IndonesieNU

Balinese politie maakt jacht op Kees van der Spek

08-04-2013 | Zowel ontvangen als geven smeergeld strafbaar
De districtspolitie van Bali is op zoek naar Kees van der Spek, presentator van het SBS6 programma 'Oplichters in het Buitenland'. Van der Spek maakte met een verborgen camera opnames van 2 corrupte agenten op Bali. Update: inmiddels is de video al meer dan 1 miljoen keer bekeken.
De beelden verschenen op YouTube en veroorzaakten  grote ophef in Indonesië. De politie houdt Van der Spek verantwoordelijk voor omkoping en het verspreiden van de bewuste video.

De nieuwssite Viva.co.id meldt dat het onderzoek naar de 2 politieagenten inmiddels is afgerond en dat het nu een zaak is van het OM.

Nu is de Balinese politie op zoek naar de Nederlandse televisiejournalist om zijn kant van het verhaal te horen. In deze zaak is het van belang onderzoek te doen naar zowel de ontvangers als de gevers van steekpenningen, aldus Arif Wachyunadi, hoofd districtspolitie Bali.

In Indonesië zijn namelijk zowel de de ontvangers als de gevers van smeergeld schuldig aan een strafbaar feit. 

Kees van der Spek wordt ook gezocht in verband met het verspreiden van de video genaamd 'Polisi Korupsi di Bali/Corruption police in Bali'.

De districtspolitie van Bali heeft laten doorschemeren de hulp van Interpol in te willen schakelen in de zoektocht naar Van der Spek, die ook een video over een corrupte douanier op YouTube heeft geplaatst. 'Dat is inderdaad nog ver weg, maar het maakt deel uit van het onderzoek', aldus Arif Wachyunadi.

Gerelateerde artikelen