IndonesieNU

btw-teruggave voor buitenlandse toeristen verruimd

btw-teruggave voorbuitenlandse toeristenverruimd

27-09-2019 | Nieuws
Indonesië verruimt de teruggave van btw voor buitenlandse toeristen die goederen in Indonesië hebben gekocht. De nieuwe regeling, die vanaf 1 oktober 2019 in werking treedt, dient ter stimulatie van het toerisme. 
Buitenlandse toeristen kunnen btw terugvragen als zij goederen meenemen met een totale waarde van minimaal 5 miljoen rupiah. Voor de goederen waarvoor btw wordt teruggevraagd, dienen toeristen een factuur of kassabon te overhandigen. 

De totale waarde van de goederen waarover btw wordt teruggevraagd, dient minimaal 5 miljoen rupiah te bedragen. Toeristen kunnen meerdere facturen inleveren bij de VAT Refund-balie op de luchthaven van vertrek. Het minimumbedrag dat op elke factuur moet staan, bedraagt 500.000 rupiah.  


     Meerdere facturen mogelijk


Op de facturen hoeft niet dezelfde datum te staan en toeristen mogen facturen overhandigen van meerdere winkels. Reizigers hoeven het minimumbedrag dus niet op dezelfde dag en ook niet in dezelfde winkel uit te geven. Voorheen moesten reizigers het minimumbedrag op dezelfde dag en in dezelfde winkel uitgeven voordat zij btw terug konden vragen. 

De facturen/kassabonnen kunnen bij de zogeheten VAT Refund-balie vóór de check-in-balie op de luchthaven worden overhandigd. Reizigers dienen ook hun paspoort, vliegticket en boarding pass voor een buitenlandse bestemming te laten zien aan de baliemedewerker. De btw wordt vervolgens in contanten terugbetaald. 

Is het totale btw-bedrag dat teruggevraagd wordt meer dan 5 miljoen rupiah, dan wordt de btw overgemaakt naar de bankrekening van de reiziger. Terugbetaling geschiedt binnen een periode van maximaal een maand. 


     Jakarta, Bali, Yogyakarta, Surabaya, Meda


De VAT Refund-balies zijn beschikbaar op Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta; Ngurah Rai International Airport, Bali; Adisutjipto International Airport, Yogyakarta; Juanda International Airport, Surabaya; en Kualanamu International Airport, Medan. 

Momenteel nemen er 55 ondernemers in de detailhandel met meer dan 600 winkels verspreid over heel Indonesië deel aan het VAT Refund-programma van de Indonesische regering.  

Overigens mogen reizigers die buiten de EU goederen hebben gekocht met een totale waarde van € 430 of minder, die goederen belastingvrij invoeren bij aankomst in Nederland. 

Gerelateerde artikelen

Dit doet Rutte in Indonesië

Dit doet Rutte in Indonesië

12-11-2013 | 20 t/m 22 november 2013
Minister-president Mark Rutte wil met zijn handelsmissie naar Indonesië de banden met het land versterken. Minister...
Meer »