IndonesieNU

Interessante hotspots in Sanur - Deel 1

Interessante hotspots in Sanur- Deel 1

10-02-2017 | Ervaar Bali
Sanur betekent 'een speciale plek om te bezoeken'. Wat maakt Sanur nu eigenlijk zo speciaal? Dat laten we zien via verschillende hotspots die langs of vlakbij het strand liggen. Volg daarvoor het 6-kilometer lange wandelpad en begin in het noorden, bij Pantai Satu (het eerste strand). Eindig bij Pantai Mertasari, het meest zuidelijke strand. In dit artikel zetten we de eerste vijf hotspots voor je op een rij. - Met dank aan Ita Amahorseija. 

1. Het liefdesnest van de schilder Le Mayeur en zijn muze Pollok

'Ik heb een huisje gebouwd aan de oever van de zee, ver van alle bebouwing en vooral ver van alle Europeanen. Het ligt midden in een rijstveld, op een plek waar je via geen enkel weggetje kunt komen, alleen via het strand. Ons huisje vormt een waardige omlijsting van haar [Polloks] schoonheid.'- Adrien-Jean Le Mayeur. 

Le Mayeur Tropenmuseum
Foto: Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

De woning doet nu dienst als museum. Bezoekers kunnen hier zien hoe de Vlaamse schilder Adrien-Jean Le Mayeur en diens vrouw Pollok geleefd hebben. De schilderijen die hier te zien zijn, zijn herinneringen aan hun buitengewone relatie. Pollok was een Legong-danseres die door Le Mayeur gered werd van een gedwongen huwelijk. 

schilderij museum le mayeur sanur
Foto: Ita Amahorseija

Een van zijn werken, een schilderij van de tuin van Mayeur in Sanur, bracht op een veiling in Australië $860.000 op. Museum Le Mayeur ligt vlakbij Jalan Hang Tuah. De ingang van het museum is aan het strand.
 

2. Kamer 327, de kamer van Soekarno

Het hoogste gebouw aan het strand van Sanur is Inna Grand Bali Beach Hotel. Vanuit de verte is het hotel al goed zien. Na de opening ervan in 1966, trad er al snel een nieuwe regel in werking die bepaalde dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan een palmboom (15 meter). 

Foto: Inna Grand Bali Beach, Sanur

Het hotel werd gebouwd in opdracht van Soekarno, de eerste president van Indonesië, met compensatiegeld van de Japanners voor de geleden schade tijdens de oorlog. Hij koos deze plek ter ere van Nyi Roro Kidul, de godin van de Zuidzee.

Een brand in 1993 verwoestte bijna alle kamers in het hotel. Alleen kamer 327, de kamer van Soekarno, bleef intact.
 

3. Het lokale eten in Sanur

Op verschillende plekken langs het strand kun je genieten van heerlijk geroosterde maiskolven, vers van de gril. De lokale bevolking eet de geroosterde maiskolven het liefst met boter en sambal, maar ze zijjn natuurlijk ook lekker zonder iets er op. 

Een ander favoriet hapje is een mix van tahu en tempe gedompeld in pindasaus en verpakt in papier. 

maiskolven sanur bali
Foto: Ita Amahorseija

Een populaire plek om lokale gerechten uit te proberen is Pasar Sindhu, de avondmarkt in Sanur ten noorden van de Jalan Danau Tamblingan. Populaire gerechten zijn onder meer nasi campur (rijst met vlees/vis en groenten), gorengan (gefrituurde hapjes, vaak een mix van groenten, zoete aardappel, tofoe en tempe), bakso (balletjessoep) en mie kuah (miesoep).

De beste vismaaltijden vind je in Warung Mak Beng. Als je het niet erg vindt om in de rij te staan voor je eten, probeer dan deze eetgelegenheid aan de Jalan Hang Tuah 45. Het komt vaak voor dat mensen hier een tafel delen met vreemden, om maar van die heerlijke verse gegrilde vis, vissoep en homemade sambal te mogen genieten. 
 

4. Accommodatie, van eenvoudig tot zeer luxe

Lila Homestay is een gerieflijke en schone homestay met basic kamers met ventilator of airconditioning, en warm water. Het ligt vlakbij de avondmarkt en op tien minuten loopafstand van het strand. 

Tandjung Sari Hotel is een van de meest authentieke hotelgebouwen aan het strand van Sanur. Het hotel begon in 1962 als een privé bungalow voor eigenaar Wija Wawo-Runtu (1926–2001) en zijn Engelse vrouw Judith. Zij gebruikten de bungalow als vakantiehuis bij hun bezoekjes aan Bali. 

In de loop der jaren werden er extra bungalows bijgebouwd voor vrienden, en voor vrienden van vrienden. Zonder dat iemand er erg in had, groeide het uit tot een hotel.

Foto: Tandjung Sari Hotel 

Bij de bouw van Hotel Maya werd er met afkeuring naar gekeken. Mensen vonden het een lelijk monster. Maar sinds het hotel in 2015 operationeel werd, raakten steeds meer mensen onder de indruk van het gebouw dat is ontworpen door de bekroonde architect Budiman Hendropurnomo. Een tijdloos erfgoed met klassieke Balinese elementen. Een concept dat de Balinese esthetiek naar nieuwe hoogten brengt. 


5. Strandleven, alleen of met de locals

Ergens op dat langgerekte strand van Sanur zul je vast wel een leuk plekje vinden waar je even kunt relaxen. Maar, houd er rekening mee dat het er op zondag, met name in de namiddag, erg druk kan zijn met Balinezen die samen met hun familie van hun vrije dag willen genieten.

Houd je van privacy en rust, bezoek dan het strand tegenover Bali Hyatt Hotel. Dit hotel is gesloten voor renovatie en nieuwbouw, maar je kunt er nog wel een ligstoel huren voor 50.000 rupiah per dag, inclusief groot badlaken. 

strand sanur bali

Foto: Ita Amahorseija


Uniek op Bali en in Sanur zijn de Balinese vrouwen die in een tempel in een gamelan orkest spelen. Langs het strand vind je verscheidene tempels en lokale kunstenaars als houtsnijders en schilders die hun werk als souvenir verkopen. 

Op het strand van Sanur is altijd wel wat te beleven [Lees ook: Bijzondere weetjes over Sanur]. 

Gerelateerde artikelen

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Baline...
Meer »
Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »