IndonesieNU

Eten en drinken in Indonesiƫ

Eten en drinken in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
Indonesiërs praten graag over eten. Het onderwerp is niet alleen populair bij Indonesiërs in Indonesië, maar ook bij Indonesiërs hier in Nederland. Eten, daar raken Indonesiërs nooit over uitgepraat. 

     Eten


Verschillende streken in Indonesië hebben elk hun eigen specialiteit. Bali staat onder andere bekend om zijn babi guling, Yogyakarta heeft de gudeg (traditioneel gerecht dat bestaat uit o.a jonge jackfruit) en bika ambon (cake gemaakt van kokosmelk, eieren en tapioca) is een specialiteit uit ... Nee, niet uit Ambon, maar uit Medan (Noord-Sumatra). 

Het lijstje is natuurlijk veel en veel langer. Wij zouden zeggen: 'Ga naar Indonesië en ervaar het zelf!' 

Indonesian food from Bali, babi guling
babi guling
Je hoeft echt niet te gaan eilandhoppen om de verschillende gerechten uit te proberen. Tip van Indonesiënu: 'Bezoek een foodcourt.'

Een foodcourt vind je in de overdekte winkelcentra of de mall. De foodcourts in de winkelcentra in Jakarta zijn wat dat betreft ware food walhalla's. Hier kun je echt van alles krijgen: van traditionele Indonesische gerechten tot westerse snacks als donuts en brownies. 



Zijn winkelcentra niets voor jou? Indonesië kent natuurlijk ook restaurants, warung makan (eetstalletjes) en warung tenda (etenstentjes). Wat betreft de hygiëne, over het algemeen is het er veilig om er te eten en te drinken. Al moet je her en der natuurlijk wel oppassen. Tip van Indonesiënu: 'Gebruik je gezond verstand.'

     Drinken 


Drink geen water uit de kraan, kook water alvorens je het drinkt, kies mineraalwater uit flessen met verzegelde dop.

Goed, en nu de leuke dingen. Naast de verschillende soorten gezonde smoothies en juices kent Indonesië ook de verkoelende ijsdrankjes in talloze smaken: van es cendol (zoet kokosmelk drankje) tot es kacang merah (zoet bruine bonen drankje) en van es teler (zoet kokosmelkdrankje met o.a stukjes jackfruit en advocadovlees) tot es doger (zoet kokosmelkdrankje met o.a gefermenteerde cassave, advocadovlees en zwarte kleefrijst).

Indonesian drink es teler
es teler
Van de koude naar de warme drankjes. Indonesië kent een aantal traditionele warme dranken. De traditionele warme dranken van bajigur (kokosmelkdrank gezoet met palmsuiker) tot wedang ronde (gemberdrankje met balletjes gemaakt van ketanmeel). 

En de 'botsende koffie' of de kopi tubruk mag hier natuurlijk niet ontbreken. Veel Indonesiërs beginnen de dag met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. Het is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie (met evt. suiker) in een kop met daarover heen gegoten kokend heet water. Bijna overal te verkrijgen en heel goedkoop. Bij een warung tenda (eettentje) betaal je nog geen 50 eurocent voor een kopje 'botsende koffie'.  
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Voeding en hygiƫne

Voeding en hygiƫne

31-01-2014 | Praktische informatie
Zin in iets lekkers? Dan ben je in Indonesië aan het juiste adres. Grote eters, kleine eters, iedereen komt in dit ...
Meer »
Koken op zijn Indonesisch

Koken op zijn Indonesisch

16-11-2013 | Indonesische Kookwedstrijd 2013
Het koken met Indonesische ingrediënten en Indonesische kooktechnieken is een hele uitdaging. De deelnemers aan de ...
Meer »
Bandung heeft een Zombie-CafƩ

Bandung heeft een Zombie-CafƩ

18-09-2013 | Met Zombie-gerechten en drankjes
De West-Javaanse stad Bandung heeft sinds kort een zombie-café. Het café is gevestigd in een gebouw, waar ...
Meer »
Geef mij maar Nasi Goreng

Geef mij maar Nasi Goreng

26-07-2013 | Meest besproken Aziatische gerecht op Twitter
Onderzoeksbureau Prapancha Research heeft onderzocht welke Aziatische gerechten er het meest besproken worden op Twitter...
Meer »
Visum Indonesiƫ

Visum Indonesiƫ

15-07-2015 | Praktische informatie
Vanaf 10 juni 2015 hebben Nederlanders geen visum meer nodig om Indonesië binnen te mogen komen. Het moet wel gaan ...
Meer »
Vervoer in Indonesiƫ

Vervoer in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
Naast alle vervoermiddelen die je in Nederland hebt, heeft Indonesië ook nog de becak, ojek, andong, bemo en nog ve...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesiƫ
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
100 verschillende soorten soto

100 verschillende soorten soto

06-06-2014 | Pekan Produktif Kreatif Indonesia
Wel 100 verschillende soorten soto werden er opgediend tijdens Pekan Produk Kreatif Indonesia – de Week voor Creat...
Meer »
Drinken in de tropen

Drinken in de tropen

31-01-2014 | Praktische informatie
Gezien de tropische temperaturen in Indonesië, is het belangrijk voldoende water te drinken, minimaal 1,5 liter per...
Meer »
Ook Jakarta in de ban van de cronut

Ook Jakarta in de ban van de cronut

15-11-2013 | Verkooppunten cronuts in Jakarta
Cronut; in New York staan ze er uren voor in de rij. De populaire lekkernij uit Amerika is sinds kort ook in Indonesi&eu...
Meer »
Te gast in Indonesiƫ

Te gast in Indonesiƫ

18-10-2016 | Artikel
Wanneer je in een ander land op vakantie bent, dien je de lokale gewoonten en gebruiken in dat land te respecteren. Dat ...
Meer »
Accommodatie in Indonesiƫ

Accommodatie in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
In Indonesië is het niet moeilijk accommodatie te vinden, met name in de grote steden en bij toeristische plekken. ...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »