IndonesieNU

Duitse 'Indojunkie' verslaafd aan Indonesiƫ

Duitse 'Indojunkie' verslaafdaan Indonesiƫ

03-11-2013 | Indojunkie On The Road & Inside Indonesia
Indonesië-verslaafden zijn er niet alleen in Nederland. Ook onze Oosterburen zijn verzot op het het land. Op de nieuwe Duitse website Indojunkie vind je alles over leuke plekjes in de Gordel van Smaragd. Aan Indonesiënu vertelt oprichtster Melissa Schumacher hoe haar interesse voor Indonesië is ontstaan. 
De eerste keer dat Melissa over Indonesië hoorde, was in 2011 op de luchthaven van Kuala Lumpur, Maleisië. Ze had net een reis naar Thailand, Vietnam en Laos achter de rug. Op de vloer was ze aan het bijkomen van haar bezoek aan deze 3 landen. 

Naast haar lag een Indonesische vrouw, een gezellige gesprekspartner tijdens het 36 uur lange wachten op de volgende vlucht. Het was deze vrouw die Melissa over Indonesië vertelde en haar uitnodigde bij haar thuis, in Jakarta. Melissa wist tot dan toe nog maar weinig over Jakarta. Maar op die dag besloot ze dat haar volgende reisbestemming de Indonesische hoofdstad zou zijn. In juli van datzelfde jaar bezocht Melissa voor het eerst Indonesië. Ze bracht allereerst een bezoek aan de vrouw die zij op de luchthaven van Kuala Lumpur had ontmoet. Melissa verbleef een week bij deze vriendelijke vrouw in Jakarta. Daarna zocht ze samen met een vriend uit Duitsland het avontuur op. 'We reisden van Jakarta naar Bali met de trein, bus, op de motorfiets en de veerboot. Een heel bijzondere reis.' 


     Koffie drinken en kretek roken


Melissa vertelt hoe ze ervan genoot opeengepakt in een overvolle trein te zitten en hoe fijn ze het wel niet vond om in contact te komen met de vriendelijke bevolking. Ook haalt ze herinneringen op over de vele ritjes op de motor, het lekkere eten, de klimtocht op de Bromo en het bezoek aan de Borobodur. Maar ook vond ze het leuk om gewoon ergens te gaan zitten om koffie te drinken en kretek te roken. 

'We werden door heel veel mensen uitgenodigd om bij hen te overnachten. Echt bijzonder.'

Op Bali, waar de reis eindigde, haalde Melissa haar Open Water Diver duikcertificaat. De reis naar Indonesië was zo onvergetelijk dat ze niet lang daarna besloot terug te keren. Melissa verbleef 2 maanden op Lombok waar ze zich verdiepte in het duiken. 'Het was een onvergetelijke tijd die gekenmerkt werd door duiken, Sasak-bruiloften, ceremonies, de Ramandan-viering, poppentheater, palmwijn en bijzondere momenten met de lokale bevolking.' 


     Wonen bij een vissersfamilie op Bali


Indonesië had blijkbaar een sterke aantrekkingskracht op de Duitse, want niet lang daarna volgde een motorreis door Flores, een prachtig eiland met een schitterende natuur en mooie mensen. Ook woonde ze langere tijd bij een vissersfamilie op Bali en ervaarde ze het dagelijks leven op het godeneiland van dichtbij. Door haar verblijf bij deze vissersfamilie, werd Melissa min of meer gedwongen Bahasa Indonesia te spreken. Om haar Indonesisch op peil te houden studeert zij Bahasa Indonesia voor gevorderden aan de universiteit. 'Mijn doel is om vloeiend Indonesisch te kunnen spreken.'

Indonesië houdt bij Melissa niet op bij Java, Bali, Lombok en Flores. Er is volgens haar nog zo veel meer te ontdekken in Indonesië. Melissa noemt zichzelf dan ook een echte 'Indojunkie'. 'Junkies' hebben niet genoeg aan 1 ding, en Melissa kan geen genoeg krijgen van Indonesië. Er is altijd wel iets nieuws te ontdekken: een nieuw eiland, eten, mensen. Het is een oneindig verhaal over de ontdekking van het mooiste land ter wereld, vertelt Melissa ons.


     Een echte Indojunkie


'Natuurlijk ben ik mij bewust van de negatieve kanten van Indonesië. Maar op de 1 of andere manier ben ik verslaafd geraakt aan het land. Dat maakt mij dus een Indojunkie'.Volgens Melissa zijn er veel Duitsers geïnteresseerd in Indonesië omdat het land veel te bieden heeft. Het is bijvoorbeeld de perfectie locatie om te surfen. Daarnaast is Indonesië ook de geschikte plek voor gepensioneerden en mensen die er een bedrijf willen beginnen. Ook is Indonesië een geschikt land voor backpackers en avonturiers.

'Op dit moment richten toeristen zich voornamelijk op Bali, Lombok en de Gili-eilanden, Sumatra en Java. Maar ik denk dat in de toekomst ook andere eilanden in Indonesië de aandacht van Duitse reizigers zullen trekken', aldus Melissa Schumacher aan Indonesiënu. 

Meer weten over Melissa's reiservaringen in Indonesië? Bezoek dan haar blog: Indojunkie. (in het Duits, maar later ook in het Engels).

Foto: Melissa Schumacher [www.facebook.com/indojunkie] 

Gerelateerde artikelen