IndonesieNU

Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo bekend. Dit kleine gebied, ontstaan in 1619, heeft een oppervlakte van ongeveer 1,5 vierkante kilometer. Het is Oud-Batavia dat Jakarta heeft gemaakt tot wat het nu is: de hoofdstad van de Republiek Indonesië.  
Jakarta Map Batavia
                                                                                Foto: Clement de Jonghe

Onder het commando van Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen, verovert de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1619 Jayakarta (nu Sunda Kelapa, de oude haven van Jakarta). Op de puinhopen van het verwoeste Jayakarta, begint de VOC met de opbouw van een nieuwe stad: Batavia. 

Batavia ontwikkelt zich naar het zuiden. Het eerste stukje Batavia - het gebied wat voorheen Jayakarta was - werd Oud-Batavia genoemd, het huidige Kota Tua Jakarta. 

In 1942 valt het Japanse leger Nederlands-Indië binnen. In dat jaar werd de naam Batavia gewijzigd in Jakarta. 

In 1972 besluit Ali Sadikin, de toenmalige gouverneur van Jakarta, Oud-Batavia te doen herleven. Zonder succes. Veel oude gebouwen uit Oud-Batavia worden niet of nauwelijks onderhouden en liggen er verwaarloosd bij. 

Oud Batavia
                                                                                           Foto: Google Maps


     De 5 meest interessante locaties in Kota Tua: 

 
1. Lapangan Fatahillah
[a] Jalan Taman Fatahillah No. 1, Jakarta Barat 11110, Indonesia.
 

Lapangan Fatahillah (stadhuisplein), is volgens Indonesiënu de eerste locatie die je móet bezoeken. Hier vind je een aantal neo-klassieke gebouwen. Een geweldige plek om rond te wandelen en naar voorbijgangers te kijken. Lapangan Fatahillah weerspiegelt volgens ons het hart van Jakarta. Locatie stadhuisplein: zie hier.


Op het stadhuisplein kun je een fiets huren om een rondje Kota Tua Jakarta te doen. Een foto van jezelf op 1 van deze kleurrijke fietsen mag natuurlijk niet ontbreken. 

Wij raden je aan een fiets te huren met gids. Het is namelijk een chaos op de Jakartaanse wegen, en het kan best gevaarlijk zijn als je Jakarta niet kent. 

2. Museum Fatahillah (Jakarta History Museum)
[a] Jalan Taman Fatahillah No. 1, Jakarta Barat 11110, Indonesia [t] +62 (0)21 692 9101

Het Fatahillah Museum (museum voor de geschiedenis van Jakarta) is het voormalige stadhuis van Batavia en werd gebouwd onder het bewind van Jan Pieterszoon Coen in 1620.De functie van het het stadhuis veranderde met de tijd. Verschillende instanties zetelden hier: de Raad van Justitie, de Dai Nippon (het Japanse leger) en het Indonesische leger. 

Vanaf 1974 is het gebouw in gebruik als museum voor de geschiedenis van Jakarta. 

Het Fatahillah Museum is het oudste gebouw in Jakarta. Qua vorm heeft het wel iets weg van het Paleis op de Dam in Amsterdam, maar dan in het klein.

Het Fatahillah museum herbergt veel erfstukken, het merendeel daarvan komt van het Oud-Batavia Museum (museum van de Stichting Oud-Batavia in 1939).  

Onder het museum ligt een ondergrondse gevangenis. Naar verluidt werden hier, ten tijde van de VOC, mensen gemarteld.

3. Museum Wayang
[a] Jalan Pintu Besar Utara No. 27 Jakarta Barat 11110 [t] +62 (0)21 62929 560

Het Wayang Museum staat op de plek waar vroeger 'De Oude Hollandsche Kerk' stond. De kerk die in 1640 werd gebouwd, kreeg na een grondige renovatie in 1733, een nieuwe naam: 'De Nieuwe Hollandsche Kerk'. Een hevige aardbeving in 1808 maakte het gebouw met de grond gelijk. Wat restte was de binnentuin met de grafstenen van Nederlandse gouverneurs-generaal.

 

Het logistiek bedrijf Geo Wehry & Co hield bouwde uit de puinhopen van de kerk een nieuw gebouw: een opslagplaats. In 1936 kocht het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen de opslagplaats en gaf er een nieuwe bestemming aan, namelijk een museum met de naam Oud-Batavia dat weldra een nieuwe naam kreeg: Het Jakarta Historisch Museum. 

In 1974 verhuist het museum naar wat vroeger het Stadhuis van Batavia was en krijgt de naam Museum Fatahillah. 

Het bestuur in Jakarta besloot om het leegstaande gebouw waar het Fatahillah Museum voorheen zetelde, in gebruik te nemen als wayang museum. Naast een collectie wayang poppen, vind je in dit museum ook de grafsteen van Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen. 


4. Toko Merah
[a] Jalan Kali Besar Barat No. 7 Jakarta Barat 

Toko Merah, gebouwd in 1730, deed oorspronkelijk dienst als de woning van Gouverneur-Generaal Gustaaf Willem van Imhoff. Het gebouw werd vervolgens in gebruik genomen door de marine academie.

Later werd het de woning van Oey Liauw Kong, Kapitein der Chinezen van Batavia. Ook opende hij hier zijn winkel die hij rood schilderde. Sindsdien staat het gebouw bekend als Toko Merah (Rode Winkel).

Ook de Bank voor Indië en enkele bedrijven zetelden hier. En toen begon het verval...

Restauratiewerkzaamheden aan Kota Tua door het bestuur van Jakarta, én het enthousiasme van de inwoners van Jakarta om de overblijfselen uit het verleden, de Tempo Doeloe, in stand te houden, hebben Toko Merah uiteindelijk gered van de ondergang.

Tegenwoordig worden in het gebouw regelmatig conferenties gehouden. In het gebouw bevindt zich ook een galerie. Een aangename plek om de drukte van Jakarta te ontvluchten. 

5. Sunda Kelapa
[a] Jalan Maritim Raya, Jakarta [t] +62 (0)21 6693406

Sunda Kelapa, een heel interessante locatie. Hier ligt namelijk de oorsprong van Batavia en het huidige Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. In het verleden streden verschillende koninkrijken in de archipel, Portugezen en Nederlanders om de macht over het gebied. De haven Sunda Kelapa speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de VOC. 

Tot nu toe wordt de haven nog steeds gebruikt. Kleurrijke, traditionele Buginese schepen, de kapal phinisiliggen netjes aangemeerd in de haven. De zeelieden zijn van s'ochtends vroeg tot laat in de middag druk in de weer.
 

     Leuke eetgelegenheden:


1. Cafe Batavia
[a] Jalan Pintu Besar Utara 14 Jakarta [t] +62 21 6915973 +62 21 6915531 [m] +62 812-8400-8899

Cafe Batavia, een leuke plek om even rustig te zitten en te genieten van koele drankjes, of een kopje koffie. Het interieur is schitterend. Even terug in de Tempo Doeloe. Alsof je in een tijdcapsule gestapt bent. Op bepaalde avonden organiseert Cafe Batavia ook live muziek. 

Wat betreft het eten, ieder heeft zijn/haar eigen smaak. Maar voor de locals is het eten in Cafe Batavia niet zo bijzonder. 

Cafe Batavia is niet de goedkoopste plek om te eten of te drinken. Voor een eenvoudige maaltijd betaal je al gauw 25 euro per persoon. Maar, voor een goede locatie en een prachtige architectuur, is Cafe Batavia zeker een bezoek waard. 

2. Kantin Mega Rasa
[a] Kantin Mega Rasa: Kali Besar Timur 4 No.1-2, Jakarta, Indonesia.

Kantin Mega Rasa. Zoek je een plek om lekker en goedkoop te eten, ga dan eens naar Kantin Mega Rasa. Voor de architectuur moet je hier niet zijn; het is een kantine, een plek om te eten. Maar volgens de locals is het eten hier voortreffelijk, en goedkoper dan in Kafe Batavia. Voor een bedrag van 5 - 10 euro per persoon, krijg je hier een lekkere maaltijd. 

3. Kleine hapjes
Snacks zijn overal verkrijgbaar. Maar, vergeet niet: gebruik je gezond verstand.
 

     Naar Kota Tua Jakarta: 


Kota Tua Jakarta ligt in het gebied dat de Jakartanen 'daerah Kota' noemen. Kota Tua ligt tegenover het station Jakarta Kota. Wil je snel en makkelijk de locatie bereiken, neem dan de taxi. Voor een ritje met de taxi vanaf een hotel in het centrum van Jakarta naar Kota Tua kost je, als je niet in de file belandt, ongeveer € 10. Een taxi rit vanaf een hotel aan de rand van Jakarta naar Kota Tua kost je ongeveer € 20 - € 30. 

Maar de makkelijkste manier is een auto huren bij het hotel waar je verblijft. Voor een auto met chauffeur betaal je een prijs vanaf € 50. Op deze manier kun je de hele stad verkennen. Vraag de receptie om meer informatie. 

Zoek je spanning en avontuur? Ga dan eens met het openbaar vervoer: de bus, metromini (klein rood busje), mikrolet (nog kleiner dan de metromini), bajaj (kleine gemotoriseerde driewieler) en kopaja (soort metromini maar groen en wit). Bespreek voordat je aan dit avontuur begint eerst met de receptie van het hotel waar je verblijft over de mogelijkheden. 

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »