IndonesieNU

Culinair Cirebon

Culinair Cirebon

24-08-2016 | Culinair
Zodra je Cirebon binnenrijdt, zie je links en rechts van de straat allerlei eetgelegenheden die via spandoeken, met daarop foto's van allerlei heerlijke gerechten, mensen uitnodigen om vooral bij hen aan tafel te komen zitten. De West-Javaanse havenstad heeft een rijk culinair aanbod. Indonesiënu zet vijf traditionele gerechten uit Cirebon voor je op een rij. 

1. Empal Gentong

Het meest populaire gerecht uit Cirebon is Empal Gentong. Empal Gentong is een soort soep met stukjes rundvlees erin, en, indien de klant dat wenst, ook ingewanden. De belangrijkste ingrediënten die in het gerecht voorkomen zijn santan (kokosmelk) en kunyit (kurkuma). Empal Gentong heeft wel iets weg van het bekende Indonesische gerecht soto.

empal gentong cirebon

Empal Gentong wordt bereid in een grote aardewerken pot die gentong wordt genoemd. De soep wordt geserveerd met rijst of met lontong.


2. Nasi Jamblang

Nasi Jamblang is een traditioneel gerecht uit Cirebon dat vroeger werd gegeten door lokale arbeiders in Nederlands-Indië die tewerkgesteld werden voor de bouw van de Grote Postweg. De Grote Postweg is een weg gelegen in het noordelijke deel van het eiland Java en loopt van Anyer naar Panarukan. De Grote Postweg werd met dwangarbeid aangelegd tijdens de regering van de Nederlandse gouverneur-generaal Herman Willem Daendels.

culinair cirebon

Nasi Jamblang is rijst met allerlei bijgerechten. Je kunt het vergelijken met een rijsttafel. In de eetgelegenheden in Cirebon die Nasi Jamblang serveren, mogen gasten zelf bepalen hoeveel rijst zij op hun bord willen hebben en welke bijgerechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit bijgerechten als gebakken kip, ikan asin (zoute vis) tahu (tofoe) en tempe, gesmoorde vis of semur daging (gesmoord rundvlees). 

Nasi Jamblang wordt geserveerd op een bord met daarop daun jati (teakhouten blad). Het teakhouten blad geeft de rijst een typische smaak. 
 

3. Mie Koclok

Mie Koclok is een soort bamisoep die gekookt wordt in een mengsel van water, kokosmelk en maizena. De mie wordt geserveerd met in ringetjes gesneden bosui, kool, tauge, gekookt ei, kippenvlees en gebakken uitjes. Je kunt er desgewenst een of meer lepeltjes sambal aan toevoegen. 

culinair cirebon

Mie Koclok wordt in Cirebon verkocht in de wat kleinere eetgelegenheden zoals warung tenda (eettentjes) en warung makan (eethuisjes). 
 

4. Gado-gado Ayam

Gado-gado kennen de meeste Nederlanders wel. Gado-gado is een groentengerecht overgoten met pindasaus. In Cirebon is Gado-Gado Ayam een heel populair gerecht. Net als de 'gewone' gado-gado' bestaat Gado-Gado Ayam voornamelijk uit groenten. Het enige verschil is dat er aan Gado-Gado Ayam, de naam zegt het al, ook stukjes kippenvlees is toegevoegd. 

culinair cirebon

Gado-Gado Ayam is een groentengerecht dat bestaat uit stukjes aardappel, taugé, komkommer, stukjes gekookt ei, lontong en stukjes kippenvlees. Dit alles wordt overgoten met pindasaus waaraan ook kippenbouillon is toegevoegd. 
 

5. Tahu gejrot 

Tahu Gejrot, een tofoe-gerecht, is tegenwoordig in veel plaatsen in Indonesië te verkrijgen, zoals in Jakarta en Bandung. Tahu Gejrot komt oorspronkelijk uit Cirebon.

Tahu Gejrot bestaat uit stukjes gebakken tofoe. De gebakken tofoe wordt in een hete saus gedompeld die gemaakt is van rawit-pepertjes, knoflook, sjalotten en suiker. De saus geeft de tofoe een zoete en pittige smaak.

Tahu Gejrot is makkelijk te verkrijgen in Cirebon. De meeste Indonesiërs eten het als tussendoortje. 

culinair cirebon

Andere typische gerechten uit Cirebon zijn Nasi Lengko (rijst met verschillende soorten groenten), Docang (lontong met onder meer gekookte cassavebladeren, overgoten met een saus van gegiste sojabonen en kokoswater) en Sate Kalong (sate van rundvlees).  

culinair cirebon

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen