IndonesieNU

Cirebon, havenstad aan de noordkust van Java

Cirebon, havenstad aan denoordkust van Java

21-07-2016 | Ervaar West-Java
De havenstad Cirebon aan de noordkust van het eiland Java, heeft een zeer strategische ligging. De stad vormt een knooppunt waar wegen uit drie grote steden in Indonesië - Jakarta, Bandung en Semarang - bijeenkomen. Cirebon ligt in de provincie West-Java net aan de grens bij Midden-Java. Door haar strategische ligging, is deze stad een geliefde transitplek voor Jakartanen die over land naar het oosten van het eiland reizen. 
Met de komst van de nieuwe tolwegverbinding tussen Jakarta en Cirebon, die in de naaste toekomst uitgebreid zal worden naar Semarang en verder, is de reistijd tussen de Indonesische hoofdstad en Cirebon aanzienlijk korter geworden. Veel Jakartanen laten Cirebon daarom links liggen om verder te reizen verder naar Semarang, Midden-Java. 

cirebon


     Nederlandse invloeden


In 1681 behoorde Cirebon - toentertijd nog Cheribon genoemd - tot een van de belangrijkste steden van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Cheribon was een stadsgemeente in het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens de Japanse periode, was Cirebon een van de eerste steden die de Japanners probeerden te bezetten. 

cirebon
cirebon

Net als in andere grote steden op Java zoals in Jakarta, Bogor en Bandung, herbergt ook Cirebon nog veel overblijfselen uit de Nederlandse periode. Enkele voorbeelden zijn het treinstation, het gebouw van de Indonesische bank, en de Pasundan kerk die door de Indonesische overheid is aangemerkt als cultureel erfgoed. 


     Sultanspaleizen en andere attracties


Net als in Yogyakarta en Surakarta (Solo), werd ook Cirebon geregeerd door een sultan. De huidige sultan van Cirebon, Sultan Sepuh XIV, heeft geen politieke macht meer. Hij woont in het oudste paleis in de stad: Kraton Kasepuhan.

cirebon

Keraton Kasepuhan, gebouwd in 1529, is een van de toeristische trekpleisters in Cirebon. Enkele delen van het complex zijn open voor publiek, zoals het museum met oude gebruiksvoorwerpen, krissen en meubels. Leuk om te zien zijn de Delfts blauwe tegels met molens, boerderijen en bootjes.

cirebon

Bezoekers spreken echter van vergane glorie. Het paleis is verouderd en het erf wordt niet goed onderhouden. Velen menen dat Keraton Kasepuhan het geweldige sultanspaleis in Yogyakarta niet kan evenaren. 

cirebon

Andere sultanspaleizen in Cirebon zijn Keraton Kanoman, Keraton Kacirebonan en Keraton Keprabon. Alle sultanspaleizen in Cirebon hebben dezelfde eigenschappen. De architectuur van de paleizen bestaat uit een mix van islamitische, Chinese en Nederlandse invloeden. Alle keratons zijn op het noorden gericht en staan in de buurt van een moskee. 

cirebon
cirebon

Een heel bijzondere bezienswaardigheid in Cirebon is volgens Indonesiënu Taman Sari Gua Sunyaragi, een indrukwekkend grottencomplex waar de sultan kwam om te mediteren en uit te rusten. Het grottencomplex met zijn vele smalle gangetjes heeft wel iets weg van een labyrint met wanden die gemaakt zijn van stenen en schelpen. De voorkant van de grot heeft iets weg van een schedel van een of ander wezen.
 

     Culinair Cirebon


Het meest populaire culinaire gerecht in Cirebon is Empal Gentong. Empal Gentong is een soort soep van santan (kokosmelk) en kunyit (kurkuma) met stukjes rundvlees erin. De soep wordt bereid in een grote gentong (aardewerken pot). 

cirebon
cirebon

Ook gerechten als gado-gado ayam (gado-gado met stukjes kip), tahu gejrot (tofoe) en mie koclok (bamiesoep met kokosmelk) zijn typische gerechten uit Cirebon. 


     Dagtrips in de omgeving


Toeristen die Cirebon bezoeken, maken ook vaak dagtochten in de omgeving. Zo is de regio Kuningan heel populair onder lokale toeristen. Kuningan staat bekend om het Nationaal Park Gunung Ciremai, met veel natuur en watervallen. Ook een bezoek waard zijn Situs Purbakala Cipara waar restanten van een oeroude nederzetting te zien zijn met voorwerpen uit de periode 1000-500 voor Christus.

cirebon

Wanneer je in Cirebon bent, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Linggarjati (of Linggajati), een klein dorpje aan de voet van de berg Ciremai. Toen Indonesië nog Nederlands-Indië was, lagen er in dit gebied uitgestrekte koffieplantages. Rijke Nederlanders bezochten Linggarjati graag omdat het er zo koel was. 

cirebon

In Linggarjati werd in maart 1947 een politiek akkoord ondertekend waarbij Nederland het gezag van de Indonesische Republiek erkende over Java, Sumatra en Madura. De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in een hotel dat eigendom was van een Nederlander.

cirebon

Cirebon is vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta per trein (+/- 3 uur) en overland per bus of met de auto (+/- 4 uur).

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »