IndonesieNU

De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aantal huizen zien we een klein altaar met daarop een foto van een familielid, brandende kaarsen en wierookstokjes. Aan het einde van de straat een Chinese tempel. Voor de tempel zitten becakrijders in hun fietstaxi te wachten op klanten. Indonesiënu is op bezoek bij de Chinese wijk in Tangerang.
De Chinezen van Tangerang, ook wel Cina Benteng genoemd, zijn historisch verbonden met admiraal Zheng He, een Chinese ontdekkingsreiziger die moslim was. In 1405 hield hij zijn eerste expeditie. Dat is tientallen jaren eerder dan de expedities uitgevoerd door ontdekkingsreizigers uit Europa. Zijn expedities, die in totaal 27 jaar duurden, brachten hem naar Zuidoost-Azië (waaronder het eiland Java), Oost-Afrika en het Midden-Oosten. 

pasar lama tangerang

Naar verluidt voer de vloot van Zheng He de Cisadane-rivier op richting het koninkrijk van Banten. Zijn mannen bleven enige tijd in het gebied dat tegenwoordig Tangerang heet. Een aantal mannen besloot zich er permanent te vestigen en trouwde met lokale bewoners. Hun kinderen werden 'Cina Banten' of 'Cina Benteng' genoemd. Benteng betekent fort en verwijst naar een Nederlands fort in dat gebied. Met andere woorden, de geschiedenis van Tangerang kan niet los worden gezien van de aanwezigheid van de Chinese bevolkingsgroep in de stad.


     Bloeiende industriestad


Tangerang zoals wij dat nu kennen, wordt gekenmerkt door grote malls en moderne woonwijken. Het is een stadsgemeente in de provincie Banten. De internationale luchthaven Soekarno-Hatta ligt in deze bloeiende industriestad ten westen van Jakarta. 

pasar lama tangerang

Verscholen in een rustige zijstraat ligt de Chinese wijk, compleet met een tempel (Klenteng Boen Tek Bio), een markt (Pasar Lama Tangerang) en een museum (Museum Benteng Heritage) over de geschiedenis van de Chinese bevolkingsgroep in Indonesië. 

Terwijl wij richting de tempel lopen, zien we een aantal zeer unieke woningen in Chinese stijl met op de voorgevel Chinese karakters. In de voorkamer van deze woningen zien wij een klein altaar met daarop een foto van een reeds overleden familielid. Op het altaar branden kaarsen en wierookstokjes.

pasar lama tangerang

De Chinese tempel Klenteng Boen Tek Bio ligt aan het einde van de straat. De rode tempel is al van veraf zichtbaar door de overheersende rode kleur van het gebouw en de reusachtige brandende kaarsen op het erf voor de tempel. Voor het hoofdaltaar in het midden van de tempel staat een Chinese vrouw met wierookstokjes in haar handen. Ze buigt in verschillende richtingen om de goden te aanbidden.


     Muren van bamboe


Het is niet duidelijk in welk jaar de tempel precies is opgericht, maar waarschijnlijk is dat in 1684 geweest. De oorspronkelijke tempel was zeer eenvoudig. De muren waren gemaakt van bamboe en het dak van riet. De tempel zoals wij die nu kennen, is gebouwd in 1775.

pasar lama tangerang

De toegang tot de tempel is gratis. Bezoekers kunnen een donatie achterlaten in een van de beschikbare geldboxen.

We vervolgen onze weg naar Museum Benteng Heritage, een museum over de geschiedenis van de Chinese bevolkingsgroep in Indonesië. Om daar te komen, lopen we eerst door een traditionele markt, Pasar Lama Tangerang, de oudste markt in de stad.

pasar lama semarang

Op deze markt kun je terecht voor vers fruit, vlees, vis, groenten en traditionele medicijnen uit China. Maar ook voor culinair toerisme ben je hier aan het juiste adres. Je hebt hier keuze uit onder meer bakso, soto, sate en nog veel meer.

Museum Benteng Heritage is gevestigd in een gebouw dat gekenmerkt wordt door Chinese architectuur. Het gebouw is omstreeks het midden van de 17e eeuw opgericht en is daarmee een van de oudste gebouwen in Tangerang. 

pasar lama tangerang

Museum Benteng Heritage is zeer goed onderhouden, zo ook de originele houten trap die leidt naar de eerste etage die voorzien is van een originele houten plankenvloer. Om de vloeren te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, wordt bezoekers verzocht hun schoenen uit te doen voordat zij de trap oplopen. Op de eerste verdieping mag niet worden gefotografeerd. 


     Gezellig ingerichte ruimtes


Het museum is niet echt groot, maar knus met gezellig ingerichte ruimtes. Een gids vertelt ons over de geschiedenis van de Chinese bevolkingsgroep in Indonesië en laat ons verschillende voorwerpen zien die in het museum staan tentoongesteld, zoals Chinese kleding, een Chinees kaartspel, miniatuurboten waarop de Chinezen eeuwen geleden Tangerang binnenvoeren en nog veel meer.

Maar het meest bijzondere vonden wij een Chinese legende die in stukjes porselein staat afgebeeld aan de wand bovenaan de trap. 

pasar lama tangerang

Op de begane grond, kunnen bezoekers genieten van traditionele Chinese gerechten. Vooraf reserveren is gewenst. 
 

Museum Benteng Heritage
Jalan Cilame No. 20
Pasar Lama, Tangerang, Banten
Telefoonnr.: +622155791139 / +622144544529
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur 
Toegangsprijzen: 20.000 p.p inclusief rondleiding door een lokale gids
Engelssprekende gids 50.000 rupiah 
 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »