IndonesieNU

De delman, milieuvriendelijk vervoermiddel

De delman, milieuvriendelijkvervoermiddel

26-02-2014 | Ervaar Indonesiƫ
Als het gaat om milieuvriendelijk openbaar vervoer, zou je kunnen zeggen dat Indonesië voor loopt op veel westerse landen, waaronder Nederland. Indonesië heeft namelijk de becak (fietstaxi) en de delman (paard en wagen). Deze traditionele vervoermiddelen worden niet alleen gebruikt voor toeristische doeleinden, maar ook echt om mensen en verschillende soorten lading te vervoeren.
Een ritje met de delman. Wanneer je in Indonesië bent, moet je deze vorm van 'groen reizen' absoluut een keer uitproberen. De delman is een traditioneel vervoermiddel met twee tot vier wielen, voortgetrokken door een paard.


     De(e)l(e)man


Leuk om te weten is dat de delman ook een Nederlands tintje heeft. De delman dankt zijn naam namelijk aan de, in het voormalige Nederlands-Indië woonachtige, Nederlandse lithograaf en ingenieur Charles Theodore Deeleman. Deeleman, die in Batavia (het huidige Jakarta) woonde, zou de delman voor het eerst hebben gemaakt.

Toentertijd, voor de komst van de trein en gemotoriseerd vervoer, werd de delman gebruikt als vervoermiddel tussen steden. Zo zouden er onder meer ritjes zijn gemaakt tussen Bogor en Bandung, een afstand van ongeveer 120 kilometer. Een enkeltje Bogor-Bandung kostte toen ongeveer 16 gulden. De reis duurde 13 uur.

Tegenwoordig wordt de delman gebruikt voor korte afstanden.

Delman Bandung
De delman in Bandung wordt Kahar of Keretek genoemd.
 
In Jakarta heeft de delman plaats moeten maken voor het gemotoriseerde openbaar vervoer zoals de bajaj (gemotoriseerde driewieler) de ojek (motortaxi) en de minibusjes. Het is echter niet zo dat de delman geheel uit het Jakartaanse straatbeeld is verdwenen. De delman vind je onder meer terug bij de Monas, waar bezoekers een ritje kunnen maken rondom het Nationaal Monument van Indonesië. 

De delman zie je ook nog terug in de toeristische Midden-Javaanse stad Yogyakarta, waar toeristen graag gebruik maken van dit traditionele vervoermiddel. In Yogyakarta wordt de delman 'andong' genoemd. Aan de beroemde winkelstraat Jalan Malioboro, bieden koetsiers je een bijzonder ritje aan in hun andong. Onderhandelen over de prijs is aan te raden.
 

     Verschillende benamingen


Er zijn verschillende benamingen voor de delman. Zo heet de delman in Yogyakarta 'andong'. Ook in Solo en omstreken doet de andong nog steeds dienst als vervoermiddel. De andong heeft vier wielen en is daardoor stabieler dan bijvoorbeeld de dokar, die slechts twee wielen heeft.

Dokar Salatiga
De dokar in Salatiga, Midden-Java
 
Dokar komt van het Engelse woord dog-cart, een licht vervoermiddel, voortgetrokken door honden en bedoeld voor jachtactiviteiten. De dokar vind je terug in bijvoorbeeld Salatiga, maar ook bij toeristische attracties zoals Parangtritis (strand bij Yogyakarta).


     Diervriendelijk?


Het komt in Indonesië helaas voor dat eigenaars van delmans of koetsiers zich niet bekommeren om het welzijn van het paard dat de wagen voorttrekt. Brooke hospital for animals heeft een Werkdier Welzijnscode voor Wereldreizigers opgesteld die een dier kan behoeden voor pijn en leed.

In de welzijnscode staat onder meer waar je op moet letten indien je van een werkdier gebruikt wilt maken. Zo wordt toeristen aangeraden een gezond dier te kiezen en een eerlijke prijs voor de rit te betalen. Voor de volledige welzijnscode klik hier

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Vervoer in Indonesiƫ

Vervoer in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
Naast alle vervoermiddelen die je in Nederland hebt, heeft Indonesië ook nog de becak, ojek, andong, bemo en nog ve...
Meer »
Jakarta krijgt elektrische bajaj

Jakarta krijgt elektrische bajaj

21-06-2013 | Zbee, milieuvriendelijke bajaj
De bajaj is een deel van Jakarta. Deze kleine gemotoriseerde driewieler, die wel wat weg heeft van een tuktuk, maakt een...
Meer »
Te gast in Indonesiƫ

Te gast in Indonesiƫ

18-10-2016 | Artikel
Wanneer je in een ander land op vakantie bent, dien je de lokale gewoonten en gebruiken in dat land te respecteren. Dat ...
Meer »
Accommodatie in Indonesiƫ

Accommodatie in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
In Indonesië is het niet moeilijk accommodatie te vinden, met name in de grote steden en bij toeristische plekken. ...
Meer »
Voeding en hygiƫne

Voeding en hygiƫne

31-01-2014 | Praktische informatie
Zin in iets lekkers? Dan ben je in Indonesië aan het juiste adres. Grote eters, kleine eters, iedereen komt in dit ...
Meer »
Jakartanen brokkenpiloten op de weg

Jakartanen brokkenpiloten op de weg

29-07-2013 | Verkeersongelukken aan de orde van de dag
De situatie op de Indonesische wegen - met name in en rondom de grote steden - is een chaos te noemen. Verkeersongelukke...
Meer »
Visum Indonesiƫ

Visum Indonesiƫ

15-07-2015 | Praktische informatie
Vanaf 10 juni 2015 hebben Nederlanders geen visum meer nodig om Indonesië binnen te mogen komen. Het moet wel gaan ...
Meer »