IndonesieNU

Creatief Hart wil creatief onderwijs voor kinderen in Indonesië

Creatief Hart wil creatiefonderwijs voor kinderen inIndonesië

13-09-2018 | Advertorial
In augustus 2016 verscheen een artikel in Indonesiënu.nl over stichting Creatief Hart. Deze Nederlandse ANBI stichting opgericht in 2013 door Dewi Deijle richt zich op kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Sindsdien hebben de activiteiten zich flink ontwikkeld.
Oprichtster Dewi: “De stichting heeft meerdere creatieve projecten opgezet in Indonesië met mooi resultaat. Denk aan schilderen, handenarbeid, muziekles en zelfs theaterles aan kinderen met doofheid. Tijdens deze projecten werd duidelijk dat de kinderen op allerlei aspecten vooruitgang boeken wanneer zij creatief bezig zijn. In ieder kind schuilt creativiteit!”
 
creatief hart

In augustus van dit jaar heeft stichting Creatief Hart in Lovina, gelegen in het Noorden van Bali, een creatief educatief centrum geopend: Yayasan Hati Yang Kreatif. Dewi vertelt hierover:
 

“Kinderen en jong volwassenen tussen de 5 en 22 jaar met o.a. downsyndroom, autisme, andere lichamelijke of mentale beperkingen en die nooit naar school zijn geweest of een grote schoolachterstand hebben, zijn allemaal welkom!”


“De kinderen zijn tot niets verplicht, maar het is wel de bedoeling om een duurzaam project op te zetten waar de kinderen, ieder op eigen niveau, op structurele basis iets kunnen leren.”

De ouders worden overigens ook gestimuleerd om mee te komen om te zien wat hun kinderen allemaal doen en kunnen, maar ook om te helpen of zelf mee te doen met de kinderen. In Indonesië spreken de mensen al van een beperking als iemand een vergroeide arm heeft of slecht ter been is.


     Schaamte bij de ouders


Sommige kinderen zijn er slechter aan toe en ook zijn er kinderen met een mentale stoornis of het downsyndroom, en die niet goed kunnen leren of kunnen meekomen in de Indonesische maatschappij.

Dewi: “Dat wil echter niet zeggen dat deze kinderen helemaal niets meer kunnen, zij worden soms onderschat. Helaas komt het vaak voor dat deze kinderen worden weggestopt.”

“Er heerst soms ook wel schaamte bij de ouders, zij kunnen het idee hebben dat hun kind niets kan betekenen in het huishouden of in de zorg voor de familie. Vaak zijn de ouders hele dagen aan het werk en hebben weinig tijd om hun kind met een beperking de juiste zorg te bieden.”

Ondersteuning ten behoeve van kinderen met een handicap wordt veelal vanuit particulier initiatief geboden.
 
creatief hart lovina bali

Een gerichte focus op creatieve educatie voor deze doelgroep zien we niet veel terwijl het een goede op- of aanvulling kan zijn op wat de kinderen wel of juist helemaal niet aan scholing krijgen.

Dewi geeft aan dat zij zich ervan bewust is dat sommige kinderen te lijden hebben onder een zware afwijking en mogelijk niet in staat zullen zijn om voor zichzelf of voor de familie te zorgen.

“Zij kunnen evengoed terecht voor een creatieve tijdsbesteding en interactie met andere kinderen. Ook deze kinderen verdienen een creatief leven en hoe dan ook komt het ten goede aan het welzijn van deze kinderen.”

“Creatief bezig zijn heeft een positief effect op de fysieke en mentale gesteldheid. Kinderen die fysiek en mentaal meer aankunnen, kunnen leren hoe zij onder andere bruikbare en duurzame (decoratieve) gebruiksvoorwerpen en meubeltjes kunnen maken. In de winkel, die in de toekomst uiteindelijk speciaal voor de kinderen zal worden gerealiseerd, kunnen de handgemaakte (gebruiks)voorwerpen en decoraties worden verkocht door de kinderen zelf.”

“De inkomsten zijn ook voor de kinderen, en eventueel hun familie. Op deze manier leren zij om hun eigen inkomsten te genereren.”


     Werkgelegenheid


“De oudere kinderen kunnen op den duur helpen als klassenassistent of met een andere taak, uiteraard tegen een lokaal salaris. Op deze manier creëren we ook weer werkgelegenheid en mogelijkheden voor instroom naar ander werk.”

“Creatief onderwijs is niet alleen goed voor de fijne motoriek en focus, maar het bevordert ook de persoonlijke ontwikkeling, het zelfvertrouwen en sociale vaardigheden van deze kinderen en wij hopen dat zij hiermee leren zelfstandiger en zelfredzamer te worden.”

“We hebben heel veel mooie creatieve ideeën die nog tot bloei moeten komen, het is een heel proces.”

“Hoe mooi is het dat er in de paar weken na de opening van “Yayasan Hati Yang Kreatif” al meerdere kinderen en jongvolwassenen met een beperking lekker creatief bezig zijn geweest? Onder begeleiding van lokaal personeel hebben zij al zoveel geleerd en plezier gehad. Hier doen wij het voor!”
 
creatief hart

Voor de groei en continuïteit van dit duurzame sociale project zijn wel steeds voldoende middelen nodig. In oktober 2018 gaat Dewi de Kilimanjaro beklimmen als inzamelingsactie. Dat wordt een hele uitdaging voor haar!
 

Ook zo benieuwd hoe het Dewi vergaat op de Kilimanjaro en hoe u Dewi kunt ondersteunen in haar missie? Lees meer op: 

http://stichtingcreatiefhart.nl/kilimanjaro-challenging- charity-trek/
 

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Stichting creatief hart. Check, LIKE en volg ons via Facebook Stichting Creatief Hart, want ook kansarme kinderen in Indonesië hebben recht op creatief onderwijs!

Gerelateerde artikelen

COVID-19 in Indonesië

COVID-19 in Indonesië

09-03-2020 | Nieuws
In Indonesië zijn zeker 42.762 mensen geïnfecteerd met het coronavirus. Het dodental staat op 2.339, terwijl 1...
Meer »
Rutte bezoekt Indonesië

Rutte bezoekt Indonesië

07-10-2019 | Nieuws
Minister-president Mark Rutte is maandag 7 oktober 2019 aangekomen in Jakarta. Rutte bespreekt daar met de Indonesische ...
Meer »
Lombok na de aardbevingen

Lombok na de aardbevingen

21-09-2018 | Nieuws
Op Lombok wordt druk gewerkt aan de wederopbouw  van het eiland na de verwoestende aardbevingen. Prioriteit is om d...
Meer »
In luxe verblijven op Bali?

In luxe verblijven op Bali?

11-11-2017 | Advertorial
Op zoek naar luxe accommodatie op Bali? Neem dan een kijkje op de website van Bali Vakantie Verhuur. Bali Vakantie ...
Meer »
Obama houdt vakantie op Bali

Obama houdt vakantie op Bali

23-06-2017 | Nieuws
Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora dat plaatsvind...
Meer »
Heritage in Transition

Heritage in Transition

19-03-2017 | Persbericht
Heritage in Transition is een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië en een tijdsop...
Meer »
Bouw Trump-resort ophanden

Bouw Trump-resort ophanden

22-02-2017 | Nieuws
Pan Pacific Nirwana Bali Resort sluit op 31 juli 2017 zijn deuren. Daarmee wordt het startsein gegeven voor Trump Intern...
Meer »
Zikavirus in Jambi, Sumatra

Zikavirus in Jambi, Sumatra

31-08-2016 | Nieuws
Het Indonesische ministerie van Gezondheid bevestigt dat het zikavirus is aangetroffen in Jambi, Sumatra. Onderzoekers k...
Meer »
Zwitser vermist op Semeru

Zwitser vermist op Semeru

09-06-2016 | Nieuws
Een 26-jarige man uit Zwitserland is in Indonesië als vermist opgegeven. Hij beklom op 3 juni 2016 samen met zijn F...
Meer »
Herdenking 4 mei in Jakarta

Herdenking 4 mei in Jakarta

04-05-2016 | Nieuws
Op woensdag 4 mei 2016 om 17.00 uur lokale tijd vindt op het ereveld Menteng Pulo in Jakarta de jaarlijkse Dodenherdenki...
Meer »
50 bergen in 40 dagen

50 bergen in 40 dagen

27-04-2016 | Nieuws
De Indonesiër Willem Sigar Tasiam wil in 40 dagen 50 bergen in Indonesië beklimmen. Hij heeft zijn eerste klim...
Meer »
Kinderbedelaars in Jakarta

Kinderbedelaars in Jakarta

30-03-2016 | Artikel
De politie van Jakarta heeft onlangs een aantal Indonesiërs opgepakt die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ex...
Meer »
Tempe en rijst in de ruimte

Tempe en rijst in de ruimte

25-03-2016 | Nieuws
Een Cygnus cargo module met aan boord onder meer wetenschappelijke experimenten van Indonesische scholieren is woensdag ...
Meer »
Durian Fair 2016 Jakarta

Durian Fair 2016 Jakarta

12-02-2016 | Nieuws
Ben je een durian-liefhebber én ben je eind deze maand in de Indonesische hoofdstad? Bezoek dan 'Durian Fair ...
Meer »
Kerokan maakt je rustig

Kerokan maakt je rustig

07-09-2015 | Nieuws
Kerokan is een traditionele Javaanse behandelmethode die wordt gebruikt bij het verminderen van kwaaltjes zoals masuk an...
Meer »
Angklung Concert Eindhoven

Angklung Concert Eindhoven

23-05-2015 | Winactie
Bij het horen van de klanken van de angklung, wanen wij ons meteen in Indonesië. Groene rijstvelden, hoge bergen, e...
Meer »
Plastic rijst in omloop

Plastic rijst in omloop

21-05-2015 | Nieuws
Rijst die er uitziet als rijst maar geen rijst is. Lokale autoriteiten hebben op verschillende markten in Bekasi, West-J...
Meer »
Made in Indonesia 2014

Made in Indonesia 2014

15-09-2014 | Advertorial
Op zaterdag 20 september 2014 organiseert de Indonesische studentenvereniging PPI in samenwerking met de Indonesische am...
Meer »
'O, dat ding?'

'O, dat ding?'

06-09-2014 | Artikel
Odading is een populaire zachte en zoete snack uit West-Java. Het heeft qua vorm en smaak wel wat weg van een oliebol. O...
Meer »
Vrouwenbus in Jakarta

Vrouwenbus in Jakarta

04-09-2014 | Nieuws
De Jakartaanse busmaatschappij Transjakarta denkt erover na bussen in te zetten speciaal voor vrouwen. Dit om seksueel m...
Meer »
Nazicafé heropent deuren

Nazicafé heropent deuren

21-06-2014 | Soldatenkaffee Bandung
Een nazicafé in Bandung dat na tal van klachten is gesloten, heeft zaterdag 21 juni zijn deuren weer geopend, vol...
Meer »
100 verschillende soorten soto

100 verschillende soorten soto

06-06-2014 | Pekan Produktif Kreatif Indonesia
Wel 100 verschillende soorten soto werden er opgediend tijdens Pekan Produk Kreatif Indonesia – de Week voor Creat...
Meer »
Dossier Indië

Dossier Indië

15-10-2019 | Nieuws
Van oktober 2019 tot en met januari 2020 presenteert LantarenVenster in samenwerking met het Wereldmuseum in Rotterdam e...
Meer »
Bromo gesloten op Nyepi

Bromo gesloten op Nyepi

15-03-2018 | Nieuws
Niet alleen op Bali staat het dagelijkse leven stil op Nyepi. Ook op de Bromo doet de hindoe-bevolking aan vasten en med...
Meer »
Obama naar Yogyakarta

Obama naar Yogyakarta

28-06-2017 | Nieuws
Na zijn bezoek aan Bali, doet Barack Obama Yogyakarta aan. Yogyakarta is geen onbekende stad voor de voormalige presiden...
Meer »
Aardbeving treft Aceh

Aardbeving treft Aceh

07-12-2016 | Nieuws
[Laatste update 8-12-2016, 4.30 uur] De regio Pidie Jaya in de provincie Aceh is woensdagochtend 7 december 2016 getroff...
Meer »
Go-Jek mag blijven!

Go-Jek mag blijven!

18-12-2015 | Nieuws
De maatregel van het Indonesische ministerie van Transport om alle transportdiensten die online hun diensten aanbieden t...
Meer »
Het hagelt in Papua

Het hagelt in Papua

27-08-2015 | Nieuws
De districten Ilaga en Gome in de provincie West-Papua, zijn woensdagnacht (26/8) getroffen door hagel. De lokale autori...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
Minions spreken Indonesisch

Minions spreken Indonesisch

13-07-2015 | Nieuws
Indonesië-liefhebbers zal het misschien al zijn opgevallen. De minions spreken Bahasa Indonesia! Dat deze grappige ...
Meer »
Luchthaven Bali weer open

Luchthaven Bali weer open

11-07-2015 | Nieuws
Ngurah Rai International Airport in Denpasar, Bali, is zaterdag 11 juli 2015 weer open. De luchthaven is sinds donderdag...
Meer »
Woning te koop in Yogyakarta

Woning te koop in Yogyakarta

21-05-2015 | Nieuws
Wina dacht dat ze twee vliegen in een klap had geslagen. Binnen twee maanden tijd had ze voor haar woning in Yogyakarta ...
Meer »
5500 euro voor drie uurtjes

5500 euro voor drie uurtjes

13-05-2015 | Nieuws
De media in Indonesië stonden de afgelopen dagen bol van nieuws over Indonesische artiesten en hun bijbaantjes. Dez...
Meer »
Winactie The Wrap Up

Winactie The Wrap Up

08-12-2014 | Winactie
Van East West mocht Indonesiënu 1 x 2 vrijkaartjes weggeven voor 'The Wrap Up', wat het midden houdt tussen...
Meer »
Met de tram door Surabaya

Met de tram door Surabaya

25-11-2014 | Nieuws
Surabaya (Oost-Java) krijgt een een tram. Er zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van bestaande tramsporen die afs...
Meer »
Parkeerautomaten in Jakarta

Parkeerautomaten in Jakarta

29-09-2014 | Nieuws
Mensen die hun vervoermiddel willen parkeren in de Sabang-straat (Jalan Sabang) in Menteng, Jakarta, moeten vanaf vrijda...
Meer »
Winactie boek Solitude

Winactie boek Solitude

08-09-2014 | Winactie
Indonesiënu mag van Nieuw Amsterdam een exemplaar van het boek Solitude verloten onder onze lezers. Solitude&n...
Meer »
Ijen, de stinkende vulkaan

Ijen, de stinkende vulkaan

05-06-2014 | Ijen, Oost-Java
The Sydney Morning Herald heeft een lijst opgesteld van de tien meest stinkende locaties ter wereld. Ook Indonesië ...
Meer »