IndonesieNU

Koken op zijn Indonesisch

Koken op zijn Indonesisch

16-11-2013 | Indonesische Kookwedstrijd 2013
Het koken met Indonesische ingrediënten en Indonesische kooktechnieken is een hele uitdaging. De deelnemers aan de Indonesische Kookwedstrijd 2013 hadden daar echter geen moeite mee. Detty Janssen was jurylid bij dit evenement en stuurde ons de volgende bijdrage.
Op 24 oktober 2013 organiseerde de Indonesische ambassade in Den Haag voor het eerst een Indonesische kookwedstrijd, in samenwerking met stichting Indonediar, Indonesische Chef vereniging Nederland (ICA Nederland) en Indokok. De wedstrijd vond plaats bij kookstudio Keizer Culinair en had als thema 'Gezond en Authentiek'.

indonesische kookwedstrijd

Sinds enige tijd is de Indonesische ambassade samen met andere belanghebbenden bezig om via culinaire diplomatie de band met Nederland te versterken. De Indonesische Kookwedstrijd is daar onderdeel van. Het doel van dit evenement is het promoten van typisch Indonesische ingrediënten die vaak gebruikt worden in de Indonesische keuken zoals laos, citroengras en knoflook, maar ook de daarbij behorende traditionele kooktechnieken.


     'Liefde begint vanuit de maag'


De kookwedstrijd werd officieel geopend door de Indonesische ambassadeur in Nederland, Retno L.P. Marsudi, die ook wel Ibu Retno wordt genoemd. In haar toespraak tegenover een publiek bestaande uit zo'n 60 personen, legt de ambassadeur uit dat eten een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van de samenwerking tussen Indonesië en Nederland en het persoonlijke mens tot mens contact. 'Liefde begint immers vanuit de maag', aldus Ibu Retno.

Indonesische kookwedstrijd
Indonesische ambassadeur Ibu Retno (midden)

Ondanks dat de Indonesische keuken algemeen bekend is in de Nederlandse samenleving, is het volgens Ibu Retno toch belangrijk het Nederlandse publiek bekend te maken met de authentieke smaak van Indonesische gerechten en hoe je gezonde Indonesische gerechten kunt bereiden.

Ook hoopt de ambassadeur dat de Indonesische kookwedstrijd zakelijke en economische betrekkingen tussen Indonesië en Nederland kan bevorderen en de Indonesische export van kruiden, specerijen, levensmiddelen en andere producten naar Nederland kan stimuleren.

Indonesische Kookwedstrijd 2013

Na 9 maanden van voorbereiding, met onder meer een strenge voorselectie, werden uiteindelijk acht deelnemers gekozen: Indratmi Verweij, Jan Willem van Dalfsen, Shinta Chandra, Maura Latumaerissa, Evarina, Fanny Lintong, Istiana en Josje van Elten.


     Originaliteit, creativiteit, smaak 


In twee rondes streden de deelnemers met elkaar om de hoofdprijs. Ze kregen de opdracht gezonde en authentieke Indonesische gerechten te bereiden. Daarbij werden zij beoordeeld op originaliteit, creativiteit, smaak en het gebruik van materialen.

Elke deelnemer werd gevraagd minimaal 5 originele Indonesische kruiden te gebruiken in het hoofdgerecht. Deze kruiden moesten verwerkt worden in een tahu-, tempe- of eigerecht in de eerste ronde en een vis- of kipgerecht in de tweede ronde.

Indonesische Kookwedstrijd 2013

Chef Roberto Respati van de Indonesische Chef Vereniging in Nederland, begeleidde de deelnemers door het geven van tips. Naast de competitie, werden de gasten ook getrakteerd op een kookdemonstratie door Chef Agus Hermawan. Fruit snij-expert Didi Han liet zien hoe je groente en fruit om kunt toveren tot kleine kunstwerkjes.

De jury bestond uit chef-kok Agus Hermawan, Benno R. Renaud en Detty Janssen. Ook de stem van het publiek telde mee.

Indonesische Kookwedstrijd 2013

Uiteindelijk werd Istiana uit Amsterdam bekroond tot winnaar van de Indonesische Kookwedstrijd 2013. Zij serveerde in de eerste ronde Tahu Tek-Tek in Surabaya stijl en in de tweede ronde presenteerde Istiana Ayam Bakar Sambal uit Bali.

Met haar papeda en authentieke bumbu gado-gado geserveerd met kuah ikan (sago pap) behaalde Maura Latumaerissa de tweede prijs. Sago is het belangrijkste voedsel op de Molukken en in Papua (Oost-Indonesië).


     Voor herhaling vatbaar


De heer Bonifatius A.H., vertegenwoordiger van de Indonesische ambassade, hoopt dat dit evenement herhaald kan worden. Het evenement moet volgens hem niet alleen gezien worden als kookwedstrijd, maar ook als een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen, die elk hun eigen rol hebben in het bevorderen van Indonesische gerechten op een internationaal podium. De Indonesische Kookwedstrijd is een belangrijke eerste stap. Bonifatius hoopt ook dat het evenement volgend jaar een breder bereik krijgt.

Alle betrokkenen vonden de Indonesische Kookwedstrijd 2013 in ieder geval een zeer geslaagd evenement.

Indonesische Kookwedstrijd 2013

Foto: Alle foto's zijn van Indra Setiawardana

Gerelateerde artikelen

Drinken in de tropen

Drinken in de tropen

31-01-2014 | Praktische informatie
Gezien de tropische temperaturen in Indonesië, is het belangrijk voldoende water te drinken, minimaal 1,5 liter per...
Meer »
Bandung heeft een Zombie-CafƩ

Bandung heeft een Zombie-CafƩ

18-09-2013 | Met Zombie-gerechten en drankjes
De West-Javaanse stad Bandung heeft sinds kort een zombie-café. Het café is gevestigd in een gebouw, waar ...
Meer »
Geef mij maar Nasi Goreng

Geef mij maar Nasi Goreng

26-07-2013 | Meest besproken Aziatische gerecht op Twitter
Onderzoeksbureau Prapancha Research heeft onderzocht welke Aziatische gerechten er het meest besproken worden op Twitter...
Meer »
100 verschillende soorten soto

100 verschillende soorten soto

06-06-2014 | Pekan Produktif Kreatif Indonesia
Wel 100 verschillende soorten soto werden er opgediend tijdens Pekan Produk Kreatif Indonesia – de Week voor Creat...
Meer »
Voeding en hygiƫne

Voeding en hygiƫne

31-01-2014 | Praktische informatie
Zin in iets lekkers? Dan ben je in Indonesië aan het juiste adres. Grote eters, kleine eters, iedereen komt in dit ...
Meer »
Ook Jakarta in de ban van de cronut

Ook Jakarta in de ban van de cronut

15-11-2013 | Verkooppunten cronuts in Jakarta
Cronut; in New York staan ze er uren voor in de rij. De populaire lekkernij uit Amerika is sinds kort ook in Indonesi&eu...
Meer »