IndonesieNU

Zo denken Indonesiërs over bule

Zo denken Indonesiërs overbule

13-03-2015 | Artikel
Benieuwd hoe Indonesiërs eigenlijk over blanke buitenlanders – bule -  denken? De antwoorden vonden wij in een artikel dat werd gepubliceerd door de Indonesische website vivanews.co.idHet team van Indonesiënu gaf daar zijn eigen kijk op. 

1. Douchen

Indonesiërs wassen zich dagelijks. Dat doen zij (meestal) twee keer per dag: ’s ochtends en ’s avonds. Dat is eigenlijk niet vreemd, want Indonesië is een tropisch land, waar je sneller en meer zweet. Een dagelijkse reiniging onder de douche of in bad werkt verfrissend.

douche

In een land als bijvoorbeeld Nederland is het twee keer per dag onder de douche stappen eigenlijk overbodig. Door het koelere klimaat, zweet je minder. En, minder douchen, scheelt natuurlijk ook in de portemonnee.

Indonesiërs kunnen zich niet voorstellen dat iemand zich slechts een keer per dag wast of zich een of meerdere dagen niet wast. Dat is toch vies, zeggen zij. 

2. Toiletpapier

Indonesiërs gebruiken water om er hun achterwerk mee af te spoelen. Het water doen ze in een gayung – een emmertje met een handvat. Terwijl ze de gayung schuin in hun rechterhand vasthouden, zodat er beetje bij beetje water uitvalt, spoelen ze met het water uit de gayung hun achterwerk schoon. Tegenwoordig hebben veel Indonesiërs een slang met een spuitstuk op het toilet. Deze vind je ook in de meeste hotels in Indonesië.

badkamer

De bule gebruikt toiletpapier in plaats van water. Daar verbazen Indonesiërs zich over. Hoe krijg je je achterwerk schoon door het gebruik van toiletpapier alleen, denken ze.

Indonesiënu sprak enige tijd geleden met een expert op het gebied van hygiene en vroeg de desbetreffende persoon wat schoner is: Het achterwerk reinigen met water of met toiletpapier. Volgens de expert is het allebei even schoon. Wel is het belangrijk om na elk toiletbezoek goed de handen te wassen met water en zeep.

3. Zonnen

Indonesische vrouwen proberen de zon zoveel mogelijk te vermijden. In Indonesië wordt een blanke huid als schoonheidsideaal gezien en van de zon krijg je geen blanke huid. Huidverzorgingsproducten en cosmetica die de huid lichter maken vinden gretig aftrek.

paraplu

Het gros van de blanke toeristen zoekt de zon juist op. Kijk maar op de stranden van het eiland Bali, waar het er zeer druk kan zijn door zonnende bulé's die aan een bruin kleurtje proberen te komen. We willen toch aan het thuisfront laten zien dat we op vakantie zijn geweest?

4. Brood

Indonesiërs hebben vaak niet genoeg aan brood alleen. Brood is een snack. Rijst, dat vult pas. De lunchbox wordt niet gevuld met brood maar met rijst en bijgerechten.

nasi goreng

In Nederland is brood een belangrijk onderdeel van de basisvoeding. Brood gaat mee in de broodtrommel naar het werk of naar school. Lekker makkelijk toch en niet te veel poespas.

5. Tanktop/singlet

Over deze ‘gewoonte’ die Vivanews noemt, hebben wij onze twijfels. De website schrijft in het artikel dat de meeste blanke toeristen die Indonesië bezoeken graag een tanktop of singlet dragen, en dat het gebruik daarvan de nodige aandacht trekt onder lokale bewoners.Wij zien dat met name in de grote steden de tanktop meer en meer gedragen wordt door Indonesiërs. Op Bali is het kledingstuk niet meer uit het straatbeeld weg te denken en de locals kijken er niet raar van op.

Het is wel belangrijk dat je weet wanneer je het kledingstuk beter in de kast kunt laten liggen. Bij een bezoek aan bijvoorbeeld een gebedshuis en voor Indonesiërs heilige plekken is het gewenst je gepast te kleden.

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »