IndonesieNU

Ga mee naar de Gordel van Smaragd

Ga mee naar de Gordel vanSmaragd

16-06-2013 | Praktische informatie
De snelste manier om naar Indonesië te reizen is per vliegtuig. Maar, er zijn ook andere wegen die naar de Indonesische republiek leiden, bijvoorbeeld per schip en over land. 

     Per vliegtuig


Voor reizigers die de vliegreis vanuit Amsterdam beginnen, zijn de 2 belangrijkste internationale luchthavens in Indonesië: Soekarno-Hatta International Airport (Cengkareng, Jakarta) en Ngurah Rai International Airport (Denpasar, Bali).

Andere belangrijke internationale luchthavens zijn: Polonia (Medan), Hasanuddin (Makassar), Adisucipto (Yogyakarta), en Juanda (Surabaya). Maar er zijn nog vele andere internationale luchthavens in Indonesië. Singapore Airlines heeft onlangs de dienstregeling uitgebreid naar verschillende bestemmingen in Indonesië, vanuit Singapore. 

jakarta soekarno hatta vliegveld

1. Soekarno-Hatta International Airport (Jakarta)
Soekarno-Hatta International Airport is vernoemd naar Soekarno, de eerste president van Indonesië en Mohammad Hatta, de eerste vice-president van Indonesië. 

Indonesiërs noemen de luchthaven ook wel Cengkareng, een subdistrict gelegen in  noordwest Jakarta.

Volgens Airport Council International is Soekarno-Hatta International Airport in 2012 de 9 na drukste luchthaven ter wereld met 57,8 miljoen passagiers; een groei van 12.1% ten opzichte van 2011. Ter vergelijking, Amsterdam staat in 2012  op de 16e plaats. De passagiersstromen op Soekarno-Hatta hebben te maken met de enorme stijging van het aantal binnenlandse vluchten. 

Om de stijging van het aantal passagiers te kunnen opvangen, worden delen van de luchthaven grondig verbouwd. Als alles volgens plan verloopt zal de luchthaven in 2014 tot 62 miljoen passagiers kunnen verwerken. Er komt bijvoorbeeld een 4e terminal, en een moderne vervoersverbinding tussen de verschillende terminals. 

Soekarno-Hatta beschikt op dit moment over 3 terminals. Binnenlandse vluchten arriveren en vertrekken van terminal 1, met uitzondering van vluchten die worden uitgevoerd door Garuda Indonesia en Merpati Nusantara.

Internationale vluchten arriveren en vertrekken van terminal 2. Ook Garuda Indonesia (binnenlandse en internationale vluchten) en Merpati Nusantara (binnenlandse vluchten) maken gebruik van deze terminal.

Terminal 3 wordt gebruikt voor internationale en binnenlandse vluchten voor de luchtvaartmaatschappijen Lion Air (bestemming Bali), Air Asia (alle bestemmingen) en Mandala Airlines (alle bestemmingen). 


jakarta soekarno hatta bus

Soekarno-Hatta is de beste luchthaven van Indonesië met een compleet pakket aan faciliteiten. Desondanks is er nog veel mis. Veelgehoorde klachten van reizigers gaan over de lange wachttijden bij de immigratie, vieze wc's, onduidelijke informatie op de borden, bagagedienst en de slechte verbinding tussen de verschillende terminals.

Er zijn weliswaar gratis bussen voor reizigers die een aansluitende vlucht moeten halen in een andere terminal. Het is echter niet duidelijk op welke tijden de bus vertrekt. De bus zelf is niet passagiersvriendelijk, met name voor reizigers die veel bagage met zich mee brengen en kleine kinderen. 

2. Ngurah Rai International Airport (Bali)
Ngurah Rai International Airport ligt ong. 15 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Denpasar. Ngurah Rai is de 2e drukste internationale luchthaven van Indonesië, na Soekarno-Hatta International Airport. De luchthaven is vernoemd naar I Ngurah Rai, 1 van de nationale helden van Indonesië, die sneuvelde in 1946 tijdens de opstand tegen de Nederlandse overheersing. 

Elke week vertrekken er tenminste 910 binnenlandse vluchten en 700 internationale vluchten van Ngurah Rai International Airport. 

Om het groeiende aantal passagiers op te kunnen vangen, wordt de luchthaven uitgebreid met een nieuwe, supermoderne terminal. Deze zal, als alles volgens plan verloopt, nog dit jaar in gebruik worden genomen. 

 

Van Ngurah Rai International Airport naar:
Kuta +/- 13 km
Denpasar +/- 15,7 km
Sanur +/- 15,8 km
Jimbaran +/- 10 km
Nusa Dua +/- 12 km
Ubud +/- 40 km
Lovina +/- 91 km
     

     Per schip


Ook met de boot kun je de Gordel van Smaragd bereiken. Veerboten vertrekken dagelijks vanaf Singapore en Maleisië naar Sumatra en Batam. Een visa-on-arrival is verkrijgbaar in de meeste havens in Indonesië. Klik hier voor een lijst van luchthavens en havens waar je ter plekke een visa-on-arrival kunt aanvragen. 

Of, reis in stijl en maak een luxe cruise vakantie.

indonesie vervoer zee


     Over land


Ben je een echte avonturier, ga dan Indonesië binnen over land. Over land is Indonesië te bereiken via Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea en Timor Leste. Er rijden bussen tussen Sabah (Maleisië) en Kalimantan, Indonesië. Ook zijn er busverbindingen tussen Timor Leste en West Timor (Indonesië). Reizen over land is een hele ervaring. Je beleeft Indonesië van dichtbij.Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Met Korean Air naar Bali

Met Korean Air naar Bali

16-03-2013 | Naar Indonesiƫ
De speurtocht naar een goedkope vlucht naar Bali is en blijft een spannende belevenis. Online reisbureaus stunten met...
Meer »
Met de A380 naar Indonesiƫ

Met de A380 naar Indonesiƫ

02-07-2013 | Naar Indonesiƫ
Vanuit Nederland naar Indonesië met het grootste passagiersvliegtuig ter wereld? Dat kan. Al zal je keuze beperkt z...
Meer »