IndonesieNU

Van pisang goreng tot es pisang ijo

Van pisang goreng tot espisang ijo

16-06-2014 | Culinair
Indonesië is het land van de bananen. Het is daarom ook niet moeilijk hapjes te vinden waarin deze gezonde vrucht is verwerkt. Of deze gerechten ook net zo gezond zijn als de pisang zelf, is echter nog maar de vraag. Wat wel zeker is, is dat ze superlekker zijn. Dat vinden wij althans. IndonesiëNU heeft vijf kleine gerechten met banaan voor je geselecteerd die bijna overal in Indonesië te verkrijgen zijn.

1. Pisang goreng

Pisang goreng of gebakken banaan is misschien wel de bekendste snack in Indonesië en bijna overal verkrijgbaar. In kleine eethuisjes, langs de kant van de weg, maar ook in chique restaurants. Je kunt deze snack gedurende de hele dag eten.

gebakken banaan


2. Pisang bakar

Pisang bakar, of geroosterde banaan, wordt met name verkocht in eettentjes langs de kant van de weg. Deze lekkernij wordt meestal geserveerd met verschillende soorten toppings, variërend van een topping van dikke, gecondenseerde melk met chocoladesmaak tot een topping van geraspte kaas. Onze lievelingstopping is een combinatie van dikke gecondenseerde melk met geraspte kaas én chocoladehagelslag. Smullen!

Banaan bakar


3. Kolak

Kolak is een zoet kokossoepje met daarin stukjes banaan, singkong (cassave) en eventueel kolang-kaling (vrucht van de suikerpalm). Kolak heb je in verschillende variaties en je kunt eindeloos variëren. Zo heb je bijvoorbeeld ook kolak met stukjes nangka (jackfruit), pompoen en ubi (zoete aardappel). In Indonesië wordt deze zoete lekkernij vaak gegeten bij het buka puasa, het breken van het vasten.


kolak


4. Nagasari

Nagasari is een gestoomd koekje met daarin een stukje banaan. De basisingrediënten van deze zoete snack zijn kokosmelk, rijstemeel en natuurlijk banaan. Nagasari kun je kopen op de pasar (markt) en in winkeltjes die traditionele snacks verkopen. Het wordt vaak geserveerd bij feestjes zoals trouwerijen, verjaardagsfeestjes en Idul Fitri, het Suikerfeest.

banaan nagasari


5. Es pisang ijo

Es pisang ijo of groene bananenijs, is een dessert uit Makassar, Zuid-Sulawesi. Het dessert bestaat uit een papje gemaakt van rijstemeel en kokosmelk en plakjes banaan gewikkeld in een groene rijstdeeg, met daaroverheen rozensiroop. Deze unieke combinatie van ingrediënten en kleuren zorgt voor een eveneens unieke smaaksensatie. 

banaan ijo


     Favoriete vrucht van Indonesiërs


Banaan is de favoriete vrucht van Indonesiërs. Volgens het Indonesische ministerie van Landbouw is de banaan al vijf jaar achter elkaar de meest geconsumeerde vrucht in Indonesië.

banaan

Foto's: IndonesiëNU

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesiƫ

Groen in Indonesiƫ

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesiƫ

Rood in Indonesiƫ

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesiƫ

Blauw in Indonesiƫ

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesiƫ
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »