IndonesieNU

Bogor, het vroegere Buitenzorg

Bogor, het vroegere Buitenzorg

16-03-2016 | Ervaar West-Java
In het koloniale tijdperk was Buitenzorg - het huidige Bogor - het vakantie- en buitenverblijf van de Nederlandse elite in Batavia. De stad had een koel klimaat en stond vol bomen en planten. Maar Bogor is verworden tot een kleine metropool, vol mensen en verkeer. Wat hetzelfde is gebleven, zijn de bijna dagelijkse regenbuien. Bogor wordt daarom niet voor niets Kota Hujan of regenstad genoemd. 
Bogor is een stadsgemeente in de provincie West-Java en ligt op een hoogte van ongeveer 300 meter boven de zeespiegel aan de voet van de berg Salak. De stad werd in 1745 gesticht door de Nederlandse gouverneur-generaal Gustaaf Willem van Imhoff Sr. Hij noemde de stad Buitenzorg en legde er een buitenverblijf. Dit buitenverblijf is het huidige presidentieel paleis dat in het midden van de Botanische Tuin Kebun Raya Bogor ligt. 


     Kebun Raya Bogor


Kebun Raya Bogor is de oudste botanische tuin in Indonesië en ligt in hartje Bogor. De tuin is in 1817 opgericht - onder Nederlandse heerschappij - door de Duitse botanicus Dr. Caspar Georg Carl Reinwardt en kreeg de naam 's Lands Plantentuin te Buitenzorg. In het midden van de tuin staat het Presidentieel Paleis dat vroeger de residentie was van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 werd 's Lands Plantentuin te Buitenzorg omgedoopt tot Kebun Raya Bogor.

kebun raya bogor presidentieel paleis

Niet alleen het presidentieel paleis herinnert ons aan de Nederlandse aanwezigheid in het voormalige Nederlands-Indië, ook de kleine begraafplaats in de botanische tuin laat zien dat Indonesië ooit een kolonie was van Nederland. 

kebun raya bogor begraafplaats

Op het complex staan 42 graven. Van 38 graven is bekend wie er begraven ligt; het merendeel van de graven behoort toe aan de familie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië.


     Fruitmarkt en Chinese wijk


Dichtbij de ingang van de botanische tuin, ligt de fruitmarkt met een aanbod van de lekkerste lokale vruchten zoals salak, manggistan, rambutan en nog veel meer. De fruitverkopers zijn zeer vriendelijk en helpen bezoekers graag bij het uitzoeken van vruchten.  

fruitmarkt bogor

Bogor chinese wijk suryakencana

Nabij de fruitmarkt ligt de Chinese wijk met een Chinese tempel en natuurlijk Chinese eetgelegenheden waar je de lekkerste mie en saté van Bogor kunt krijgen.

Bogor chinese wijk

De Chinese wijk ligt aan de Suryakencana-straat (Jalan Suryakencana). In het koloniale tijdperk heette deze straat Handelsstraat, de plek waar alle economische activiteiten plaatsvonden. 


     Stadswandeling


Een leuke manier om Bogor te verkennen, is het maken van een stadswandeling. Je zou bijvoorbeeld treinstation Bogor als startpunt van je wandeling kunnen nemen. Het treinstation van Bogor is gebouwd in 1881 en heette toentertijd nog Station Buitenzorg. Via het kleine recreatiepark Taman Topi (het voormalige Wilhelminapark), wandel je langs Hotel Salak (het voormalige Hotel Binnenhof, gebouwd in 1856), richting Kebun Raya Bogor en van daaruit naar de lokale fruitmarkt en de Chinese wijk. Onderstaande video geeft een indruk van zo'n stadswandeling. 


Bogor ligt ongeveer 58 kilometer ten zuiden van Jakarta. Omdat Bogor hoger ligt dan Jakarta, is het klimaat er opvallend koeler dan in de Indonesische hoofdstad. Bogor is een geliefd toevluchtsoord voor Jakartanen. In de weekenden en op nationale vrije dagen kan het er op de wegen van en naar Bogor zeer druk zijn. Beter is het om de stad in de weekenden en op nationale feestdagen te mijden. 


     Dagtrips in de omgeving


Bogor is een goed startpunt voor dagtochten in de omgeving zoals naar een van de vele theeplantages in het hogergelegen toeristische gebied Puncak, dierenpark Taman Safari, rijstvelden en waterval Curug Bidadari in Sentul Paradise Park. 

Reizigers kunnen via Indonesiënu de volgende excursies/pakketreizen boeken:
Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »