IndonesieNU

Coto Makassar, traditioneel gerecht uit Makassar

Coto Makassar, traditioneelgerecht uit Makassar

02-02-2018 | Culinair
Coto Makassar is een traditioneel gerecht uit Makassar, Zuid-Sulawesi. Het is een soort soep van runderorgaanvlees en stukjes rundvlees die urenlang in water zijn gaargekookt. De kruiden en specerijen waarmee de soep op smaak wordt gebracht, maken het gerecht helemaal af. 
Een van de populairste eetgelegenheden in Makassar waar Coto Makassar te verkrijgen is, is Coto Nusantara. Coto Nusantara is een eenvoudige eetgelegenheid tegenover de haven. Het restaurant opent al vroeg de deuren voor Indonesiërs die als ontbijt graag een kommetje Coto Makassar willen eten. 

coto makassar eten culinair sulawesi
Coto Makassar als ontbijt.

Coto Makassar vindt zijn oorsprong in de zestiende eeuw in het sultanaat Gowa in de regio Zuid-Sulawesi. Toentertijd werd dit gerecht alleen gegeten door leden van de sultansfamilie en hun gasten. 

Na verloop van tijd kreeg Coto Makassar te maken met invloeden van de Chinese keuken. Dit kun je zien aan de sambal die bij het gerecht werd en nog steeds wordt geserveerd: sambal taoco. 

coto makassar ketupat culinair indonesie sulawesi
Coto Makassar met ketupat.

Coto Makassar wordt meestal opgediend met ketupat (rijst gekookt in gevlochten klapperblad]. De soep zou oorspronkelijk buffelvlees en ingewanden van de buffel bevatten (hersenen, longen, lever, hart etc.) omdat er in de regio veel buffels leefden. Tegenwoordig wordt de soep bereid met runderorgaanvlees en stukjes rundvlees. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om Coto Makassar te eten zonder orgaanvlees. 

coto makassar culinair zuid-sulawesi
Man snijdt ingewanden in stukjes.

Naar verluidt worden er in de traditionele Coto Makassar 40 kruiden en specerijen gebruikt. Deze mix van kruiden en specerijen wordt ook wel ampah patang pulo genoemd. Enkele van de vele ingrediënten die worden gebruikt, zijn: ketumbar (koreander), jintan (anijs), pala (nootmuskaat), cengkeh (kruidnagels), laos (galanga) en jahe (gember).

Ben je allergisch voor pinda's? Dan kun je deze soep beter laten staan. In het gerecht zitten namelijk pinda's verwerkt. 

coto makassar culinair sulawesi ingewanden
Runderingewanden worden in stukjes gesneden.

Coto Makassar is trouwens niet alleen in Makassar te verkrijgen. Ook buiten de provinciehoofdstad, zoals in de Indonesische hoofdstad Jakarta, wordt deze populaire soep verkocht.

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »
Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Eten en drinken in Indonesië

Eten en drinken in Indonesië

31-01-2014 | Praktische informatie
Indonesiërs praten graag over eten. Het onderwerp is niet alleen populair bij Indonesiërs in Indonesië, m...
Meer »
Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Idul Fitri in Indonesië

Idul Fitri in Indonesië

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »