IndonesieNU

Fietsen voor Papua

Fietsen voor Papua

18-12-2013 | Jeremy Bally fietst 12000 km voor Papua
De 26-jarige Canadees Jeremy Bally had maar 1 doel voor ogen: de wereld rondfietsen en mensen bewust maken van de situatie in Papua. De fietstocht die 6 maanden geleden begon, eindigde deze week in Papua, de meest oostelijke provincie van Indonesië. In de gevangenis van Abepura overhandigde hij 40 postkaarten uit 7 landen, waaronder ook uit Nederland, aan politieke gevangenen die daar vastzitten. 
Jeremy's reis begon mei dit jaar in zijn thuisland Canada. Van Canada fietste hij door de VS, Ierland, Schotland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Australië. Afgelopen zondag bereikte de Canadees, na een fietstocht van zo'n 12.000 kilometer, zijn eindbestemming: Papua.

In elk land dat hij aandeed, sprak Jeremy over de problemen waarmee Papua te kampen heeft: mensenrechtenschendingen en verwoesting van het milieu. In Nederland verbleef Jeremy bij Oridek Ap, zoon van de legendarische musicus en meest invloedrijke personen van West-Papua, Arnold Ap. 

Pedalling for Papua

In een interview met The Jakarta Globe vertelt Jeremy dat hij zich zich in Papua begon te verdiepen tijdens zijn werkzaamheden als mensenrechtenactivist bij een jeugdorganisatie in Canada. Hij ontmoette daar verschillende Papuase vluchtelingen en werd door hen in contact gebracht met andere Papua's in ballingschap.

Volgens Jeremy moet er nog veel werk verzet worden. Hij is verbaasd dat er nog maar zo weinig mensen weten over de situatie in Papua. De Canadees hoopt dat hij door middel van zijn fietsactie nieuwsgierigheid en aandacht kan opwekken. Nieuwsgierigheid kan immers leiden tot verbondenheid. Mensen raken geïnspireerd om samen te bouwen aan een vreedzame toekomst voor Papua.

Volgens Jeremy is internationale aandacht en druk de sleutel tot de oplossing van dit decennia oude conflict dat Papua teistert.

Maandag 16 december arriveerde Jeremy bij de gevangenis van Abepura, Papua. Daar overhandigde hij de politieke gevangenen in totaal 40 postkaarten met steunbetuigingen en betuigingen van solidariteit.

Pedalling for Papua

Volgens de website Papuans Behind Bars zitten er momenteel 71 politieke gevangenen vast in Papua. De meeste gevangenen zijn opgepakt op beschuldiging van verraad omdat zij deelnamen aan vreedzame protestacties. Politieke gevangenen worden regelmatig onderworpen aan martelingen en onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden. Ook worden zij onhouden van medische zorg, staat op de website.

Indonesië legt stricte beperkingen op aan buitenlandse mensenrechtenactivisten en journalisten die Papua willen bezoeken. De reden dat Jeremy Bally zijn actie in Papua voort kon zetten, was omdat het hoofd van de Abepura gevangenis niet wist dat Jeremy zich daar bevond, aldus Jeremy Bally op zijn Facebook account: Pedalling for Papua

Foto's: Pedalling for Papua (Facebook)

Gerelateerde artikelen

West-Papua beter af onder SBY

West-Papua beter af onder SBY

07-10-2013 | Premier Tony Abbott looft Indonesische president
Premier Tony Abbott van Australië steunt de Indonesische soevereiniteit over West-Papua. Dat zei hij nadat 3 Papua-...
Meer »
Leger legt nieuwe wegen aan in Papua

Leger legt nieuwe wegen aan in Papua

27-08-2013 | Geavanceerde technologie uit Israƫl
De Indonesische overheid wil tenminste 290 kilometer nieuwe weg aanleggen in Papua, de meest oostelijk gelegen en tevens...
Meer »
Boeken voor Papua

Boeken voor Papua

04-07-2013 | Een kostbaar bezit
In de provincie West-Papua zijn boeken een kostbaar bezit. Boeken zijn erg duur in dit deel van Indonesië. Dit ligt...
Meer »