IndonesieNU

Eco Flores streeft naar duurzame ontwikkeling van Flores

Eco Flores streeft naarduurzame ontwikkeling vanFlores

02-06-2013 | Eco Flores Foundation
Steeds meer toeristen vinden hun weg naar het eiland Flores, met name zij die graag de Komodovaranen willen aanschouwen. Ontwikkelingsbedrijven proberen hier natuurlijk op in te spelen, met alle gevolgen van dien. 
'Aan de kust van Labuan Bajo zijn bijvoorbeeld al 3 hoge hotels gebouwd. De hele natuur raakt verziekt. De authenticiteit van het eiland verdwijnt', vertelt Nina van Toulon, initiatiefneemster en oprichtster van de stichting Eco Flores.  

Nina kwam in 2010 bij toeval terecht op het eiland Flores in het oostelijk deel van Indonesië. Ze zocht een stukje land met het idee er iets nuttigs mee toe doen voor mens en natuur. 'Ik zocht eerst iets op Bali, maar vond het maar niets. Veel te vol. Iemand wees mij er vervolgens op om het maar eens op Flores te proberen.' En dat deed ze.


     'Ze hebben gewoon de top van de berg afgehakt.'


Nina raakte verknocht aan het eiland en richt de stichting Eco Flores op, een netwerk van verschillende organisaties die betrokken zijn bij duurzame ontwikkeling van het eiland Flores. 

De stichting wil dat Flores gezien wordt als het 'groene eiland' of het 'eco-eiland'. Dat is een heel moeilijke opgave. Investeerders zien een mooie bron van inkomsten in het toerisme op Flores, vertelt Nina ons.

'Er is vlakbij Labuan Bajo een hotel neergezet door een Chinese familie uit Indonesië. Ze hebben gewoon de top van de berg afgehakt, een grot dichtgemaakt en een pier gebouwd waardoor de zeestroom is veranderd. Dit zijn enorme ingrepen voor het ecosysteem. Als je de kust verandert, verandert de zeestroom ook. En dat is heel schadelijk.' 


Ook vindt Nina het jammer dat er geen vergunningen nodig zijn om hotels neer te zetten. 'Je kunt gewoon van alles doen. Dat is heel triest.'

Volgens Nina is het daarom belangrijk dat alle non-gouvernementele organisaties die aangesloten zijn bij Eco Flores een lange termijn visie ontwikkelen: 'Hoe wil je dat het eiland er over 10, 15 en 20 jaar uit komt te zien?'

     
     'Er is malaria, dat willen toeristen niet.'


Steeds meer toeristen bezoeken het eiland Flores. Het merendeel komt er voor de Komodovaranen. 'De Komodovaranen zorgen voor een enorme toeristenstroom. Er is echter geen goede infrastructuur', legt Nina uit.

'Iedereen komt in Labuan Bajo om de komodo te zien. Maar, het ziekenhuis daar heeft niet eens een emergency room. Er is malaria, en dat willen de toeristen niet. Dan heb je nog het afvalprobleem. Wat ook een heel groot punt is, is dat de lokale bevolking die niet langs de toeristen route zit, geen baat heeft van het toerisme. Die mensen zijn zo arm.'

Eco Flores wil deze mensen steunen door een homestay netwerk op te zetten, zodat zij toch inkomsten krijgen en in hun eerste levensbehoeften kunnen voldoen. Deze kleinschalige homestays worden gerund door de lokale bevolking.

Het homestay-project heeft tot doel de armoede onder de lokale bevolking te bestrijden, programma's te ontwikkelen voor duurzame energie en biologische landbouw, de bevolking bewust te maken van goed afvalbeheer en het cultureel erfgoed van Flores te behouden. 

Nina hoopt dat alle organisaties die betrokken zijn bij Eco Flores een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van een duurzaam Flores. 'Door samen te werken kun je meer bereiken en heb je meer impact', aldus Nina van Toulon aan Indonesiënu. 

Gerelateerde artikelen

Larantuka viert Goede Week

Larantuka viert Goede Week

26-03-2014 | Larantuka, Oost-Flores
Elk jaar, in de week voor Paaszondag, vieren de inwoners van Larantuka, Oost-Flores, de Goede Week, ook wel Semana Santa...
Meer »
Er is nog veel te doen op Flores

Er is nog veel te doen op Flores

27-08-2013 | Workshops voor een duurzaam Flores
In 5 maanden tijd zijn in 1 en hetzelfde ziekenhuis 20 baby’s bij de bevalling overleden door zuurstoftekort. Zwan...
Meer »