere auto’s op een rijstrook rijden (iets wat regelmatig gebeurt in de file), geen richting aangeven wanneer je afslaat of inhaalt, zijn slechts enkele voorbeelden.

auto van links
 

2. Claxon

Onnodig claxoneren is in Nederland niet toegestaan en kan je een bekeuring opleveren. In Indonesië wordt de claxon overvloedig door automobilisten gebruikt. Als de angkot (stadsbusje) te lang stilstaat om passagiers in- en uit te laten stappen; als voetgangers aanstalten maken over te steken, maar de automobilist geen vaart wilt minderen; als de automobilist ander verkeer geen voorrang wil verlenen; als het verkeerslicht, dat nog op rood staat, bijna op groen gaat, maar de voorste auto nog geen gas geeft.

Met andere woorden, in Indonesië dient de claxon ervoor om gebruikt te worden. Toeteren is de normaalste zaak in Indonesië. 
 

3. In- en uit parkeren

In Indonesië word je op veel plekken geholpen bij het in- en uit parkeren. Een luxe, vinden wij zelf. Een parkeerwachter met een fluitje geeft je aanwijzingen hoe je je auto recht in het parkeervak krijgt. Dat doet hij of zij – maar toch meestal een hij - met handgebaren en kreten als kiri, kiri (links, links), kanan, kanan (rechts, rechts), terus-terus (doorrijden, doorrijden), ... stop!

En ook bij het afrijden van het parkeerterrein, krijg je hulp, zodat je ongestoord de weg op kan rijden. Als bedankje geef je de parkeerwachter wat kleingeld, meestal is dat 2000 rupiah.  Dat brengt ons meteen bij het volgende punt…

auto parkeren


4. Geld

Iets wat je niet mag vergeten mee te nemen, is (klein)geld. Dit heb je nodig voor het betalen van de parkeerwachter of de verkeersregelaar (niet verplicht) die het andere verkeer voor je laat stoppen, zodat je bij bijvoorbeeld een U-bocht ongestoord kan doorrijden.

Ook voor het betalen van de tol op tolwegen is het verstandig geld mee te nemen. Tegenwoordig kan dat ook met een tolkaart die je kunt bijvullen. 
 

5. Hoe meer hoe gezelliger

In Nederland mogen er in een auto niet meer personen vervoerd worden dan dat er veiligheidsgordels zijn. Dit betekent dat in de meeste auto's maximaal 5 personen vervoerd mogen worden, 2 voor en 3 achter. 

auto vol

In Indonesië gelden andere 'regels'. Passagiers die op de achterbank zitten, hoeven geen gordels te dragen. Even flink opschuiven, en dan kunnen er makkelijk nog een paar passagiers bij. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »