IndonesieNU

Het kratermeer van de vulkaan Ijen

Het kratermeer van de vulkaanIjen

04-09-2018 | Ervaar Oost-Java
Een populaire bestemming in de provincie Oost-Java is Kawah Ijen. De krater van de vulkaan Ijen staat met name bekend om het zogeheten 'Blauwe Vuur' dat alleen tussen ongeveer 02.00 uur tot 05.00 uur zichtbaar is bij helder weer. Je zult dus in het donker de berg moeten beklimmen. Is een klimtocht in het donker niets voor jou? Ook zonder het Blauwe Vuur is een bezoek aan Kawah Ijen zeer zeker de moeite waard. 
Het Blauwe Vuur is gas dat in aanraking komt met zuurstof. Zodra de zon opkomt, is het vuur niet meer zichtbaar. Om dit bijzondere natuurfenomeen te zien, dienen bezoekers rond middernacht uit Banyuwangi te vertrekken richting Paltuding, het startpunt van de klimtocht naar Kawah Ijen, de krater van de vulkaan Ijen. 
 
Kawah Ijen PaltudingStartpunt van de klimtocht.
 
Is een nachtelijke klimtocht niets voor jou? Er zijn ook toeristen die ervoor kiezen om na zonsopgang vanuit Paltuding te vertrekken. Je kunt het Blauwe Vuur weliswaar niet meemaken, maar je wordt wel getrakteerd op een schitterend uitzicht over de wijde omgeving, inclusief de nabijgelegen bergen Marapi, Raung, Suket en Rante.
 
kawah ijen oost java banyuwangi
oost java kawah ijen banyuwangi bergen
Prachtige natuur.

De afstand tussen Paltuding en de krater van de Ijen is zo'n 3,2 kilometer, een klimtocht van ongeveer twee uur. Houd rekening met steile stukken met hellingen van tussen de 25-35 graden en zanderige paden waar je makkelijk over kunt uitglijden. 

Op ongeveer de helft van de klimtocht vind je een eenvoudige eetgelegenheid waar je koffie of thee kunt bestellen en eenvoudige snacks zoals noedels. Hier kun je even uitrusten en je voorbereiden op de resterende wandeling. 
 
banyuwangi kawah ijen oost java wandelaars
oost java banyuwangi kawah ijen uitzicht
Her en der steile stukken tijdens de klimtocht.

Het eindpunt is in zicht. De zwaveldampen verraden de nabijheid van het kratermeer dat zich op bijna 2400 meter boven de zeespiegel bevindt en ongeveer 200 meter diep is. 

Officieel is het verboden af te dalen naar het meer. Toeristen die dat toch doen, doen dat op eigen risico. Hoe dichter je het kratermeer nadert, hoe sterker de zwaveldampen. Het gebruik van een speciale masker is een must
 
oost java kawah ijen banyuwangi zwavel
oost java banyuwangi kawah ijen kratermeer
Het adembenemende kratermeer van de Ijen.

Dat de vulkaan een actieve vulkaan is, is goed te zien aan de zwavelwinning die hier dagelijks plaatsvindt. Zwavel komt met name voor in schoonheidsproducten.

Beneden, aan de rand van het kratermeer, hakken zwaveldragers gestolde zwavel in stukken en dragen die in manden naar boven. Dagelijks dragen zij 60 tot 90 kilo op hun schouders naar de verzamelplaats. 

Een steile klim over een smal paadje. Dat doen de dragers zo'n twee keer per dag waarbij zij giftige zwaveldampen inademen. Sommige zwaveldragers dragen een masker. Andere dragers kiezen ervoor hun neus en mond te bedekken met een sjaal. Veel zwaveldragers kampen met ademhalingsproblemen.
 
kawah ijen banyuwangi zwaveldragers
zwaveldrager kawah ijen
zwaveldrager kawah ijen
Zwaveldragers dragen manden met brokken zwavel naar de verzamelplaats.
 
Vanaf de verzamelplaats worden de brokken zwavel in een kar naar beneden vervoerd. In het verleden droegen dragers de zwavel nog in manden de berg af. Tegenwoordig gebeurt dat met karretjes. Deze worden overigens ook gebruikt om toeristen te vervoeren. Tegen betaling word je in een kar naar boven gebracht en eventueel ook weer terug naar beneden, de berg af. 
 
zwaveldrager kawah ijen
Man duwt kar met brokken zwavel.
 
De beste tijd om de Ijen te beklimmen, is in de periode juli tot september. Er is dan de minste kans op regen. 
 
Maak de klim onder begeleiding van een gids. Gebruik een masker wanneer de zwaveldampen te sterk zijn. Gebruik een zaklamp in het donker. Draag warme kleding of kleding in laagjes. Het kan namelijk best koud zijn op de vulkaan.
 
kawah ijen welkom
Welkomstbord Kawah Ijen.

De vulkaan Ijen is een actieve vulkaan die in 1999 voor het laatst tot uitbarsting kwam. Ook vertoont de vulkaan met regelmaat verhoogde activiteit. In maart 2018 is de Ijen enige tijd gesloten geweest wegens enkele kleine explosies aan de oppervlakte van de krater. 

De Ijen is te bereiken via de plaatsen Bondowoso of Banyuwangi. De meeste toeristen kiezen voor Banyuwangi als uitvalsbasis vanwege de goede infrastructuur in deze Oost-Javaanse stad. Banyuwangi is goed te bereiken per auto, trein, vliegtuig en veerboot vanuit Bali. Er gaan rechtstreekse vluchten naar Banyuwangi vanuit Jakarta en Surabaya.
 
banyuwangi airport Banyuwangi airport.
 
Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

De heilige vulkaan Bromo

De heilige vulkaan Bromo

20-10-2016 | Ervaar Oost-Java
De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Vind rust in Soekarno-stad

Vind rust in Soekarno-stad

24-07-2014 | Ervaar Oost-Java
In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rij...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Zoek verkoeling in Malang

Zoek verkoeling in Malang

26-06-2014 | Ervaar Oost-Java
Relax en geniet van de Nederlandse koloniale architectuur waar deze stad zo bekend om staat. Bezoek de nabijgelegen temp...
Meer »