IndonesieNU

'Man van het volk' nieuwe president van Indonesiƫ

'Man van het volk' nieuwepresident van Indonesiƫ

22-07-2014 | Jokowi president Indonesiƫ
Joko 'Jokowi' Widodo is de nieuwe president van Indonesië. Dat heeft de Nationale Kiescommissie (KPU) dinsdag 22 juli 2014 bekendgemaakt. Met 53,15 procent van de stemmen heeft Jokowi zijn tegenstander Prabowo Subianto (46,85 procent) weten te verslaan. De komende vijf jaar mag 'de man van het volk' het land gaan leiden. 
Wat de afgelopen dagen eigenlijk al duidelijk was, is nu definitief: Jokowi is de nieuwe president van Indonesië. De presidentsverkiezingen van 2014 gaan de boeken in als de spannendste in de geschiedenis van de Indonesische republiek [Lees ook: Fotoreportage Indonesische verkiezingen]. 

Na de stembusgang op 9 juli 2014, riepen beide presidentskandidaten zich uit als winnaar van de presidentsverkiezingen; peilingbureau's hielden hun eigen quick count met verschillende resultaten; een presidentskandidaat die de nationale kiescommissie opriep het berekenen van de binnengekomen stemmen uit de verschillende provincies te staken omdat er volgens hem sprake was van verkiezingsfraude [Lees ook: Verliezen is niet erg]. 


     Vol verrassende wendingen 


Met andere woorden, een spannende verkiezingsstrijd vol verrassende wendingen.

De afgelopen dagen, bij het berekenen van de binnengekomen stemmen uit alle provincies van Indonesië, werd beetje bij beetje duidelijk dat er een overwinning voor Jokowi aan zat te komen [Lees ook: Wie wordt de nieuwe president van Indonesië].

Zijn tegenstander Prabowo Subianto liet het er niet bij zitten en klaagde een dag voor de bekendmaking van de verkiezingsuitslag de Nationale Kiescommissie aan. En ook op de dag van de bekendmaking zelf had de ex-generaal er moeite mee dat de KPU zijn verzoek om de berekeningen van de binnengekomen stemmen te staken, links liet liggen.


     Verliezen is niet erg


Maar nu is de tijd gekomen voor Prabowo en de zijnen om hun verlies te aanvaarden én te accepteren dat Jokowi Indonesië de komende vijf jaar mag gaan leiden.

Verliezen is niet erg. Dat heeft vertrekkend president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) maandag (21/7) ook al gezegd. Het is goed om je nederlaag te erkennen en de winnaar te feliciteren. Dat hoort nu eenmaal bij het leven, aldus SBY. 

Daar heeft Prabowo echter geen gehoor aan gegeven. Een paar uur voor de bekendmaking van de verkiezingsuitslag heeft hij bekendgemaakt dat hij zich terugtrekt uit de presidentsverkiezingen van 2014. Op de Indonesische televisie zei hij dat het verkiezingsproces niet democratisch is verlopen. [Lees ook: Prabowo Subianto trekt zich terug uit presidentsverkiezingen].

Nu zegt zijn woordvoerder dat wat de ex-generaal op de Indonesische televisie heeft gezegd, verkeerd geïnterpreteerd is. Wat Prabowo bedoelt, is dat hij zich terugtrekt uit het hele telproces van de Nationale Kiescommissie. Prabowo Subianto is officieel dus nog steeds presidentskandidaat, aldus zijn woordvoerder.


     Meeste stemmen in 23 provincies


Hoe het ook zij, voor de aanhangers van Jokowi kan deze spannende dag niet meer stuk. Uit berekeningen van de KPU blijkt dat Jokowi in 23 van de 33 provincies de meeste stemmen heeft behaald. Indonesië telt 34 provincies, maar bij het telproces zijn de uitgebrachte stemmen in Noord-Kalimantan meegerekend bij de provincie Oost-Kalimantan.

Ook in het buitenland hebben Jokowi en zijn running mate Jusuf Kalla de meeste stemmen gekregen. 
 

Op 20 oktober 2014 wordt Joko Widodo officieel beëdigd als president van de Indonesische republiek, Republik Indonesia.

Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

24-07-2014 | Verkiezingen 2014
Als Nederland in 2016 Europees kampioen wordt dan… trakteer ik op een rondje Bir Bintang, maak ik een Indonesisch...
Meer »
Verliezen is niet erg

Verliezen is niet erg

21-07-2014 | Verkiezingen 2014
De Indonesische kiescommissie (KPU) is druk bezig met het berekenen van de binnengekomen stemmen. Zoals het er nu naar u...
Meer »
Prabowo populair op Facebook

Prabowo populair op Facebook

16-05-2014 | Onderzoek socialbakers.com
Met meer dan 4,9 miljoen fans op Facebook, staat de Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto in de top 10 van p...
Meer »
Wie is de rijkste van de vier?

Wie is de rijkste van de vier?

02-07-2014 | Financiƫn bekendgemaakt
De Indonesische presidents- en vicepresidentskandidaten hebben hun financiën openbaar gemaakt. Op de website van de...
Meer »
Het derde presidentsdebat

Het derde presidentsdebat

23-06-2014 | Verkiezingen 2014
Het derde presidentsdebat zondag 22 juni stond in het teken van internationale politiek en nationale veiligheid. Net als...
Meer »
De belangrijke data op een rij

De belangrijke data op een rij

16-03-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 16 maart 2014 zijn in Indonesië de campagnes voor de parlementsverkiezingen officieel van start gegaan. De p...
Meer »
Stemmen kopen? Geen probleem!

Stemmen kopen? Geen probleem!

13-12-2013 | Verkiezingen 2014
Meer dan 40 procent van de Indonesische kiezers vindt het aanvaardbaar dat politici stemmen kopen in de aanloop van de v...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »