IndonesieNU

Indonesiërs gebruiken hun handen om ...

Indonesiërs gebruiken hunhanden om ...

15-02-2015 | Artikel
Handen kun je voor verschillende activiteiten gebruiken. Je zwaait ermee, je kookt ermee en je gebruikt ze onder meer voor huishoudelijke klusjes. Voor welke bezigheden gebruiken Indonesiërs hun handen? We hebben er vijf voor je op een rij gezet. 

Indonesiërs gebruiken hun hand(en) om ...


… te eten.

In Indonesië is het gebruikelijk om met je hand te eten. Volgens Indonesiërs smaakt het eten dan vele malen lekkerder. En dan nog met een of meerdere theelepels sambal erbij… zalig!

eten handen

Hoe eet je rijst en bijgerechten met de hand? Heel makkelijk. Dat doe je door met je vingers met een soort knedende beweging een bolletje te maken van de rijst en de overige gerechten. Dat bolletje rijst breng je met je hand naar je mond.

Niet vergeten: Eten doe je alleen met je rechterhand. Je linkerhand gebruik je voor iets anders. Dat brengt ons meteen bij punt 2:
 

… er hun achterwerk mee te wassen.

Indonesiërs gebruiken water om hun achterwerk mee af te spoelen. Het water doen ze in een gayung – een emmertje met een handvat. Terwijl ze de gayung schuin in hun rechterhand vasthouden, zodat er beetje bij beetje water uitvalt, spoelen ze met het water uit de gayung hun achterwerk schoon. Dat doen ze met hun linkerhand – de onreine hand. Met deze linkerhand geef en neem je dus ook nooit iets aan. 

wc trein

Tegenwoordig hebben veel Indonesiërs een slang met een spuitstuk op het toilet. Deze vind je ook in de meeste hotels in Indonesië.
 

… mensen te verwelkomen.

In veel grote supermarkten, hotels en restaurants verwelkomen medewerkers gasten/bezoekers door beide handen tegen elkaar te houden en lichtjes voorover te buigen. Iets wat gebruikelijk is in veel Aziatische landen.

garuda welkom

Vlieg je met de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië van Amsterdam naar Indonesië en weer terug, dan zul je zien dat de bemanning je op deze wijze begroet. 
 

… de straat over te steken.

Een drukke straat oversteken in Indonesië, en met name in de hoofdstad Jakarta, blijft een spannende bezigheid. Je kunt eindeloos wachten tot er (bijna) geen verkeer meer is en dan de oversteek wagen.

oversteken

Indonesiërs hebben geen zin om te wachten. Ze steken gewoon over, terwijl zij met hun handen stopgebaren maken in de richting van het op hen afkomende verkeer.

Zebrapaden in Indonesië hebben niet dezelfde functie als in Nederland. In Indonesië liggen die er voor de sier bij.
 

… aanwijzingen te geven bij het in- en uitparkeren. 

Dit is iets wat je in Nederland niet hebt: geholpen worden door een parkeerwachter bij het in- en uitparkeren. Best wel een luxe eigenlijk. Met handgebaren en kreten als kiri, kiri (links, links), kanan, kanan (rechts, rechts), terus-terus (doorrijden, doorrijden), ... stop!, maakt de parkeerwachter duidelijk hoe je je auto recht in het parkeervak krijgt. 

En ook bij het afrijden van een terrein, krijg je hulp. Met zijn hand laat de parkeerwachter het overige verkeer stoppen, zodat jij ongestoord de weg op kan rijden. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »