IndonesieNU

Bewoners weigeren christelijk dorpshoofd

Bewoners weigeren christelijkdorpshoofd

25-08-2013 | Eis om overplaatsing
Een groep bewoners van Lenteng Agung, een district in Zuid-Jakarta, heeft liever niet dat Susan Jasmine Zulkifli hun lurah (soort dorpshoofd) blijft. Reden hiervoor is dat mevrouw Zulkifli - sinds een maand lurah - christelijk is, schrijft de Indonesische nieuwssite Tempo. Het zoveelste bewijs van de groeiende religieuze intolerantie in Indonesië.
'Wij hebben hier altijd islamitische lurah's gehad', aldus bewonersvertegenwoordiger Mochamad Rusli. Het voelt volgens hem dan ook niet goed dat Lenteng Agung, waarvan het merendeel van de inwoners moslim is, geleid wordt door een niet-moslim.

Rusli stelt dan ook voor dat mevrouw Zulkifli overgeplaatst wordt naar een ander, heterogeen gebied. Een paar dagen geleden is hij naar het gemeentekantoor gestapt om zijn om zijn voorstel bekend te maken. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, heeft Rusli ook nog eens 2300 handtekeningen verzameld van de inwoners van Lenteng Agung.

Lenteng Agung telt zo’n 9000 gezinshoofden. Rusli is er echter van overtuigd dat hij kan rekenen op nog meer handtekeningen, omdat nog niet alle inwoners op de hoogte zijn van deze zaak. 'Ik weet zeker dat 99% hen mij steunt in deze kwestie.'

Maar Rusli kan het ook bij het verkeerde eind hebben. Sardiman, een inwoner van Lenteng Agung, heeft er bijvoorbeeld geen enkel probleem mee dat Susan Zulkifli het dorp leidt. Voor hem is het niet belangrijk wat voor geloof iemand aanhangt. Wat belangrijk is, is wat de lurah kan betekenen voor de samenleving.

Ook Abdul Roup, assistent van de lurah, is verbaasd over de actie van bewonersvertegenwoordiger Mochamad Rusli. 'Ik hoor het nu pas. Naar ik weet hebben de inwoners geen problemen met de lurah'.

Rusli en de zijnen blijven echter bij hun standpunt. 'Wij geven het gemeentekantoor tot maandag (26/08) de tijd om een beslissing te nemen. Wordt er geen besluit genomen, dan gaan wij over tot een demonstratie', aldus Rusli. 

Gerelateerde artikelen

Indonesië 'lumayan' gelukkig

Indonesië 'lumayan' gelukkig

09-09-2013 | Lijst van gelukkige landen volgens VN
'Wat vond je van de nieuwe film?' - Lumayan. 'Wat vond je van het feest?' - Lumayan. 'Wat vond je va...
Meer »
Munir-museum in Malang

Munir-museum in Malang

09-12-2013 | Omah Munir, museum ter ere van Munir Said Thalib
In Malang is zondag 8 december een museum geopend - Omah Munir - ter ere van wijlen Munir Said Thalib. De vooraanstaande...
Meer »
Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

06-09-2013 | Detentiecentrum voor terroristen in Sentul, Bogor
Indonesië krijgt een speciaal detentiecentrum voor terroristen. Het centrum komt te liggen in Sentul, Bogor (West-J...
Meer »
Première The Act of Killing

Première The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »