IndonesieNU

De Borobudur, wereldwonder op Java

De Borobudur, wereldwonder opJava

26-09-2013 | Ervaar Midden-Java
De Borobodur is 1 van de meest bezochte toeristische attracties in Indonesië. Dat is niet verwonderlijk. 's Werelds grootste boeddhistische tempel straalt iets magisch uit. Sinds 1991 staat dit heiligdom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geleerden denken dat de Borobudur gebouwd werd in de Sailendra-dynastie, in de periode 750-842 na Christus. Na een machtswisseling in de 8e eeuw, werd het heiligdom verlaten. Eeuwenlang lag de Borobudur bedolven onder een laag as en vegetatie.

     
     De Borobudur herontdekt


De Engelse Luitenant-Gouverneur Sir Thomas Stamford Raffles gaat de boeken in als de man die in 1814 de Borobudur heeft herontdekt, ten tijde van het Engelse tussenbewind in Nederlands-Indië. Onder zijn scepter vindt er een grote schoonmaakbeurt plaats. Zijn Nederlandse medewerker ingenieur H.C. Cornelius maakt met 200 man het heiligdom vrij van as, puin en begroeiing.

Midden-Java, Borobudur

Maar het was pas in 1885 dat de Nederlander Jan Willem IJzerman - de eerste voorzitter van de Archaeologische Vereeniging van Yogyakarta – het belangrijkste deel van de tempel ontdekte, nl. de basis van de Borobudur.
 

    Grote restauraties


De eerste grote restauratie vond plaats in de periode 1907-1911 onder leiding van de Nederlandse kapitein/majoor der Genie, Theodoor van Erp. Maar dat bleek niet voldoende te zijn. Om de Borobudur van de ondergang te redden was een nog grotere restauratie nodig. En die kwam er gelukkig.

Midden-Java, Borobudur

Van 1975-1983 werkten UNESCO en de Indonesische regering samen aan een massale restauratie van de Borobudur. Sinds 1991 staat dit boeddhistische heiligdom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 

     Het levensverhaal van Boeddha


De Borobodur is gebouwd op een heuvel in de vorm van een trapachtige piramide. Het bouwwerk is gemaakt van grote blokken steen.

Het heiligdom bestaat uit 9 etages die de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen; de onderste 6 zijn vierkant, de bovenste 3 rond. De reliëfs op de panelen op de onderste vierkante terrassen van het heiligdom vertellen het levensverhaal van Boeddha. 

Midden-Java, Borobudur

Op de hogere terrassen bevinden zich kleine stoepa's met daarin een beeld van Boeddha. Ze zijn gebouwd rondom 1 grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana, waar mensen vrij zijn van alle aardse zorgen. De bovenste grote stoepa is van binnen leeg. Het is niet duidelijk of dat altijd al zo is geweest.
 

     Waisak-festival


Elk jaar in de maand mei, tijdens volle maan, wordt bij de Borobodur het Waisak-festival gevierd. Waisak is 1 van de mooiste boeddhistische vieringen ter wereld. Het Waisak-festival viert de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha.

Midden-Java, Borobudur

Monniken en boeddhistische pelgrims verzamelen zich vanaf de vroege ochtend bij de Mendut-tempel, nabij de Borobodur. Vanaf de Mendut leggen zij de tocht naar de Borobodur te voet af. Ze dragen fakkels, heilig water en andere boeddhistische symbolen met zich mee en verzamelen zich bij het hoofdaltaar ten westen van de Borobodur. Daar steken zij kaarsen en wierook aan. Ook zingen zij gebeden en doen aan meditatie.

Het hoogtepunt van de avond is wanneer duizenden lampionnen de lucht in worden gelaten.
 

     Praktische informatie


De Borobudur ligt ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Yogyakarta en 7 kilometer ten zuiden van de stad Magelang (Midden-Java). [Zie Borobudur in 60 seconden]

De makkelijkste manier om bij de tempel te geraken is om een auto te huren met chauffeur. Vraag het hotel waar je verblijft om meer informatie. Lokale toeristenbureau's organiseren ook groepstoers met een minibus. Of ga met de taxi.

Ben je een avontuurlijk type en reis je liever met het openbaar vervoer, neem dan de bus vanaf het Giwangan busstation in Yogyakarta. De bus stopt nabij de Borobudur. Vanaf de halte is het ongeveer 1 kilometer lopen naar de tempel.
 

Adres Borobodur: 

Taman Wisata Candi Borobudur,
Jl. Badrawati, Borobudur, Magelang, Jawa Tengah 56553 Indonesia

 

Openingstijden
06.00 - 17.00 uur
 

Voordat bezoekers het tempelcomplex betreden, moeten zij een sarong omdoen. Die zijn gratis te verkrijgen bij de ingang. 


Midden-Java, Borobudur
 

Tip: De zon kan 's middags fel schijnen. Vergeet niet een hoofddeksel en zonnebrandcrème mee te nemen. Bij het tempelcomplex worden ook paraplu's verhuurd om je tegen de zon te beschermen.

Een andere optie is om de Borobudur in de vroege ochtend te bezoeken. Het tempelcomplex is al vanaf 06.00 uur open.
 

Foto's: Indonesiënu

ervaar midden-java

Gerelateerde artikelen

Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »