IndonesieNU

Glodok, de grootste Chinese wijk in Indonesië

Glodok, de grootste Chinesewijk in Indonesië

21-06-2014 | Ervaar Jakarta
Straatjes waarboven rode lampionnen bungelen, winkeltjes met allerlei snoepgoed, eetkraampjes in een smal gangetje. Indonesiënu is in de Chinese wijk Glodok, in de Indonesische hoofdstad Jakarta.


Glodok is de grootste Chinese wijk in Indonesië en misschien ook wel ter wereld. Het is hier een en al bedrijvigheid. Handelaren van Chinese afkomst proberen hun waar te slijten aan bezoekers die door de wijk slenteren.

pancoran glodok

Dit gebied in West-Jakarta staat al sinds de Nederlandse koloniale periode bekend als Pecinan of Chinese wijk.

Glodok komt van het Sundanese woord ‘Golodog’ wat ‘ingang van een huis’ betekent. Struinend door de straten, kom je hier verschillende historische gebouwen tegen, oude tempels en traditionele Chinese architectuur.

pancoran glodok

Tijdens de Nederlandse koloniale periode trokken duizenden immigranten uit China naar Batavia om er handel te drijven. Het aantal Chinese immigranten begon zo snel te groeien, dat niet alleen de Nederlandse koloniale regering, maar ook lokale bewoners zich bedreigd begonnen te voelen. 

Op 7 oktober 1740 kwamen honderden etnische Chinezen in Batavia in opstand tegen de Nederlandse overheerser als gevolg van de ineenstorting van de suikerhandel, die leidde tot grote werkloosheid onder de Chinese arbeiders in de streek rond Batavia. Twee dagen later op 9 oktober 1740 veranderde de opstand van de Chinese arbeiders in een moordpartij, die ook wel bekend staat als Geger Pacinan. Er deden namelijk geruchten de ronde dat de Chinese opstand zich zou uitbreiden, waarop Nederlandse soldaten het vuur openden op de Chinese bevolking.

Bijna 10.000 etnische Chinezen vonden daarbij de dood. In 1741 werden de resterende Chinese immigranten verhuisd naar het gebied buiten de stadsmuren van Batavia, dat nu Glodok heet. 

pancoran glodok

De meeste bezoekers beginnen hun wandeltocht door Glodok bij Asemka, de toegangspoort tot de Chinese wijk. Asemka is een groothandel in allerlei souveniers: van schoolspullen tot speelgoed, van tassen tot handdoeken. Hoe meer items je koopt, hoe goedkoper de prijs die je ervoor moet betalen.

Wanneer je vanuit Asemka verder de Chinese wijk binnenwandelt, kom je langs kleurrijke kraampjes, winkeltjes die van alles en nog wat verkopen en natuurlijk Chinese eethuisjes.

pancoran glodok

Heel bijzonder vonden wij Gang Gloria, een klein gangetje waar je fruit kunt kopen, Chinese lekkernijen en waar om de haverklap de Barongsai-dans (leeuwendans) wordt vertoond. De dansers hopen met hun optreden een kleinigheidje van bezoekers te mogen ontvangen.

Gang Gloria is misschien niet de schoonste plek in Chinatown. Maar hier ervaar je wel het beste van Glodok. Je bent hier een met de Chinese Indonesiërs. Neem plaats in een van de eenvoudige eetgelegenheden en geniet van de levendigheid van deze kleine en sfeervolle gang in Chinatown.

pancoran glodok

Glodok ligt dichtbij Jakarta Kota treinstation. Van hieruit kun je een taxi nemen naar Glodok. Ook is het mogelijk per TransJakarta Bus, ojek, Metromini of bajaj richting China Town te reizen. 

pancoran glodok

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »