IndonesieNU

Gebedsdienst in Yogyakarta met geweld verstoord

Gebedsdienst in Yogyakarta metgeweld verstoord

31-05-2014 | Sleman, Yogyakarta
Tientallen journalisten en activisten hebben in Yogyakarta een vreedzame actie georganiseerd. Zij protesteren tegen geweld van minderheidsgroepen en journalisten. Ook eisen zij dat de politie een geweldszaak onderzoekt die onlangs plaatsvond in Sleman, Yogyakarta.
Een groep mannen heeft donderdagavond (29/5) een gebedsdienst met geweld verstoord. De daders vielen een woning binnen waar een katholieke gebedsdienst plaatsvond. Een aantal deelnemers aan deze gebedsdienst raakte daarbij gewond. Ook een journalist van Kompas die in de woning een reportage aan het maken was, kwam er niet zonder kleerscheuren van af.

Een getuige meldt dat de aanval rond 20.30 uur begon. De groep aanvallers die bestond uit ongeveer acht mannen gekleed in islamitische gewaden, parkeerde hun brommer voor de woning waar de gebedsdienst plaatsvond en begon te schreeuwen. De daders de woning binnen. Ook gooiden ze de ramen stuk met stenen. De aanwezigen werden in elkaar geslagen met stalen buizen.


     Daders geen onbekenden


Vijftien mensen - het merendeel vrouw - namen deel aan de gebedsdienst. Sinds begin mei dit jaar, komen mensen hier elke donderdagavond bijeen om samen te bidden en te zingen. Dat ging tot zover zonder problemen.

De daders waren geen onbekenden. Twee daders waren overburen van de eigenaar van de woning waar de gebedsdienst plaatsvond.

Het motief van de aanval is nog niet duidelijk. Volgens de politie hoeven burgers niet bang te zijn bijeenkomsten te organiseren zolang deze in overeenstemming zijn met de geldende regelgeving. ‘Wij hopen wel dat mensen, wanneer zij bijeenkomsten organiseren, deze wel eerst bij ons melden’, aldus de politie in Yogyakarta. 

Bron: Kompas, editie 31 mei 2014

Gerelateerde artikelen

Jakarta onveilig voor vrouwen

Jakarta onveilig voor vrouwen

01-04-2014 | Onderzoek Indonesia Police Watch
Het geweld tegen vrouwen neemt toe in Jakarta. Dat blijkt uit onderzoek van Indonesia Police Watch (IPW), de toezichthou...
Meer »