IndonesieNU

Wel of niet naar Jakarta?

Wel of niet naar Jakarta?

23-01-2014 | Erik Meijs wil op trainingsstage in Jakarta
Eind mei 2014 hoopt badmintonner Erik Meijs af te reizen naar de Indonesische hoofdstad Jakarta. Daar wil hij een trainingsstage volgen bij de voormalig Olympisch badmintonkampioen uit Indonesië, Taufik Hidayat. Het uiteindelijke doel: De internationale top bereiken!
Erik Meijs heeft grootse plannen voor de toekomst. Zijn ultieme doel is om de absolute wereldtop te halen; dat is een plaats in de top 20. De 22-jarige badmintonner staat momenteel rond de top 120 van de wereld. Er is dus nog een flink stuk te gaan, maar Erik is op de goede weg. 

Om de internationale top te bereiken, is hard trainen noodzakelijk. En waar kan dat beter dan in het trainingscentrum van Taufik Hidayat, de voormalig Olympisch badmintonkampioen uit Indonesië. 

Erik, die normaal altijd in Nederland traint met de trainers van zijn team, vindt het belangrijk regelmatig in het buitenland trainingsstages te doen. Hij probeert 1 of liefst 2 keer per jaar naar Azië te gaan; daar komen immers veel topspelers vandaan. 

'Als ik de top wil halen, dan moet ik dus daarnaartoe en veel tegen Aziaten spelen. Jakarta heeft sinds enkele jaren een prachtig trainingscentrum, de Taufik Hidayat Arena, opgezet door de voormalig Olympisch kampioen Taufik Hidayat. Daar kan ik prima trainen en met goeie sparringpartners', vertelt Erik Meijs ons. 


     'Dat wordt keihard trainen.'


Het trainingsprogramma in Jakarta is zeer intensief. 'Dat wordt keihard trainen, 2 keer per dag meestal, gemiddeld zo'n 5 uur per dag. In de 2e week ga ik een aantal dagen naar Bangkok en speel ik de Thailand Open.'

Erik hoopt dat hij in Jakarta ook nog kan meedoen aan de Indonesia Open, een heel groot toernooi op het allerhoogste niveau. Maar dat hangt af van zijn internationale ranking; die moet hoog genoeg zijn om in het kwalificatietoernooi te komen. Als dat zou kunnen, dan zou dat natuurlijk heel gaaf zijn, aldus Erik. 


     Flinke kostenpost


Grootse plannen dus. Maar ook een flinke kostenpost. Halverwege 2011 is Erik uit de nationale badmintonselectie gestapt. Hij vond het belangrijk om meer individuele aandacht te krijgen en heeft daarom een eigen team om zich heen gebouwd.

'Ik sta dus nu volledig op eigen benen. Veel vrijheid dus, maar dat betekent ook dat we voor alle kosten zelf moeten opdraaien. Dat kan niet zonder sponsors natuurlijk. Die hebben we ook gelukkig, maar we kunnen nooit alles doen wat we graag zouden willen', legt Erik uit.  

De badmintonner zoekt daarom continue naar nieuwe wegen en creatieve ideeën om extra middelen binnen te halen. Het resultaat hiervan is de veilingsite Nee of Ja-karta. Bezoekers van de site kunnen Erik steunen door te bieden op producten en activiteiten. 

'Het leuke is dat je niet alleen zomaar geld geeft en mij ondersteunt, maar er ook nog iets voor terug krijgt; van mijzelf of via iemand anders. Er zijn bijvoorbeeld enkele trainers die hebben aangeboden om een plaats op hun trainingskamp aan mij af te staan. Als iemand daarop biedt, dan krijg ik dus het geld. En zo heeft ook mijn sponsor Carlton een racket ter beschikking gesteld', aldus Erik aan Indonesiënu. 


     Niet genoeg


De trainingsstage in Jakarta duurt een maand. Volgens Erik is dat eigenlijk niet genoeg. Het liefst zou hij het hele jaar door in Indonesië en elders in Azië willen blijven, maar dat is nu nog niet mogelijk. Door de training in Jakarta hoopt Erik in elk geval weer een extra sprong in de goede richting te maken. 'We zullen zien waar het schip strandt.'

Na de trainingsstage van een maand volgen een paar weekjes zomervakantie en half juli begint Erik weer volop te trainen. Het badmintonseizoen loopt namelijk het hele jaar door. 'Ik hoop dat ik me dan inmiddels ook gekwalificeerd heb voor deelname aan de WK. Die zal eind augustus in Denemarken plaatsvinden.'

Veilingsite Nee of Ja-karta: www.neeofjakarta.nl
Website Erik Meijs: www.erikmeijs.com
Foto: René Lagerwaard

Gerelateerde artikelen

Doden bij bokswedstrijd Papua

Doden bij bokswedstrijd Papua

15-07-2013 | Rellen na de wedstrijd
In de Indonesische provincie Papua zijn 18 doden gevallen bij een bokswedstrijd  Ze kwamen op doordat ze vertrapt w...
Meer »
Rood-Wit oog in oog met Oranje

Rood-Wit oog in oog met Oranje

22-04-2013 | 7 juni 2013, oefeninterland Nederland-Indonesië
In de aanloop naar het WK voetbal in 2014, speelt Oranje op 7 juni 2013 een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Indon...
Meer »
'Vandaag gaan we zeker winnen'

'Vandaag gaan we zeker winnen'

13-04-2013 | Film bekritiseert Indonesisch voetbal
Rellende voetbalsupporters, 2 voetbalbonden, dreigende sancties van de FIFA. Het Indonesische voetbal is een chaos. Met ...
Meer »