IndonesieNU

Moluks en Indisch eten op het CinemAsia Film Festival

Moluks en Indisch eten op hetCinemAsia Film Festival

17-02-2014 | CinemAsia FilmLAB
In het najaar van 2013 zocht CinemAsia - een stichting die Aziatische cinema binnen de Nederlandse filmindustrie wil stimuleren - aanstormend filmtalent van Nederlandse bodem. Deze filmmakers mochten een voorstel indienen voor een korte film gebaseerd op het thema 'Food'. Drie filmmakers mogen nu, na een intensieve scriptontwikkeling en onder professionele begeleiding, van start gaan met het produceren van hun film. Leuk om te weten dat er twee films bijzitten met een Moluks/Indisch tintje.
Filmproject 'Bunda di rumah' van Raoul Groothuizen
De film 'Bunda di Rumah' van Raoul Groothuizen gaat over de nasleep van de treinkaping binnen Molukse kringen in Nederland. Het is een kort familie-drama waarbij twee Molukse broers elkaar na 11 jaar weer voor het eerst zien op een klein verjaardagsfeestje van hun moeder. Tijdens dit samenzijn worden zij geconfronteerd met verwijten jegens elkaar met betrekking tot de rol die zij wel of niet innamen tijdens de treinkaping bij De Punt in 1977.

Raoul Groothuizen is bachelor student Audiovisuele Kunst aan het Sint Lukas in Brussel en heeft een Indisch-Molukse achtergrond. Hij wordt begeleid door scenarist/regisseur Rishi Chamman. Rishi schreef onder andere de eerste Nederlandse Bollywood-film voor de jeugd 'Sapney - De Droom' (VPRO), en regisseerde de documentaires 'Jeuk' (OHM), 'Bollywood Blues' (NTR) en 'Een Dansend Hart' (NCRV). 'Laxmi calling Ling', de film die hij in 2010 schreef en regisseerde voor CinemAsia FilmLAB werd geselecteerd voor het Nederlands Film Festival.

 

Filmproject 'Indië op een bord van Amber Nefkens
'Indie op een bord' is een documentaire van Amber Nefkens met haar oma in de hoofdrol die Indisch eten verbindt met haar mooie tijd in Nederlands-Indië.

Amber Nefkens is masterstudente Film en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht en van Indische afkomst. Zij wordt begeleid door Sandra Beerends, scripteditor en gastdocent voor NTR en individuele filmprojecten. Sandra is betrokken bij Berlinale Talents en is mentor bij de korte film 'Scriptstation' en voor Prime4kids. Ze schreef en coproduceerde de korte film 'Arigato' (publieksprijs Film by the Sea 2012). Tevens is zij scripteditor van 'Kauwboy', die werd uitgeroepen werd tot Beste Europese jeugdfilm van 2012.

Na het productieproces beleven de drie films hun wereldpremière tijdens de 7e editie van het CinemAsia Film Festival dat van 1 tot en met 6 april 2014 plaatsvindt in Amsterdam.

Voor meer informatie over CinemAsia, zie www.CinemAsia.nl.

Foto: CinemAsia (van links naar rechts: Raoul Groothuizen, Amber Nefkens en Alex Lai. Laatstgenoemde - van Chinese afkomst - werkt aan zijn filmproject 'The last minute wedding tea'.)

Gerelateerde artikelen

Siti Nurbaya komt tot leven

Siti Nurbaya komt tot leven

28-03-2014 | Musical Siti Nurbaya: Kasih Tak Sampai
Een van Indonesiës meest indrukwekkende liefdesverhalen komt op 29 en 30 maart 2014 tot leven in de musical ‘...
Meer »
Forten in Indonesië

Forten in Indonesië

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »
Tropenmuseum voorlopig gered

Tropenmuseum voorlopig gered

19-06-2013 | subsidie tot 2017
Het Tropenmuseum in Amsterdam is voorlopig gered van de ondergang. Het kabinet stelt tot 2017 5,5 miljoen euro per jaar ...
Meer »
The Indonesia Channel op UPC

The Indonesia Channel op UPC

28-04-2014 | 24-uurs Engelstalig kanaal over Indonesië
Binnenkort krijgen we er in Nederland een Indonesisch televisiekanaal bij. The Indonesia Channel, een 24-uurs Engelstali...
Meer »
's Werelds beste pittige gerechten

's Werelds beste pittige gerechten

02-03-2014 | Lonely Planet 'The World's Best Spicy Food'
Lonely Planet heeft een culinaire gids samengesteld voor liefhebbers van pittig eten. Het boek, getiteld 'The World&...
Meer »
Passie voor Java

Passie voor Java

11-01-2014 | Olivier Johannes Raap over Java
Qua afkomst heeft hij geen enkele band met Indonesië. Olivier Johannes Raap bezocht het land voor het eerst in 1998...
Meer »
Winnaars toegangskaartjes

Winnaars toegangskaartjes

24-12-2013 | East West Exchange evenement
De winnaars van de toegangskaartjes voor East West Exchange zijn bekend! Gefeciteerd Wati Chaeron en Josscy Aartsen. Op ...
Meer »
Aziatische films in opkomst

Aziatische films in opkomst

04-04-2013 | Interview met Bianca Kuijper, coördinator CinemAsia
De 6de editie van CinemAsia duurt van 4 t/m 7 april 2013. Aziatische films krijgen steeds meer belangstelling. Indonesi&...
Meer »