IndonesieNU

Dieng, het verblijf van de goden

Dieng, het verblijf van degoden

18-01-2016 | Ervaar Midden-Java
Zoek je eeuwenoude tempels, zwavelmeren en groene natuur? Bezoek dan het Dieng Plateau in Wonosobo, Midden-Java. Dieng, wat 'Verblijf van de Goden' betekent, ligt op een plateau binnen een caldera van het Dieng vulkaancomplex. De rit er naar toe is een hele ervaring op zich.
Dieng ligt meer dan 2000 meter boven de zeespiegel net boven de stad Wonosobo. Het gebied kenmerkt zich door het koele klimaat. De temperatuur ligt hier overdag tussen 12 - 20 °C. 's Nachts is het er fris met temperaturen tussen 0 - 10 °C. 

Dieng

De weg van Wonosobo naar Dieng is kronkelig en op sommige plekken redelijk steil. Het uitzicht is sprookjesachtig. Rechts van ons een beeldschoon uitzicht over lager gelegen dorpjes en links de lokale bewoners die bezig zijn met het telen van aardappelen en andere gewassen. 

In het gebied bevinden zich enkele actieve kraters die voortdurend in de gaten worden gehouden door het Centrum voor Vulkanologie van Indonesië. Een van die actieve kraters is Kawah Sikidang, die ook toegankelijk is voor publiek. 

dieng

Een stenen pad leidt ons door het 'maanlandschap' naar de krater. Hoe dichter we de zwavelbron naderen, hoe warmer het wordt en hoe sterker de geur van zwavel. Dikke warme stoom belemmert het zicht. Bij de ingang tot het complex kun je eventueel een mondkapje kopen tegen de sterke zwavelgeur.

Jaarlijks bezoeken groepen Balinezen krater Sikidang om er offers te brengen. De offers - die in de krater worden geworpen - bestaan uit eenden, kippen, en ganzen. Deze traditie vormt een eerbetuiging aan de voorouders. Balinezen geloven dat hun voorouders oorspronkelijk uit Dieng komen. 

dieng

Een andere populaire attractie in Dieng is de tempel van Arjuna, vermoedelijk gebouwd in de zevende of achtste eeuw. Wetenschappers zeggen dat dit de oudste tempel is op Java. 

Op hetzelfde complex liggen ook vele andere kleine hindoeïstische tempels genoemd naar belangrijke figuren uit het Mahabharata-epos, zoals Semar en Srikandi.
 
dieng

Na eeuwenlang in vergetelheid te zijn geraakt, is het tempelcomplex in 1814 herontdekt door een Engelse soldaat die daar een toeristisch uitstapje maakte. Hij zag een aantal tempels deels onder water in het midden van een meer. Een halve eeuw later werd het meer drooggelegd om de tempels letterlijk boven water te krijgen. 

In 1864 maakte de Nederlandse acteur en decorschilder Isodorus van Kinsbergen, in opdracht van het Bataviaasch Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen, foto's van de tempels in het gebied.

Isidore van Kinsbergen, 1864. Bron: Rijksmuseum.nl

Het is niet duidelijk waarvoor de tempels dienden. Men vermoedt dat de tempels ooit gebruikt werden om de hindoegod Siva te aanbidden. De hoge ligging, de mist en de sterke zwaveldampen die menig bezoeker hoofdpijn bezorgden, hadden iets mysterieus. Mensen uit vroegere tijden waren er stellig van overtuigd dat dit het verblijf was van de goden. Zij eerden de goden door hen offers te brengen in de vorm van gewassen of levende dieren.

dieng

De tempels worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt bij verschillende rituelen of als meditatieplek. Het verhaal gaat dat mensen die hier komen om te mediteren, tijdens de meditatie een andere dimensie betreden. 

dieng

Ook populair onder toeristen is het zwavelmeer Telaga Warna of het kleurenmeer. Op bepaalde momenten van de dag kun je er verschillende kleuren in zien: groen, turquoise, geel of alle kleuren van de regenboog.  Dat je er verschillende kleuren  in kunt ontdekken, komt doordat het water in het kratermeer zwavel bevat. Het zonlicht breekt op het water en daardoor zie je al die mooie kleuren.

Lokale bewoners gebruiken het water uit het meer voor de irrigatie van hun gewassen, voornamelijk aardappelen. 

dieng

Rondom het meer loopt een pad dat deels verhard is en deels van zand. Wanneer je het pad volgt, kom je bij grotten, waar mensen komen om te mediteren. Ook een bezoek waard is het kratermeer Telaga Pengilon, dat op hetzelfde complex ligt. 

dieng

De meeste toeristen die Dieng bezoeken, komen uit Yogyakarta of Semarang. Vanaf Yogyakarta is het zo'n 3,5 tot 4 uur rijden naar Dieng (121 km); de afstand en reisduur vanaf Semarang is wat korter, respectievelijk 98 kilometer en drie uur. 

De beste tijd om Dieng te bezoeken is 's ochtends vroeg. In de namiddag wordt het gebied bedekt door dikke mist. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »
Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »