IndonesieNU

Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot inBandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de duisternis is toch wel prettig. Indonesiënu brengt een bezoek aan Gua Belanda en Gua Jepang in Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda in Bandung, West-Java.


Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda is een 530 hectare groot park in Bandung, West-Java [Lees ook: De aapjes van Curug Omas]. Omdat het park zo groot is, zijn er vier toegangspoorten. Wil je veel zien, maar niet te ver lopen, betreedt het park dan vanaf toegangspoort 1, bij Dago [Lees ook: Op fietsavontuur in Dago]. Op loopafstand liggen hier onder meer de Nederlandse en de Japanse grot.

Vanaf de toegangspoort is het zo’n 5 á 10 minuten lopen naar de Japanse grot. Op bordjes staat duidelijk aangegeven welke richting je op moet. Het goed onderhouden pad richting de grot voert een dichtbegroeid bos.

nederlandse grot bandung

Een grot is zoals het in een grot hoort te zijn: pikkedonker. Gelukkig kun je zaklampen huren voor ongeveer 5000 rupiah per stuk. Ook kun je onder begeleiding van een gids de grot ingaan. Hij leidt je in ongeveer 10 minuten rond door de verschillende gangen in de grot. Hou er rekening mee dat de gidsen geen vaste prijzen hanteren voor hun diensten. Buitenlandse toeristen betalen meestal meer dan lokale toeristen. 

 

De gids vertelt ons dat de Japanse grot in 1942 is gebouwd. De Japanners gebruikten de grot voor militaire doeleinden en om zich te verdedigen tegen de vijand.


     Nog in originele staat


Voor de bouw van de grot werden Indonesische dwangarbeiders (romusha’s) te werk gesteld.

De grot heeft vier ingangen en twee luchtsluizen. In de grot vind je verschillende ruimtes die gebruikt werden als munitieopslagplaats. 

De grot is nog in originele staat behouden.

japanese grot bandung

Ongeveer 400 meter verderop ligt Gua Belanda, de Nederlandse grot. Onderweg zien we een vrouw zaadjes rapen van de grond. Ze stopt de zaadjes in een plastic zak. Het zijn de zaden van de mahonievrucht. De vrouw legt uit dat de zaden een helende werking hebben.

Her en der groeien schitterende trompetbloemen.

trumpet bloem

De Nederlandse grot werd in 1906 gebouwd. In de grot werden tunnels gegraven waar het water van de rivier Ci Kapundung naar de elektriciteitscentrale even verderop kon stromen. Dit water werd gebruikt om energie op te wekken voor de 47.500 inwoners die de stad Bandung toentertijd telde.


     Groter dan Gua Jepang


In 1918 veranderde de functie van de grot en werd Gua Belanda gebruikt voor militaire doeleinden. Volgens de gids die ons rondleidde werd in een van de ruimtes in de grot Indonesische vrijheidsstrijders gevangen gehouden.

De Nederlandse grot is veel groter dan de Japanse. Waar Gua Belanda inmiddels is gerestaureerd, is Gua Jepang nog in de originele staat behouden.

nederlandse grot bandung

Gua Belanda staat bekend als een mystieke plek. Een vrouwtje uit de buurt vertelde ons dat het er spookte. De geest van ‘Noni Belanda’ zou er rondwaren. Verschillende Indonesische televisiestations gebruiken Gua Belanda regelmatig als locatie voor tv-programma’s over mystiek.

Ook komen bezoekers naar de grot om er te mediteren.

nederlandse grot bandung
 

     Praktische informatie


Vanaf het centrum van Bandung is het ongeveer 20 minuten rijden naar toegangspoort I van het park.
 

Adresgegevens:
Toegangspoort I Taman Hutan Raya Djuanda bij Dago

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 08:00 - 16:00 uur

 

nederlandse grot bandung
 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de...
Meer »