IndonesieNU

Jakarta, de stad der verwarring

Jakarta, de stad derverwarring

29-03-2013 | Ervaar Jakarta
Jakarta is meer dan alleen files en verkeersopstoppingen. Indonesiënu is meerdere malen in de miljoenenstad geweest en wil graag met je delen wat wij vinden van Jakarta. 
Jakarta is volgens Indonesiënu een stad van verwarring. Die verwarring is al goed merkbaar wanneer je het vliegtuig uitstapt en voet zet op Bandara Internasional Soekarno-Hatta, de internationale luchthaven van Jakarta.

Reizigers die een Visa on Arrival nodig hebben, volgen netjes de borden die naar de daarvoor bestemde loketten leiden.

Ben je voor het eerst in Indonesië, dan kan de procedure voor het verkrijgen van dit document soms wel eens verwarrend zijn. Maar, geen paniek. Vraag een luchthavenmedewerker waar je moet zijn en wat je moet doen.

 

     Het komt wel eens voor dat het scherm niet werkt.


De Visa on Arrival heb je in je bezit en de paspoortcontrole ben je gepasseerd. Nu op naar de bagageband om je bagage af te halen. Maar welke band moet je nu hebben? Een groot scherm met daarop alle informatie over welke vlucht welke band heeft, is er niet (althans niet op het moment van publicatie van dit artikel).

Om erachter te komen bij welke band je moet zijn, moet je de bagagebanden 1 voor 1 langsgaan. Boven elke band hangt namelijk een scherm met daarop informatie over welke vlucht daar zijn bagage plaatst.

Het komt wel eens voor dat het scherm niet werkt. Je gaat dan maar bij de passagiers staan die in hetzelfde vliegtuig zaten als jij. Zij zullen vast al aan een luchthavenmedewerker hebben gevraagd, welke band ze moeten hebben (dat hoop je tenminste).

Wat je ook kunt doen is de hulp inroepen van een kruier. In de meeste gevallen weet hij wel waar je precies moet zijn. Hoef je ook niet zelf met je bagage te sjouwen. Aan deze dienst zijn natuurlijk wel kosten verbonden.

 

     Van eenvoudig tot superluxe.


Vervolgens loop je naar buiten. Daar is het ook een en al verwarring. Hoe reis je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar het centrum van Jakarta. De snelste manier om daar te geraken is met de taxi. Maar welke taxi moet je nemen?

Jakarta kent verschillende taximaatschappijen, van eenvoudig tot superluxe. De taximaatschappijen hanteren ook verschillende tarieven.

Wij raden aan een taxi te bestellen bij 1 van de loketten op de luchthaven. Of, maak gebruik van de ophaalservice van het hotel waar je verblijft. Heb je vrienden of familieleden in Jakarta, vraag dan of ze je willen ophalen.

  

     Jakarta is.... Jakarta!


Ben je voor het eerst in Jakarta en wil je een auto huren, en die vervolgens zelf besturen om de stad te verkennen. Denk daar nog maar eens goed over na! Jakarta is geen London, Madrid of Los Angeles. Jakarta is.... Jakarta!

Wil je de gok toch wagen en zelf achter het stuur plaatsnemen, neem dan iemand mee die de hoofdstad op zijn of haar duimpje kent. Je zou maar eens verdwalen in deze miljoenenstad.

Zelfs al ben je 2 of meerdere keren in de stad geweest, Jakarta blijft een groot misterie. Een grote warboel.


Wat wij ook als verwarrend ervaren is het enorme aanbod aan producten. Een voorbeeld: je miniflesje shampoo is leeg en je bent op zoek naar een nieuwe fles. Bij de supermarkt aangekomen, word je overmand door verwarring. Welk merk moet je nu nemen?


Tientallen flessen van verschillende internationale bekende en onbekende lokale merken, voor allerlei soorten haartypes, allemaal gerangschikt in verschillende schappen. En dan nog eens al die nullen achter de komma. Verwarrend toch?

Maar al die verwarring brengt ook leuke herinneringen met zich mee. Net even iets anders dan het zo geordende leven in Nederland. 

Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »