IndonesieNU

Bali, het eiland der boeken

Bali, het eiland der boeken

28-11-2013 | Goed Doen

Een bibliotheek opzetten op Bali. Dat was de droom van Coba Maas-Kewilaä, een geboren Limburgse van Molukse afkomst. Die droom is nu werkelijkheid. Misschien dat de goden van dit paradijselijke eiland haar een helpende hand hebben gereikt?

Rond het middaguur rijden wij Lovina binnen, een kuststadje in het noorden van Bali. Onze chauffeur stopt voor een drie verdiepingen tellend gebouw dat voorheen als hotel werd gebruikt (Hotel Jegeg).

'Coba Baca, Perpustakaan Library' oftewel 'Bibliotheek Coba Baca', staat in grote letters op een wit spandoek vermeld.

Coba Baca, bibliotheek Lovina, Bali

We stappen uit de auto. De zon schijnt fel. Een enkele zweetdruppel rolt van ons voorhoofd.
               

     'Welkom bij Coba Baca. Warm hè?', vraagt ze terwijl ze ons een hand reikt.


Snel lopen we het gebouw binnen op zoek naar verkoeling. De ventilatoren draaien op volle toeren. Een groepje kinderen bewondert de schappen vol boeken. Romans, schoolboeken, tijdschriften, boeken over kunst, noem maar op. Niet alleen in het Indonesisch, maar ook in het Nederlands en Engels.

Met een collectie van ruim 5000 boeken en meer dan 1000 leden is de bibliotheek niet meer uit het Lovinese straatbeeld weg te denken.

Coba Baca bibliotheek, Lovina, Bali

 

Achter een houten bureau zit Coba Maas-Kewilaä. Wij herkennen haar van de foto op de website van de bibliotheek. 'Welkom bij Coba Baca. Warm hè?', vraagt ze terwijl ze ons een hand reikt.

In 2005 verliet Coba samen met haar echtgenoot Het Koninkrijk der Nederlanden om zich voorgoed te vestigen op het 'Eiland der Goden', Bali.

         
      De mooiste ideeën


Coba, van oorsprong röntgenlaborante, raakt al snel betrokken bij het reilen en zeilen van een kindertehuis in Singaraja, een stad gelegen aan de noordkust van Bali. Het beheren van een bescheiden bibliotheek was daar een van haar taken.

Geregelde bezoekertjes waren echter op een hand te tellen. Ook kostte het moeite andere kinderen te stimuleren om te lezen.

Dit alles zette Coba aan het denken. En in de tropen, komen werkelijk de mooiste ideeën tot stand. Gelukkig bleef het niet alleen bij ideeen. Vier jaar later, in 2009, richt Coba de stichting Coba Baca op, die als doel heeft Indonesische en met name Balinese kinderen aan het lezen te krijgen.

Coba Baca, Coba Maas owner library Lovina Bali

Coba Baca betekent 'Probeer te Lezen'. Toevalligerwijs is Coba ook de voornaam van mevrouw Maas-Kewilaä.

De stichting heeft een heuse bibliotheek die de gehele begane grond beslaat van het voormalige hotel 'Bali Jegeg'. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier boeken lenen, studeren en meedoen aan verschillende activiteiten zoals Engelse en Nederlandse les.


     Muziek van Justin Bieber


Ook de kinderen van een naburig gelegen weeshuis bezoeken met regelmaat de bibliotheek. Hier studeren ze, lenen ze boeken en doen mee aan onder andere Engelse les en streetdance.

Coba Baca, streetdance, Lovina, Bali

De streetdance-les is een waar spektakel. Muziek van Justin Bieber galmt door de luidsprekers. Het is een feest om te zien hoe de kinderen vol overgave dansen. Het ziet er heel professioneel uit.

De hitte lijkt de kinderen niet te deren.

Na de dansles, pakken de kinderen hun spullen in. Moe maar voldaan nemen ze afscheid van 'tante' Coba. Een voor een stappen ze in de auto die hun terugbrengt naar het weeshuis om de volgende dag weer terug te keren voor nog een cursus of om boeken te lenen.

Klik hier voor de video.

Inmiddels is er een nieuwe bibliotheek in aanbouw. 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Bromo Marathon 2014

Bromo Marathon 2014

28-05-2014 | Rennen voor beter onderwijs
Een marathon rennen op een van de mooiste plekken op aarde en tegelijkertijd je medemens helpen. Dat kan tijdens de Brom...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »
Coba Baca: Terima Kasih

Coba Baca: Terima Kasih

30-01-2014 | Goed Doen
Herinneren jullie je Coba Baca nog? Begin december 2013 hield IndonesiëNU een like en share actie voor stichting Co...
Meer »
Like actie Coba Baca

Like actie Coba Baca

28-11-2013 | Goed Doen
Bij IndonesiëNU is een like meer dan alleen een like. In de periode 28 november t/m 5 december schenken wij, afhank...
Meer »
Steun korte film LONDO

Steun korte film LONDO

17-08-2016 | Advertorial
Het is  17 augustus 1945, Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en Nederland is het hier allerminst mee...
Meer »
Help kinderen in Indonesië

Help kinderen in Indonesië

24-10-2013 | Like onze Facebook fanpage
Bij Indonesiënu is een like op onze Facebook fanpage meer dan alleen een like. In de periode 25 oktober t/m 2 novem...
Meer »