IndonesieNU

Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de kleur van ...

1. Briefgeld

Indonesië kent twee bankbiljetten met als hoofdkleur blauw. Het gaat om het briefje van 1000 rupiah en het briefje van 50.000 rupiah.

Foto: Wikimedia

Zo zien we op de voorkant van het bankbiljet van 1000 rupiah Thomas Matulessy afgebeeld, die beter bekend staat als kapitein Pattimura. 

Kapitein Pattimura, geboren op de Molukken, heeft een belangrijke rol gespeeld in de zogeheten Pattimura-Oorlog. Als leider van de Molukse opstandelingen nam hij het Nederlandse Fort Duurstede op het eiland Saparua in. Daarbij kwamen onder meer de echtgenote en de twee jongste kinderen van de Nederlandse resident Van den Berg om het leven. Na een half jaar werden de Molukse opstandelingen door de Nederlanders verslagen. Pattimura werd opgehangen in Fort Victoria. In 1973 werd hij door de Indonesische regering tot nationale held aangewezen.

Op de achterkant van het bankbiljet staan de Molukse eilanden Tidore en Maitara.

Foto: Bank Indonesia (Wikipedia)

Op het bankbiljet van 50.000 rupiah staat I Gusti Ngurah Rai afgebeeld, geboren in 1917 in het dorpje Carangsari op Bali. Hij was de commandant van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders op Bali, die tijdens de politionele acties tegen het Nederlandse leger vochten. Hij kreeg in 1975 van de Indonesische overheid de titel "nationale held van Indonesië". De internationale Luchthaven Ngurah Rai op Bali is naar hem vernoemd.

Op de achterkant van het biljet staat de bekende Balinese tempel Pura Ulun Danu Bratan afgebeeld. 

2. Schooluniform 

Op Indonesische staatsscholen dragen leerlingen van de SMP (Sekolah Menengah Pertama), de onderbouw van de middelbare school, een blauw-wit uniform. Een witte blouse/overhemd en een blauwe rok/broek.

Foto: Wikipedia

De SMP duurt drie jaar. Na de SMP komt de SMA, de bovenbouw van het voortgezet onderwijs die ook drie jaar duurt.

3. Het presidentiële vliegtuig

Dit vliegtuig wordt gebruikt door de president van Indonesië en de vice-president. 

Foto: Andre Pramadhana (Wikipedia)
 
De BBJ2, zo heet het presidentiële vliegtuig van Indonesië, werd voor het eerst in gebruik genomen in 2014. President Susilo Bambang Yudhoyono vloog er op 5 mei 2014 mee naar Bali. 

De BBJ2 is het allereerste presidentiële vliegtuig van Indonesië. Voorheen maakten Indonesische staatshoofden altijd gebruik van gecharterde vluchten van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia.

4. Het bekendste taxibedrijf in Indonesië

Een van de bekendste en volgens Indonesiërs meest betrouwbare taxibedrijven in Indonesië is Blue Bird, te herkennen aan hun blauwe kleur. 

Foto: Indonesiënu

Ook de chauffeurs van dit taxibedrijf dragen een blauw overhemd (van batik). 

5. De kleur van de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië

Blauw is de kleur van de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië, Garuda Indonesia. Blauw verwijst naar de blauwe lucht die boven de Indonesische archipel hangt. Behalve boven de miljoenenstad Jakarta. 


Foto: Indonesiënu

De kleur blauw zien we ook terug in een van de uniformen van het cabinepersoneel. Blauw staat hierbij voor betrouwbaarheid, vertrouwen, tijdloosheid en sereniteit.
 
Leadfoto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »