IndonesieNU

Indonesië executeert 3 veroordeelde moordenaars

Indonesië executeert 3veroordeelde moordenaars

17-05-2013 | mensenrechtenorganisaties geschokt
Indonesië heeft vandaag, vrijdag 17 mei, 3 veroordeelde moordenaars geëxecuteerd. Mensenrechtenorganisaties in Indonesie als in het buitenland hebben geschokt gereageerd. De laatste keer dat het land doodvonnissen uitvoerde was in 2008.
Suryadi Swabhuana, Jurit, en Ibrahim, alle drie Indonesiërs, zijn vrijdagochtend vroeg door een vuurpeloton doodgeschoten in de gevangenis op het eilandje Nusakambangan voor de kust van Java.

Swabhuana (46) is in 1991 veroordeeld voor moord en diefstal. Jurit en Ibrahim zijn veroordeeld voor moord in de tweede graad.

De executies hebben bij mensenrechtenorganisaties tot heel wat verontwaardiging en protest geleid. De laatste keer dat het land doodvonnissen uitvoerde was in november 2008. Toen werden drie Baliterroristen gedood.

Volgens Josef Benedict van Amnesty International is de executie een grote stap terug. De mensenrechtenorganisatie hoopt dan ook dat dit de laatste executies zullen zijn in het land.

Human Rights Watch roept de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono alle geplande executies te stoppen. Volgens de mensenrechtenorganisatie is Indonesië een democratie die de mensenrechten dient te respecteren.

De doodstraf wordt in Indonesië uitgevoerd middels een vuurpeloton. De executie gebeurt meestal in het holst van de nacht op een geïsoleerde en niet bekendgemaakte locatie.

Hoewel mensenrechtenorganisaties blijven strijden tegen de doodstraf, zijn er in Indonesië nog veel groepen die er voorstander van zijn, waaronder de politieke partij PKS, de partij voor rechtvaardigheid en welvaart. 

In Indonesië wachten nog enkele buitenlanders op hun executie, waaronder 3 Nederlanders. De Nederlanders zijn wegens drugssmokkel ter dood veroordeeld.

Foto: thekirbster

Gerelateerde artikelen

Indonesië 'lumayan' gelukkig

Indonesië 'lumayan' gelukkig

09-09-2013 | Lijst van gelukkige landen volgens VN
'Wat vond je van de nieuwe film?' - Lumayan. 'Wat vond je van het feest?' - Lumayan. 'Wat vond je va...
Meer »
Munir-museum in Malang

Munir-museum in Malang

09-12-2013 | Omah Munir, museum ter ere van Munir Said Thalib
In Malang is zondag 8 december een museum geopend - Omah Munir - ter ere van wijlen Munir Said Thalib. De vooraanstaande...
Meer »
Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

06-09-2013 | Detentiecentrum voor terroristen in Sentul, Bogor
Indonesië krijgt een speciaal detentiecentrum voor terroristen. Het centrum komt te liggen in Sentul, Bogor (West-J...
Meer »
Première The Act of Killing

Première The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »