IndonesieNU

Het heilige water van Pura Tirta Empul

Het heilige water van PuraTirta Empul

04-08-2015 | Ervaar Bali
Bali wordt ook wel 'Pulau Seribu Pura' genoemd, oftewel 'Het Eiland van de 1000 Tempels'. Ja, Bali heeft duizenden tempels, en dan hebben we de huistempels nog niet eens meegerekend. Een populaire tempel onder toeristen maar ook onder de Balinezen zelf is Pura Tirta Empul in Tampaksiring.
Pura Tirta Empul, wat 'tempel van het heilige water' betekent, is een hindoeïstische tempel die bekend staat om het heilige water dat in diverse bassins stroomt waar Balinezen maar ook toeristen zich ritueel reinigen. Pura Tirta Empul is gebouwd in 962 na Christus tijdens de Warmadewa Dynastie en is gewijd aan de hindoegod Vishnu. Ook de goden Shiva, Brahma en Indra worden er vereerd. De tempel ligt in een vallei omringd door heuvels.

tirta empul

De tempel wordt dagelijks bezocht door Balinezen die zich willen reinigen met het heilige water dat in de waterbassins stroomt. Naar verluidt zou het water kwade geesten kunnen verdrijven, voorspoed kunnen geven en lichaam en geest kunnen reinigen. Ook zou het mensen kunnen genezen van allerlei ziekten.

Voordat Balinezen zich reinigen met het heilige water in het waterbassin, brengen zij eerst een bezoek aan de hoofdtempel waar zij de goden offers brengen. Vervolgens betreden zij het bassin om te bidden en zich te reinigen. Sommige mensen nemen het heilige water ook in flessen mee naar huis.

tirta empul

tirta empul

Het is werkelijk prachtig om te zien hoe de Balinezen in hun kleurrijke sarongs zich in de waterbassins reinigen met het heilige water. De offers in gevlochten mandjes aan de rand van het bassin maken het plaatje helemaal af. 

Bezoek ook de grote visvijver waar je kleurrijke vissen kunt voeren. 

tirta empul

tirta empul

De legende gaat dat de heilige waterbron van Pura Tirta Empul is geschapen door de god Indra tijdens een gevecht met de demon Mayadanawa. De nabijgelegen rivier die vergiftigd is geraakt door het kwaad van Mayadanawa maakte honderden soldaten uit Indra's leger ziek. Indra doorboorde met zijn krachten de aarde en creëerde op die manier een fontein van onsterfelijkheid om zijn troepen te genezen. 

Op het tempelcomplex is ook een standbeeld ter ere van de god Indra te zien. 

tirta empul

De waterbron bij Pura Tirta Empul wordt beschouwd als een van de heiligste waterbronnen op Bali. Ook het water van de rivier Pakerisan bij Gunung Kawi komt van de waterbron van Pura Tirta Empul [Lees ook: Gunung Kawi, een van de oudste tempelcomplexen op Bali]. 

Een belangrijk ritueel dat bij deze tempel in Tampaksiring wordt uitgevoerd is de zogeheten Melukat ceremonie. Deelnemers aan deze ceremonie dienen een bad te nemen in de drie meest heilige waterbronnen van Bali, waaronder de waterbron van Pura Tirta Empul. 

Na de rituele reiniging verzamelen de deelnemers zich op de binnenplaats, waar zij tot de goden bidden en rijst en heilig water ontvangen. 

tirta empul

Pura Tirta Empul ligt ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Denpasar. De reisduur per auto bedraagt iets meer dan een uur. Pura Tirta Empul ligt nabij een andere toeristische trekpleister: Gunung Kawi en het paleis van Soekarno, de eerste president van Indonesië. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Baline...
Meer »
Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »