IndonesieNU

Inna Garuda, hotel met een rijk verleden

Inna Garuda, hotel met eenrijk verleden

19-01-2015 | Ervaar Yogyakarta
Aan het begin van de Jalan Malioboro in Yogyakarta, ligt een van de oudste hotels in Indonesië: Hotel Inna Garuda, een hotel met een rijke geschiedenis. Wanneer je de populaire winkelstraat inrijdt, kan dit grote witte gebouw je niet ontgaan. 
Inna Garuda kent een rijk verleden. Sinds de bouw in 1908 is het hotel, dat door de Nederlanders werd gebouwd, maar liefst zes maal van naam veranderd. Van 1908 tot 1942 stond het hotel bekend als Grand Hotel de Djokdja.

inna garuda yogyakarta

De Nederlandse regering in Nederlands-Indië wilde een hotel bouwen op een stragische plek in het centrum van Yogyakarta. Er werd gekozen voor de Malioboro-straat. Daar werd in 1908 begonnen aan de bouw van 'Grand Hotel de Djokdja', het grootste en meest luxe hotel in Yogyakarta. In 1911 opende het nieuwe hotel zijn deuren. Alleen Nederlandse militairen waren er welkom als gast [Lees ook: Jalan Malioboro, bekendste winkelstraat van Yogyakarta]. 

In 1938 kreeg het hotel er twee vleugels bij; een aan de linker- en een aan de rechterzijde met het hoofdgebouw precies in het midden. 

Grand Hotel de Djokdja. Foto: Wikipedia
 

In 1942 werd de Nederlandse kolonie bezet door Japan. De Japanners veranderden de naam van het hotel in Hotel Asahi. Deze naam bleef het hotel behouden tot het einde van de Japanse bezetting in 1945.

Op 17 augustus 1945 riep ingenieur Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Indonesische vrijheidsstrijders namen Hotel Asahi over van de Japanners. Het hotel kreeg de toepasselijke naam Hotel Merdeka (hotel van de onafhankelijkheid).

inna garuda yogyakarta

Vanaf 1950 ging het hotel verder onder de naam Hotel Garuda. In 1975 werd het hotel gerund door het Indonesische bedrijf PT. Natour. En vanaf 1982 tot 2001 kreeg Hotel Garuda de naam Hotel Natour Garuda. Het hotel werd grondig gerenoveerd en groeide uit van een 1 sterrenhotel tot een driesterrenhotel. 

De renovatie was in 1984 afgerond. Op 29 juni 1985 werd het hotel feestelijk geopend door de negende sultan van Yogyakarta, Sultan Hamengkubuwono IX. 

inna garuda yogyakarta

In 2001 werd PT. Natour samengevoegd met het Indonesische bedrijf PT. Hotel Indonesia. Hotel Natour heet sindsdien Hotel Inna Garuda. Het meer dan 100 jaar oude hotel is zeer zeker een bezoek waard. In de lobby hangt een metersbreed schilderij waarop de geschiedenis van Inna Garuda is afgebeeld. 

inna garuda yogyakarta
 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »