IndonesieNU

Indonesische bevolking teleurgesteld in besluit parlement

Indonesische bevolkingteleurgesteld in besluitparlement

26-09-2014 | Nieuws
De Engelstalige krant van Indonesië 'Jakarta Globe' schrijft met grote letters op de voorpagina: A Democratic Betrayal. De Indonesische nieuwssite 'Tempo' heeft het over 'Het Einde van Rechtstreekse Verkiezingen'. Terwijl op Twitter #ShameOnYouSBY een trending topic is. Wat is er eigenlijk aan de hand in Indonesië?
Vrijdag 26 september 2014 is bepaald geen mooi begin van het weekend voor Indonesische voorstanders van de democratie. Het parlement heeft hun het recht op het rechtstreeks kiezen van lokale en regionale bestuurders, afgenomen. 


     'Een teruggang in de democratie in Indonesië.'


Rond middernacht besloot het Indonesische parlement (DPR) dat Indonesiërs niet langer rechtstreeks lokale en regionale bestuurders mogen kiezen. Dat is de taak van het provinciale parlement (DPRD), meent de DPR. Het aanstellen van lokale en regionale bestuurders door de DPRD is iets dat afstamt uit het autoritaire regime van wijlen president Soeharto. Het is dan ook niet raar dat de burgemeester van Bandung, Ridwan Kamil, die bezig is zijn stad te ontwikkelen naar Nederlands model, deze gebeurtenis 'een teruggang in de democratie van Indonesië' noemt.

De discussie over de rechtstreekse verkiezing van lokale en regionale bestuurders bereikte haar hoogtepunt toen bekend werd dat Joko 'Jokowo' Widodo de presidentsverkiezingen had gewonnen.


     Politieke manoeuvres


Koalisi Merah Putih, de Rood-Witte coalitie van verliezend presidentskandidaat Prabowo Subianto heeft door middel van verschillende politieke manoeuvres Jokowi proberen dwars te zitten. Ofschoon Prabowo de presidentsverkiezingen heeft verloren, heeft zijn Rood-Witte coalitie de meerderheid van de zetels in het parlement. 

De coalitie van Prabowo is er bijvoorbeeld in geslaagd een wet te maken die het moeilijk maakt onderzoek te doen naar mogelijke corruptiepraktijken van parlementsleden. Door deze wet, die MD3 wordt genoemd, kunnen parlementsleden besloten vergaderingen houden, wat de mogelijkheid creëert voor corruptie. MD3, die is aangenomen door leden van het oude parlement van president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY), is in strijd met het anticorruptiebeleid van de nieuwe regering van Jokowi. 

Na MD3, zetten de coalitiepartners van Prabowo hun peilen op de wet die de rechtstreekse verkiezing van lokale en regionale bestuurders regelt. Zij vinden namelijk dat de aanstelling van lokale en regionale bestuurders in handen moet liggen van het provinciale parlement. Iets waar de coalitiepartners fel op tegen zijn.

De coalitiepartners van Prabowo vinden dat de aanstelling van bestuurders door het provinciale parlement corruptie in de hand werkt. Aantredend gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaya Purnama, zegt hierover: 'Regionale bestuurders kunnen nu worden afgeperst door het provinciale parlement.'


     Verraad tegenover de democratie


Velen noemen het besluit van het parlement verraad tegenover de strijd voor democratie in Indonesië. Ondanks de vele protesten uit verschillende hoeken van de maatschappij, blijft het parlement, dat voor het merendeel bestaat uit de coalitiepartners van Prabowo, bij zijn besluit. 

Vanaf donderdagavond (25/9) hebben de parlementsleden zich over deze kwestie beraad. De Democratische Partij van president SBY had eerder gezegd rechtstreekse verkiezingen te steunen. Door deze steun waren de coalitiepartners van Jokowi ervan overtuigd dat een wetswijziging toch geen kans van slagen had. Maar dat hadden ze verkeerd gedacht.

Bij het stemmen op vrijdagochtend, besloten de parlementsleden van de Democratische Partij van SBY over te gaan tot een walk out. Door deze actie hadden de rechtstreekse verkiezingen van lokale en regionale bestuurders geen kans van slagen meer. 


     Ongenoegen en teleurstelling


Vanaf vrijdagochtend, uitten verschillende media, waaronder ook social media, hun ongenoegen en teleurstelling over het besluit van het parlement en president SBY die binnenkort het stokje overdraagt aan Jokowi. De in Indonesië woonachtige Nederlandse journaliste Step Vaessen plaatste bijvoorbeeld de volgende tweet: 

Gerelateerde artikelen

Rutte bezoekt Indonesiƫ

Rutte bezoekt Indonesiƫ

07-10-2019 | Nieuws
Minister-president Mark Rutte is maandag 7 oktober 2019 aangekomen in Jakarta. Rutte bespreekt daar met de Indonesische ...
Meer »
Obama bezoekt Jakarta

Obama bezoekt Jakarta

16-06-2017 | Nieuws
Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora. Het congres, ...
Meer »
Petitiecampagne 'Red Ahok!'

Petitiecampagne 'Red Ahok!'

22-05-2017 | Nieuws
Op het partijcongres van de ChristenUnie op 20 mei 2017 hebben mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign Nederland&...
Meer »
Den Haag onthult Munirpad

Den Haag onthult Munirpad

06-04-2015 | Nieuws
Op 14 april 2015 vindt de officiële onthulling plaats van het Munirpad in de mensenrechtenbuurt in Den Haag. Het pa...
Meer »
Indonesiƫ in 2014

Indonesiƫ in 2014

31-12-2013 | Belangrijke gebeurtenissen
2014 is een belangrijk jaar voor Indonesië. Het land met het op drie na grootste aantal kiezers ter wereld kiest ee...
Meer »
Geen Oscar voor 'The Act of Killing'

Geen Oscar voor 'The Act of Killing'

03-03-2014 | Discussie over mensenrechten en straffeloosheid
Het is bij een nominatie gebleven. De spraakmakende film 'The Act of Killing' is er niet in geslaagd een Oscar i...
Meer »
Singapore boos op Indonesiƫ

Singapore boos op Indonesiƫ

07-02-2014 | Marineschip vernoemd naar aanslagplegers
Singapore is woedend op buurland Indonesië. Dit heeft te maken met het feit dat Indonesië een nieuw marineschi...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »
Bali zonder Bintang-bier

Bali zonder Bintang-bier

28-10-2013 | Totaalverbod op alcohol
Een wetsvoorstel dat eerder dit jaar in het Indonesische parlement werd geïntroduceerd, wordt mogelijk goedgekeurd ...
Meer »
West-Papua beter af onder SBY

West-Papua beter af onder SBY

07-10-2013 | Premier Tony Abbott looft Indonesische president
Premier Tony Abbott van Australië steunt de Indonesische soevereiniteit over West-Papua. Dat zei hij nadat 3 Papua-...
Meer »
Wat Joran kan, kan ik ook!

Wat Joran kan, kan ik ook!

28-06-2013 | Gemoederen lopen op tijdens live-uitzending
Het is alweer meer dan 5 jaar geleden dat Joran van der Sloot, na afloop van de talkshow Pauw & Witteman, een glas r...
Meer »
PremiĆØre The Act of Killing

PremiĆØre The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »