IndonesieNU

Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven. Het Indonesische woord voor groen is hijau. Hijau in Indonesië is de kleur van ...

1. ... de sawahs

Rijst is het hoofdvoedsel van Indonesiërs. In veel gezinnen wordt nog steeds drie keer per dag rijst gegeten. Al wordt brood steeds populairder, met name in grote steden zoals Jakarta.

sawah

Rijst wordt verbouwd op sawahs, rijstvelden. Toeristen leggen sawahs graag vast op foto en/of film. Het planten van de rijstplantjes en het oogsten van de rijst gebeurt nog overwegend met de hand.
 

2.  ... het bekende flesje Kayu Putih

Bijna alle Indonesiërs hebben wel een flesje kayu putih (eucalyptusolie) in huis. Het is een klassiek huismiddeltje dat bijna overal voor wordt gebruikt: tegen hoofdpijn, buikpijn, verkoudheid en bij muggenbeten. Ook in de bus, trein en in het vliegtuig gebruiken Indonesiërs kayu putih. Dat doen ze meestal tegen de misselijkheid of masuk angin (kou vatten).

kayu putih

Een bekend merk dat bijna overal verkrijgbaar is in Indonesië is Cap Lang. De olie van dit merk zit in een groen flesje. 
 

3. ... jus alpokat

Jus alpokat of advocado juice is een van onze favoriete drankjes. Het is een populair drankje in Indonesië en het hele jaar door verkrijgbaar. Het is niet alleen lekker, maar ook supergezond. De advocadovrucht zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.De belangrijkste ingrediënten van deze juice zijn natuurlijk advocado’s, suiker en water. Heel eenvoudig ook zelf te maken met een blender. 
 

4. ... kelapa muda 

Indonesiënu vindt air kelapa (kokoswater) lekker verfrissend voor op tropische dagen en een echte dorstlesser. In Indonesië kun je kokoswater uit een jonge kokosnoot drinken.Langs de kant van de weg, maar ook sommige restaurants hebben es kelapa muda bulat op de drankenlijst staan. Es kelapa muda bulat is kokoswater dat in de kern van jonge groene kokosnoten zit. Dit kokoswater – met of zonder toegevoegde suiker - wordt in de kokosnoot zelf geserveerd met een rietje en een lepel om het kokosvlees van de bast te schrapen.
 

5. ... de godin van de Zuidzee

Volgens legendes behoort het zuidelijke kustgebied van de eilanden Java en Bali toe aan de wonderschone Godin van de Zuidzee: Nyai Roro Kidul.

Naar verluidt zou zij zwemmers de diepte van de zee insleuren. Zij zou daarbij azen op mensen die groene kleding dragen. Groen is namelijk haar lievelingskleur.

Pelabuhan Ratu

Het komt inderdaad vaak voor dat zwemmers in de zee verdrinken en niet meer worden teruggevonden. Volgens lokale bewoners is dat te wijten aan de godin van de Zuidzee.
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »