IndonesieNU

De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op brommers ons in. De leerlingen, nog gekleed in schooluniform, zijn net als wij op weg naar Kawah Kamojang, de krater van Kamojang in de provincie West-Java.
Grote buizen, werknemers die het terrein op- en afrijden, stoom uit de blustorens. Kawah Kamojang ligt in de buurt van de geothermische centrale van het Indonesische staatsbedrijf PT Pertamina.

kawah kamojang

De geschiedenis van de centrale gaat ver terug naar de koloniale periode. Het waren de Nederlanders die hier vanaf 1926 experimenten deden met stoomboringen. De allereerste boring resulteerde in de zogeheten KMJ3-bron, die ook wel 'De Locomotief' wordt genoemd omdat de geiser het geluid van een stoomlocomotief produceert. 

Foto: Tropenmuseum (Wikimedia Commons)
 
En zo ziet 'De Locomotief' er nu uit: 

kawah kamojang

De Nederlanders hebben hun ontdekking niet verder kunnen ontwikkelen. De Tweede Wereldoorlog brak uit en niet lang daarna werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. Het project bleef jarenlang stil. Het was pas in 1983 toen Indonesië in Kamojang een geothermische centrale bouwde met een vermogen van 30 megawatt. Het is de allereerste geothermische centrale in Indonesië. 

kawah kamojang

De KMJ3-bron is tot nu toe nog steeds toegankelijk voor publiek. Zo ook het gebied eromheen. Het is een geliefde plek voor met name scholieren en lokale dagjestoeristen. 

kawah kamojang

De warmwaterbronnen verderop zouden een geneeskrachtige werking hebben. De bewaker die er dagelijks zijn ronde doet, vertelt ons dat er iemand over de warmwaterbronnen waakt. Wij kunnen diegene niet zien, maar hij of zij is er wel degelijk, enkel zichtbaar voor het oog van de bewaker. 

De man vraagt ons plaats te nemen op een rotsblok. Voor ons stijgt vanuit de warmwaterbron stoom op. 'Is dit een aangename temperatuur voor u?' vraagt hij ons. De stoom is lekker warm, niet te warm en niet te koud. 'Ik kan de stoom een aantal graadjes laten dalen', zegt de man terwijl hij met zijn vingers een ronddraaiende beweging maakt. En waarempel, een koele lucht stijgt uit het niets op. Opnieuw beweegt de man met zijn vingers. De stoom is nu gloeiendheet. De man lacht en vraagt ons plaats te nemen op een ander rotsblok. 

kawah kamojang

'Bent u bekend met accupunctuur?' vraagt hij ons. Ja, we weten wat het is, maar hebben het nooit ondergaan. 'Dan moet u dit eens uitproberen. Accupunctuur met waterstralen in plaats van naalden.'  Dunne straaltjes water prikken in onze rug. Pijnlijk, maar na een tijdje toch wel aangenaam. 

kawah kamojang

Kawah Kamojang is ook dé geschikte plek om de allerleukste foto's te maken. Dat kan ook wel met al die stoom die uit de bronnen omhoog spuit. 

kawah kamojang

De werknemers van de geothermische centrale zijn gehuisvest in een klein dorpje niet ver van de centrale. Het dorpje doet heel idyllisch aan. Het is er rustig, schoon en geordend, compleet met warung makan en een lagere school. 

kawah kamojang
 

Kawah Kamojang ligt zo'n 25 kilometer van Garut en 35 kilometer van Bandung.

 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »