IndonesieNU

Indonesische films op het CinemAsia Filmfestival 2015

Indonesische films op hetCinemAsia Filmfestival 2015

25-03-2015 | Nieuws
De achtste editie van het CinemAsia Filmfestival brengt ook in 2015 Indonesische films naar Nederland. In totaal zullen er vijf films uit Indonesië worden vertoond: drie drama’s en twee documentaires. Deze en andere Aziatische films zullen van 1-6 april 2015 te zien zijn in Kriterion in Amsterdam of tijdens CinemAsia On Tour in Eindhoven, Den Haag en Rotterdam.

1. Tabula Rasa

3 april 15.30 / 5 april 19.30 (Kriterion Amsterdam)
Internationale première
Land: Indonesië
Jaar: 2014
Regisseur: Adriyanto Dewo
Taal: Indonesisch (met Engelse ondertiteling)
Genre: Drama
Speelduur: 105 minuten
Cast: Jimmy Kobogau, Dewi Irawan, Yayu A.W. Unru, Ozzol Ramdan
 

2. Jalanan

3 april 17.15/ 5 april 20.00 (Kriterion Amsterdam)
11 april, 15:00 (Natlab door Plaza Futura Eindhoven)
18 april 15.45 (Filmhuis Den Haag)
19 april 17:00 (WORM Rotterdam)
Nederlandse première
Land: Indonesië
Jaar: 2013
Regisseur: Daniel Ziv (Canada) 
Taal: Indonesisch (met Engelse ondertiteling)
Genre: Documentaire
Speelduur: 107 minuten
Cast: Bambang “Ho” Mulyono, Titi Juwariyah, Boni Putera

3. The Sun, the Moon and the Hurricane

3 april 17.30/ 5 april 21.45 (Kriterion Amsterdam)
Europese première
Land: Indonesië/Thailand
Jaar: 2014
Regisseur: Andri Cung
Taal: Indonesisch (met Engelse ondertiteling)
Genre: Drama
Speelduur: 101 minuten
Cast: Natalius Chendana, William Tjokro, Gesata Stella, Cornelio Sunny, Paul Agusta.

4. How to Win at Checkers (Every Time)

3 april 22.45 / 6 april 15.45 (Kriterion Amsterdam)
19 april 15:00 (WORM, Rotterdam)
Nederlandse première
Land: Thailand/Indonesië/VS
Jaar: 2015
Regisseur: Josh Kim (VS)
Taal: Thais (Engelse ondertiteling)
Speelduur: 80 minuten
Cast: Toni Rakkaen, Ingkarat Damrongsakkul, Thira Chutikul, Arthur Navarat, Natarat

 

5. Garuda Power

4 april 20.00 / 6 april 17.15 (Kriterion, Amsterdam)
Land: Indonesië
Jaar: 2014
Regisseur: Bastian Meiresonne
Taal: Indonesisch (Engelse ondertiteling)
Genre: Documentaire/Actie
Speelduur: 77 minuten
Cast: Budi Nugroho, Rudolf Puspa

 1. Tabula Rasa
De Papoease voetballer Hans (Jimmy Kobogau) droomt van een succesvolle carrière als professioneel atleet. Hij ziet die droom bijna uitkomen wanneer hij gerekruteerd wordt om een professionele speler te worden in Jakarta. Zijn plannen vallen echter in duigen wanneer hij een permanente beenblessure oploopt. Dakloos en zwervend door de straten van de Indonesische hoofdstad, verliest Hans al gauw zijn levenslust, resulterend in een zelfmoordpoging.

De goedhartige restauranteigenaresse Mak (Dewi Irawan) vindt Hans op straat en neemt hem onder haar hoede. Later ontdekt Hans dat Mak in serieuze financiële problemen verkeert. Hij besluit daarop om haar Padang kookkunsten te leren om zo een steentje bij te dragen aan het voortbestaan van haar restaurant, wat hem een nieuw doel in het leven geeft.

Tabula Rasa

Tabula Rasa is een heerlijke feel-good film die in het teken staat van de Padang keuken. Het simpele doch elegant uitgevoerde verhaal legt de focus op de personages, die door de ritualistische, culturele en zelfs emotionele aspecten van koken meer over zichzelf en elkaar te weten komen. Een hommage aan zowel goed eten als aan ware vriendschap. 

 

 2. Jalanan

Jalanan is een bekroonde documentaire die middels de levens van Ho, Boni en Titi de schaduwzijde van het leven in Indonesië laat zien. Deze drie straatmuzikanten proberen hun brood te verdienen door hun liedjes te spelen in lokale bussen. Hier proberen ze een balans te vinden tussen hun verlangen om hun liederen te gebruiken als satirische expressie en het spelen van luchtigere, lucratievere nummers over het aanbidden van God.

Middels hun ontberingen, zoals het moeten wonen onder een brug en gearresteerd worden voor straatoptredens, schildert de film een rauw en intiem portret van het Indonesische volk en het huidige politieke, economische en religieuze klimaat. De charismatische hoofdpersonen, kinetische cinematografie en pakkende muzikale sequenties maken van Jalanan een prachtige en openbarende audiovisuele ervaring.

Jalanan

Jalanan is de eerste documentaire film die een bioscooprelease door heel Indonesië wist te krijgen. 

 3. The Sun, the Moon and the Hurricane

Wanneer Rain (William Tjokro) begint om te gaan met de oudere student Kris (Natalius Chendana) ontstaat een ogenschijnlijk normale vriendschap. Kris laat echter al snel zijn ware intenties zien wanneer hij dure horloges voor Rain begint te kopen en hem uitnodigt om de nacht bij hem door te brengen. De twee beginnen een seksuele relatie, maar durven het niet naar het volgende niveau te tillen, deels vanwege culturele taboes.

Kris verlaat Rain uiteindelijk, waarop Rain besluit om naar Bangkok te verhuizen. Hier ontmoet hij de aantrekkelijke Will (Cornelio Sunny), een problematische mannelijke prostituee uit Jakarta, die Rain de passie biedt waar hij zo wanhopig naar verlangde. Zaken worden echter uiterst gecompliceerd wanneer de inmiddels getrouwde Kris opnieuw in Rain zijn leven komt.The Sun, the Moon and the Hurricane is niet alleen een visueel plezierige film, maar ook een dappere en belangrijke, gezien de algemene intolerantie van Indonesië jegens homoseksuelen. Maar de film toont ons vooral het universele, menselijke verlangen naar liefde en geluk. Tegelijkertijd is het een hedendaags portret van Indonesië, een land dat steeds meer zijn moderniteit en plaats in de wereld durft in te nemen.

 4. How to Win at Checkers (Every Time)

Na de dood van hun ouders verblijven de jonge Oat (Ingkarat Damrongsakkul) en zijn oudere broer Ek (Thira Chutikul) bij hun tante. Ek heeft een relatie met de rijkere Jai (Arthur Navarat) en werkt bij Café Lovely, een bar voor mannelijke prostituees en travestieten in Bangkok. Al hun levens worden op hun kop gezet wanneer Ek en Jai, die beiden 21 geworden zijn, mee moeten doen aan de jaarlijkse, landelijke loterij die bepaalt wie het leger in moet.

Nadat Oat ontdekt dat mannen voor een fiks bedrag uit deze selectie gekocht kunnen worden, steelt hij geld van een maffiabaas in de hoop zo de vrijheid van zijn broer en enige kostwinner te kunnen afkopen. Dit gebeurt echter niet zonder de nodige consequenties en de daaropvolgende periode zal de levens van de drie jongens voorgoed veranderen.How To Win At Checkers (Every Time) is een aangrijpend verhaal over hoe een naïef 11-jarig jongetje aan een harde, meedogenloze wereld geïntroduceerd wordt. Het uitstekende acteerwerk van de getalenteerde kindacteur Ingkarat Damongsakkul en zijn chemie met mede-acteur Thira Chutikul dragen de zware thema’s van deze coming-of-age film met verve.

 5. Garuda Power

Garuda Power: The Spirits Within verslaat meer dan tachtig jaar aan Indonesische actiefilms, beginnend bij de jaren twintig en eindigend bij het internationaal uiterst succesvolle The Raid 2: Berandal uit 2014. Het toont hoe de industrie vaart nam in de dertiger jaren met vechtsportfilms die hevig beïnvloed waren door China en gefinancieerd werden door Nederland (toen nog Nederlands-Indië). Later waren het de James Bond kopieën, Tarzan klonen, Bruce Lee wannabe’s en nageaapte superhelden-producties die de Indonesische actiefilmindustrie gezond hield tot aan het gouden tijdperk in de jaren tachtig. Het was toen dat samenwerkingen met westerse filmmakers de positie van Indonesië als producent van kwalitatief hoogstaande actiefilms voorgoed verzegelde.Tot de nok toe gevuld met (soms onbedoeld) hilarische clips van Indonesische actieklassiekers, is Garuda Power: The Spirits Within zowel een uiterst vermakelijke als een verrassend educatieve documentaire over een onderwerp dat, ondanks zijn relevantie tot de Indonesische cultuur, voorheen nog maar zelden aandacht heeft gekregen. Aan de hand van de charismatische verteller Rudolf Puspa, weet deze documentaire filmkenners, actiefans én liefhebbers van de Indonesische cultuur te fascineren.

Lees ook: Rituelen op het CinemAsia Filmfestival; Perjalanan op Cinemasia Filmfestival

Foto's: CinemAsia

Gerelateerde artikelen

Aziatische films in opkomst

Aziatische films in opkomst

04-04-2013 | Interview met Bianca Kuijper, coƶrdinator CinemAsia
De 6de editie van CinemAsia duurt van 4 t/m 7 april 2013. Aziatische films krijgen steeds meer belangstelling. Indonesi&...
Meer »