IndonesieNU

Groene oase in hartje Bogor

Groene oase in hartje Bogor

07-04-2014 | Ervaar West-Java
Veel groen, hoge schaduwrijke bomen, enorme waterlelies en schitterende orchideeën. We zijn in Kebun Raya Bogor, de botanische tuin van Bogor, een stad in de provincie West-Java.


Bogor ligt aan de voet van de berg Salak, ongeveer 58 kilometer ten zuiden van de miljoenenstad Jakarta. Het klimaat is er opvallend koeler dan in de metropool. Dit komt omdat Bogor hoger ligt dan de Indonesische hoofdstad.


     Toevluchtsoord voor Jakartanen


Omdat Bogor nog geen uur rijden ligt vanuit Jakarta, is de stad een geliefd toevluchtsoord voor Jakartanen. Het kan er in de weekenden en op nationale vrije dagen vrij druk zijn.

De bekendste topattractie in Bogor is Kebun Raya Bogor, de botanische tuin van Bogor.

Kebun Raya Bogor

Kebun Raya Bogor, met een oppervlakte van zo'n 87 hectare, is de oudste botanische tuin van Indonesië. De tuin is in 1817 opgericht - onder Nederlandse heerschappij - door de Duitse botanicus Dr. Caspar Georg Carl Reinwardt en kreeg de naam 's Lands Plantentuin te Buitenzorg.


     's Lands Plantentuin te Buitenzorg


Bogor heette in het Nederlandse koloniale tijdperk Buitenzorg. Het presidentieel paleis dat midden in de tuin ligt, was vroeger de residentie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 werd het paleis de residentie van de eerste Indonesische president van Indonesië, Soekarno. 's Lands Plantentuin te Buitenzorg werd omgedoopt tot Kebun Raya Bogor.

Kebun Raya Bogor

De botanische tuin in Bogor huisvest duizenden planten- en bomensoorten van over de hele wereld. Zo vind je er onder meer een grote collectie prachtige orchideeën, palmbomen, cactussen en nog veel meer.

Kebun Raya Bogor

Kebun Raya Bogor heeft naast verschillende soorten planten- en bomensoorten ook andere interessante bezienswaardigheden zoals de vleermuizenboom, waar de vleermuizen een oorverdovend lawaai maken, het Zoölogisch Museum, het monument ter nagedachtenis aan Olivia Raffles, de vrouw van de Britse gouverneur-generaal Sir Stamford Raffles, en de rode hangbrug waarop zich om veiligheidsredenen maximaal tien personen tegelijkertijd mogen bevinden. 

Kebun Raya Bogor

Een andere bezienswaardigheid in de botanische tuin is de Nederlandse begraafplaats (makam Belanda), die verscholen ligt achter hoge bomen, en al lang vóór de oprichting van Kebun Raya Bogor bestond. 

Op het complex staan 42 graven. Van 38 graven is bekend wie er ligt begraven; het merendeel van de graven behoort toe aan de familie van de gouverneurs-generaal van Nederlands-Indië.

Kebun Raya Bogor

Het oudste graf op de Nederlandse begraafplaats is dat van Cornelis Potmans, administrateur van een medicijnenwinkel. Hij stierf 2 mei 1784. Het jongste graf is dat van Prof. Dr. A.J.G.H. Kostermans, een Nederlandse botanicus die in 1994 overleed. Kostermans nam in 1958 de Indonesische nationaliteit aan. Tot zijn dood werkte hij op het kantoor van Herbarium Bogoriense, dat tegenover Kebun Raya Bogor ligt.

Op de begraafplaats ligt ook D.J. de Eerens begraven, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië van 1836-1840. 

Kebun Raya Bogor

Kebun Raya Bogor is met de auto, de fiets of lopend te verkennen. De meeste bezoekers parkeren hun auto langs de kant van de weg, in de tuin, en gaan dan te voet verder. 


     Praktische informatie

 

Adresgegevens:
Jalan Ir. H. Juanda No.13, Bogor, West-Java


Openingstijden

Kebun Raya Bogor 07.30-17.30 uur
Orchideeënkassen 08.00-15.30 uur
Souvenierwinkel 08.00-15.30 uur
Zoölogisch museum 08.00-16.00 uur
 

Kebun Raya Bogor


Alle foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Kampung Naga, een oase van rust

Kampung Naga, een oase van rust

10-09-2014 | Ervaar West-Java
Geen elektriciteit, geen internet en andere moderne gemakken van deze tijd. Wij kunnen en willen eigenlijk niet meer zon...
Meer »
Op zoek naar Dago Theehuis

Op zoek naar Dago Theehuis

22-05-2014 | Ervaar West-Java
'Vroeger, in de Nederlandse koloniale periode, was dit een heel bijzondere plek', vertelt Gun Gun, een bewaker b...
Meer »
Een Nederlandse grot in Bandung

Een Nederlandse grot in Bandung

16-05-2014 | Ervaar West-Java
Het is zoals het in een grot hoort te zijn. Pikdonker. Gelukkig konden wij een zaklamp huren. Een beetje licht in de dui...
Meer »
Op fietsavontuur in Dago

Op fietsavontuur in Dago

22-04-2014 | Ervaar West-Java
Auto’s, minibusjes, brommers en andere voertuigen voor, achter en naast je. Fietsen in Indonesië is een hele ...
Meer »
5 topattracties in Bandung

5 topattracties in Bandung

25-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung wordt ook wel 'het Parijs van Java' genoemd. Er zijn nog veel sporen van de vroegere Nederlandse aanwezigheid te...
Meer »
5 topbestemmingen West-Java

5 topbestemmingen West-Java

19-05-2016 | Ervaar West-Java
West-Java staat bekend om de wonderschone natuur. Groene rijstvelden, watervallen, rivieren en bergen sieren het landsch...
Meer »
Bandung, het Parijs van Java

Bandung, het Parijs van Java

15-03-2016 | Ervaar West-Java
Bandung, ook wel 'het Parijs van Java' genoemd, is een van de vele steden in de Indonesische archipel waar nog v...
Meer »
De krater van Kamojang

De krater van Kamojang

04-02-2015 | Ervaar West-Java
De bochtige weg leidt bergopwaarts. Het uitzicht is adembenemend. Af en toe haalt een groepje middelbare scholieren op b...
Meer »
De aapjes van Curug Omas

De aapjes van Curug Omas

21-04-2014 | Ervaar West-Java
Het oorverdovende geluid van de waterval komt ons tegemoet. Vanaf een hoge brug zien we van dichtbij hoe het water vanaf...
Meer »