IndonesieNU

Fort Van der Wijck: Het rode fort

Fort Van der Wijck: Het rodefort

13-01-2015 | Ervaar Midden-Java
Indonesië herbergt honderden forten die tussen de 16e en 20e eeuw zijn gebouwd langs belangrijke handels- en zeeroutes. Een daarvan is Fort Van der Wijck in het Midden-Javaanse stadje Gombong. Het fort ligt ongeveer 17 kilometer van de zuidkust en speelde een belangrijke rol tijdens de Java-Oorlog (1826-1830). Indonesiënu nam er een kijkje. 
'Benteng van der Wick'  stond er op het wegwijsbordje op de hoofdweg die dwars door Gombong voert. Dat moet wel het beroemde Fort van der Wijck zijn, dat mede door de internationaal erkende martial arts-film 'The Raid 2: Berandal' dagelijks vele bezoekers trekt. 

van der wijck

Fort van der Wijck is een achthoekig fort met rode muren. De muren van het fort waren oorspronkelijk niet rood van kleur maar wit. Bij de renovatie in 1999 werden de witte muren rood geschilderd. Het is niet duidelijk wat de achterliggende reden hiervan was.

van der wijck

Het fort dat vroeger de naam Fort Cochius droeg, werd genoemd naar Luitenant-Generaal Frans David Cochius, commandant van de Nederlands-Indische strijdkrachten in 1835.

Aan een van de muren van het fort hangt een bordje met daarop het jaartal 1818. In de archieven staat echter nergens vermeld wanneer het fort precies gebouwd is.


     Pupillenschool


In het boek 'Forts in Indonesia (Ministry of Education and Culture Republic of Indonesia)' lezen we dat Fort Van der Wijck oorspronkelijk door Nederlandse soldaten gebruikt werd als militaire opslagplaats tijdens de Java-Oorlog. In 1856 deed het fort dienst als 'Pupillenschool', een school waar Europese jongeren geboren in Nederlands-Indië een militaire opleiding konden volgen.

van der wijck

Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) werd Fort Van der Wijck gebruikt als oefenterrein voor PETA, de Verdedigers van het Vaderland. De soldaten werden ondergebracht in barakken, gebouwd voor het fort, terwijl het eigenlijke fort gebruikt werd als opslagplaats voor voedsel en Japanse wapens. Omdat de Japanners af wilden van Nederlandse invloeden, verfden ze alle Nederlandse teksten in het fort zwart.


     Draaimolen en toeristentreintje


Van 1946-1947 werd het fort gebruikt als hoofdkwartier van de Organisatie voor de Volksveiligheid (BKR). Toen de Nederlanders het fort weer innamen in 1947-1949, fungeerde Fort Van der Wijck als verdedigingspost tegen de strijdkrachten van de Indonesische Republiek.

van der wijck

Vanaf 1984 doet een deel van het fort dienst als school voor cadetten (Sekolah Calon Tamtama). Een ander deel fungeert als hotel. Op het complex is ook een speelplaats te vinden met o.a een draaimolen, autootjes en een treintje. Ook bovenop het dak van het fort rijdt een toeristentreintje rond. Bijzonder om te zien, is dat het dak van bakstenen is gemaakt.

van der wijck


Fort van der Wijck
Adres: Jalan Sapta Marga, Gombong
Openingstijden: 08.00-16.00 uur


Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Forten in Indonesiƫ

Forten in Indonesiƫ

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »
Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »
Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »