IndonesieNU

Kayu Putih gebruik je voor ...

Kayu Putih gebruik je voor ...

06-10-2015 | Artikel
Kayu Putih of eucalyptusolie is een klassiek huismiddeltje dat helpt tegen verschillende kwaaltjes. Indonesiërs zweren erbij. Bijna alle Indonesiërs hebben wel een flesje Kayu Putih in huis. Het flesje wordt bijna overal mee naar toe genomen. In de auto, het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Maar waar gebruiken Indonesiërs kayu putih nu eigenlijk voor?  

 1. Masuk angin

Masuk betekent 'binnengaan' en angin is 'wind'. Masuk angin is dus 'de wind die het lichaam binnengaat'. En deze wind zorgt voor verschillende klachten: van hoofdpijn tot buikpijn en van misselijkheid tot een grieperig gevoel. Masuk angin is eigenlijk niets anders dan 'je niet lekker voelen' of 'kouvatten'. Indonesiërs die zich niet lekker voelen smeren zich in met Kayu Putih. De olie helpt de pijn te verlichten. 

2. Insektenbeten

In Indonesië ontkom je er niet aan: insectenbeten. Wanneer Indonesiërs door een insect gebeten of gestoken worden, smeren ze meteen wat Kayu Putih op de aangedane plek. De jeuk wordt dan vele malen minder, zeggen ze.

3. Verstopte neus

Wanneer je last hebt van een verstopte neus, kan stomen helpen om de neusholten weer vrij te maken waardoor je weer vrij kunt ademen. Een paar druppels Kayu Putih in een kom met heet water doet wonderen, vervolgens een handdoek over je hoofd en stomen maar. Wat je ook kunt doen is wat Kayu Putih aanbrengen op de huid net onder je neusgaten.

4. Kerokan

Kerokan is schrapen met een muntje over de met balsem of olie ingesmeerde rug. Dit doet men wanneer iemand bijvoorbeeld kou heeft gevat. Na deze behandelmethode blijven er rode strepen op de huid achter. Hoe roder de strepen, hoe zieker je bent, zeggen Indonesiërs. Kerokan kan heel goed met Kayu Putih of een mengsel van Kayu Putih en olijfolie. Even de rug en/of nek insmeren met de olie en schrapen maar. Gebruik dan wel een ruime hoeveelheid olie. Gebruik je te weinig olie, dan kan kerokan een pijnlijke bezigheid worden. 


5. Zweet

Of Kayu Putih helpt bij het verhullen van zweetgeur, betwijfelen we. Indonesiënu denkt dat het gebruik van deodorant veel effectiever is. Wel kan Kayu Putih de situatie in een overvolle bus of trein wat draaglijker maken. De olie is een geschikt middel tegen de bau keringat (zweetgeur) van medereizigers.

Besprenkel een zakdoekje met wat Kayu Putih of houd gewoon het hele flesje onder je neus, en je kunt er weer tegenaan!

Foto: Indonesiënu 

Gerelateerde artikelen

5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »