IndonesieNU

De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf een hoogte van ongeveer 30 meter met een enorm geweld naar beneden dendert. Aan de overkant wachten aapjes ons op. Indonesiënu is in Taman Hutan Raya Ir. H. Juanda in Bandung, West-Java.


Curug Omas - de Omas-waterval - ligt in Taman Hutan Raya Juanda, een bijna 530 hectare groot park. Omdat het park zo groot is, zijn er vier toegangspoorten. Dichtbij elke toegangspoort liggen attracties die op loopafstand te bereiken zijn, zoals watervallen, een museum, en grotten.

curug omas bandung

De Omas-waterval ligt ongeveer een kilometer vanaf toegangspoort IV. Bij een bord waar een plattegrond op staat, staan ojek-bestuurders die je een ritje op hun motor aanbieden naar de waterval. Voor 15.000 rupiah per motor brengen ze je in ongeveer 5 minuten naar Curug Omas. Let op: het gaat hier wel om een enkele rit.

Heb je alle tijd van de wereld, dan raden wij je aan te voet te gaan en te genieten van al het groen links en rechts van het pad.

curug omas bandung

Bij de ojek-verzamelplaats sla je linksaf en neem je het stenen pad naar beneden. Daar worden wij meteen benaderd door een vrouwtje dat ons een zitmat probeert te slijten. ‘Terima kasih’, ‘Nee, dank u’, weigeren wij vriendelijk. Van een ritje op de ojek word je immers niet zo snel moe.


     30 meter naar beneden


Vanaf een hoge brug, die er wat wankel uitziet en duidelijk aan renovatie toe is, kun je van dichtbij de waterval bezichtigen en zien hoe het water met een enorm geweld 30 meter naar beneden dendert; een indrukwekkende ervaring.Aan de overkant van de brug wacht een aantal aapjes ons op. Wij bergen onze zonnebrillen snel op in onze tas. ‘Maak je geen zorgen. De aapjes doen niets. Deze aapjes zijn lief en pakken niets af’, vertelt de vrouw die zitmatjes verhuurt.

Toch laten wij voor de zekerheid waardevolle spullen in onze tassen zitten. Wij houden namelijk niet van kleptomane aapjes (Lees: Kleptomane aap in Uluwatu maakt selfie)

curug omas bandung

Het is ook mogelijk de waterval van een lagergelegen brug te bezichtigen. De stenen trap naar beneden is best steil en kan glad zijn, met name wanneer het net heeft geregend. Voorzichtigheid is dus geboden.

curug omas bandung 

Vanaf de brug kun je zien hoe het water van de waterval beneden samenkomt met het water van de Cikapundung-rivier. In het water zien we allerlei afval drijven: plastic flessen, tasjes, slippers en zelfs crocs. Afval blijft een groot probleem in Indonesië.


     Praktische informatie


Vanaf het centrum van Bandung is het ongeveer een half uurtje rijden naar toegangspoort IV van het park. De weg daarnaartoe leidt langs prachtige panorama's.

Het park is een geschikte plek om te joggen. Gezinnen komen hier ook om te picknicken.

curug omas bandung


Adresgegevens
Toegangspoort IV Taman Hutan Raya Juanda bij Maribaya/Lembang
 

Openingstijden
Dagelijks geopend van 08:00 - 16:00 uur


curug omas bandung

 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »