IndonesieNU

Eerste presidentsdebat is achter de rug

Eerste presidentsdebat isachter de rug

10-06-2014 | Verkiezingen 2014
Maandagavond 9 juni 2014 stond in Indonesië het eerste presidentsdebat op het programma, dat live werd uitgezonden op de Indonesische televisie.
Tijdens het debat werd Prabowo bijgestaan door vice-presidentskandidaat Hatta Rajasa, terwijl Jokowi running mate Jusuf Kalla aan zijn zijde had. Het eerste debat in een reeks van vijf debatten, stond in het teken van de ontwikkeling van de democratie, een ‘schone’ regering en rechtszekerheid.
Het debat begon saai. De kandidaten gaven vlakke antwoorden op vragen van de moderator. Niet echt spannend dus. Maar naarmate de avond vorderde, begon de spanning er eindelijk in te komen.


     Dé vraag


Het begon allemaal met de vraag van Jokowi’s running mate Jusuf Kalla (JK) aan presidentskandidaat Prabowo Subianto. JK wilde graag van Prabowo weten wat hij eigenlijk gaat doen aan de onopgeloste zaken van in het verleden begane mensenrechtenschendingen.

Prabowo Subianto, die verantwoordelijk wordt gehouden voor mensenrechtenschendingen en de ontvoering en verdwijning in 1998 van activisten die voor democratie streden, begreep maar al te goed welke richting JK met zijn vraag op wilde: ‘Ik weet welke kant je op wilt gaan, maar dat is niet erg’, antwoordde Prabowo [Lees ook: Zwartmakerij in Indonesische presidentsverkiezingen].

Prabowo wees erop dat hij toentertijd slechts datgene uitvoerde wat hem opgedragen werd. ‘Als je vragen hebt, dan moet je bij mijn meerdere zijn [Soeharto, Red.]’, aldus de ex-generaal [Lees ook: Prabowo wil Soeharto uitroepen tot nationale held].

Prabowo Subianto was zichtbaar ontdaan, want wat volgde was een hele preek van hoe hij in zijn functie als generaal zijn land probeerde te beschermen tegen dreigingen van radicale groeperingen. Een antwoord op zijn vraag kreeg JK niet, maar dat was misschien ook waar Jokowi’s running mate op uit was. 


     1-0 voor...


Wie toonde zich eigenlijk de sterkere in het debat? Verschillende media maken melding van een 1-0 overwinning voor Jokowi en JK die concretere antwoorden gaven op de gestelde vragen en meer rust uitstraalden dan hun tegenstanders. Prabowo en zijn running mate zouden zenuwachtig overkomen en kwamen met veel te algemene antwoorden.

Peilingbureaus laten zien dat Jokowi en JK, na het eerste debat, op een voorsprong liggen. Maar, zeggen aanhangers van presidentskandidaat Probowo, er zijn nog 4 debatten te gaan. Er kan dus nog van alles gebeuren [Lees ook: Prabowo populair op Facebook]. Met andere woorden, de strijd is nog niet gestreden. 

Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

24-07-2014 | Verkiezingen 2014
Als Nederland in 2016 Europees kampioen wordt dan… trakteer ik op een rondje Bir Bintang, maak ik een Indonesisch...
Meer »
Wie is de rijkste van de vier?

Wie is de rijkste van de vier?

02-07-2014 | Financiƫn bekendgemaakt
De Indonesische presidents- en vicepresidentskandidaten hebben hun financiën openbaar gemaakt. Op de website van de...
Meer »
Het derde presidentsdebat

Het derde presidentsdebat

23-06-2014 | Verkiezingen 2014
Het derde presidentsdebat zondag 22 juni stond in het teken van internationale politiek en nationale veiligheid. Net als...
Meer »
Prabowo populair op Facebook

Prabowo populair op Facebook

16-05-2014 | Onderzoek socialbakers.com
Met meer dan 4,9 miljoen fans op Facebook, staat de Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto in de top 10 van p...
Meer »
Verliezen is niet erg

Verliezen is niet erg

21-07-2014 | Verkiezingen 2014
De Indonesische kiescommissie (KPU) is druk bezig met het berekenen van de binnengekomen stemmen. Zoals het er nu naar u...
Meer »
De belangrijke data op een rij

De belangrijke data op een rij

16-03-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 16 maart 2014 zijn in Indonesië de campagnes voor de parlementsverkiezingen officieel van start gegaan. De p...
Meer »
Stemmen kopen? Geen probleem!

Stemmen kopen? Geen probleem!

13-12-2013 | Verkiezingen 2014
Meer dan 40 procent van de Indonesische kiezers vindt het aanvaardbaar dat politici stemmen kopen in de aanloop van de v...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »