Jalan Malioboro, bekendstewinkelstraat van Yogyakarta
14-01-2015 | Ervaar Yogyakarta
Tweet
Jalan Malioboro is de bekendste winkelstraat van Yogyakarta en zeer populair onder toeristen. Overal zie je er kraampjes waar van alles uitgestald ligt: houten sleutelhangers, batik kleding, teenslippers, leren tassen en nog veel meer.
'Becak, becak, cuma 5000 rupiah keliling kota', roepen becakrijders toeristen toe. Met de becak (fietstaxi) alles zien voor maar 5000 rupiah.
Becak-bestuurders bieden toeristen vaak een rondrit aan tegen een heel goedkoop prijsje. Vaak zit hier wel een addertje onder het gras. Je wordt bijvoorbeeld naar plekken gebracht waar souvenirs worden verkocht. Becak-rijders dwingen je min of meer daar iets te kopen omdat zij voor elk aangeschaft product commissie krijgen.
Jalan Malioboro ligt in het hart van Yogyakarta en leidt naar het sultanspaleis: Kraton. Nabij de noordelijke poort van de Kraton liggen Nederlandse koloniale gebouwen zoals het Hoofdpostkantoor en de Handelsbank. Iets verder naar het noorden bevindt zich de vroegere residentswoning, tegenwoordig het presidentieel paleis. Soekarno, grondlegger en de eerste president van Indonesië, verbleef hier tussen 1946-1949.
Aan de overkant van de straat ligt Fort Vredeburg, een in 1756 gebouwd Nederlands fort gebruikt voor militaire doeleinden. Tegenwoordig is hier een museum gevestigd waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheid [Lees ook: Forten in Indonesië: Fort Vredeburg].
Vlakbij bevindt zich ook de Beringharjo-markt waar je terecht kunt voor onder meer batik en souvenirs voor een spotprijs. Deze markt bestaat al sinds 1758, maar met de bouw van de markt werd pas in 1925 begonnen. De bouw werd uitgevoerd door een Nederlands betonbedrijf. Pasar Beringharjo is een markt waar je voor heel goedkope prijzen souvenirs kunt kopen.
Het oudste hotel in Yogyakarta, Hotel Inna Garuda, gebouwd in 1908, ligt ook in Jalan Malioboro en wel aan het begin van de straat. De Nederlandse koloniale architectuur is nog duidelijk zichtbaar.
Jalan Malioboro is naar verluidt vernoemd naar de Engelse gouverneur-generaal Marlborough, in de periode van het Engelse tussenbestuur in Nederlands-Indië van 1795-1818.
De trottoirs aan beide kanten van de straat, waar alleen eenrichtingsverkeer is toegestaan, staan vol kraampjes met allerhande spullen. 's Avonds openen de locals hier hun lesehan. Je zit dan op rieten matjes op de grond en krijgt je bestelling geserveerd aan lage tafeltjes voor je.
Ben je op zoek naar batik kleding of batik stoffen, dan ben je in Jalan Malioboro aan het juiste adres. Koop je batik in een van de kraampjes, onderhandel dan goed over de prijs. Houd je niet zo van onderhandelen, koop dan iets uit een van de vele winkels die vaste prijzen hanteren. Een populaire zaak is Mirota Batik, waar batik en allerhande souvenirs worden verkocht voor een vaste prijs.
Jalan Malioboro ligt op loopafstand van het treinstation, Stasiun Tugu. Vanaf het station kun je de straat ook per becak bereiken. Langs Jalan Malioboro staan ook veel becaks geparkeerd [Lees ook: Met de becak door Yogyakarta].