IndonesieNU

De magische koetsen van de sultan van Yogyakarta

De magische koetsen van desultan van Yogyakarta

15-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Het koetsenmuseum van de sultan van Yogyakarta herbergt een prachtige collectie zeer goed onderhouden koetsen uit vervlogen tijden, toen Indonesië nog Nederlands-Indië was. Indonesiënu neemt je mee naar Museum Kereta Kencana in Yogyakarta. 
Het koetsenmuseum, dat een initiatief is van sultan Hamengkubuwono VII, ligt op loopafstand van de kraton, het paleis van de sultan van Yogyakarta. Bij helder weer kun je in de verte de nog actieve vulkaan Merapi zien. 

merapi

Het koetsenmuseum ligt op een erf waar Javaanse dames in de schaduw van hoge bomen snacks verkopen en dawet. Dawet of cendol is een verfrissend Javaans kokosdrankje met groene en/of witte rijstemeeldruppels, gezoet met Javaanse suiker [Lees ook: Verkoelende drankjes in Indonesië]. 

museum kereta kraton

Bij binnenkomst worden bezoekers verwelkomd en rondgeleid door een gids, gekleed in een batik overhemd. Hij vertelt dat het merendeel van de koetsen gemaakt is in Nederland. De rijtuigen werden onder meer geproduceerd door de firma Spyker. Het Nederlandse automerk was aan het einde van de negentiende eeuw begonnen als koetsenfabriek en exporteerde de allermooiste rijtuigen naar Nederlands-Indië.

Veel van die koetsen kwamen terecht bij de sultan van Yogyakarta. De merknaam staat gegraveerd in de wieldoppen van de rijtuigen. 

museum kereta kraton

De gids laat de alleroudste en de meest bijzondere koets zien in het museum: Kereta Kencana Kanjeng Nyai Jimat.

Voordat de gids zijn verhaal begint, brengt hij de koets eerst een groet door beide handen tegen elkaar te houden en lichtjes voorover te buigen. Dat doet hij om toestemming te vragen om over het rijtuig te vertellen. 

De koets is namelijk een heilig erfstuk. Elke Suro - de eerste maand van de Javaanse kalender - wordt het rijtuig ritueel gewassen door de abdi dalem, de hovelingen van de sultan. Het resterende water van de wasbeurt zou een helende kracht hebben. 

museum kereta kraton

De koets, die gemaakt is in Nederland, is een geschenk van de Nederlandse Gouverneur-Generaal Jacob Mossel (1704-1761) voor de eerste sultan van Yogyakarta, Sultan Hamengkubuwono I. 

Er doen ook verhalen de ronde dat de koets een geschenk was van de Zuidzee. Een abdi dalem was op een dag aan het vissen in de Zuidzee. Op een gegeven moment had hij beet. Hij trok aan zijn hengel en viste een koets uit het water: Kereta Kencana Kanjeng Nyai Jimat. 

museum kereta kraton

De gids vertelt dat meerdere bezoekers er niet in geslaagd zijn de koets duidelijk op foto vast te leggen. Wazige foto's zijn een veelgehoorde klacht. Ook is het zo dat de koets er op elke foto anders uitziet, zegt de gids. 

museum kereta kraton

Een ander bijzonder museumstuk is Kereta Garuda Yeksa, een zeer goed onderhouden houten koets die werd gebruikt voor de inhuldiging van Sultan Hamengkubuwono VI tot en met de huidige sultan van Yogyakarta (Hamengkubuwono X).

Het rijtuig, geproduceerd in 1861 in Nederland, wordt ook wel de Gouden Koets genoemd vanwege de prachtige met 18 karaat goud vergulde ornamenten, waaronder de mythische vogel Garuda. Garuda, ook gemaakt van 18 karaat goud met een gewicht van 20 kilo, is een ontwerp bedacht door de eerste sultan van Yogyakarta. 

De koets werd getrokken door acht witte paarden. 

Net als Kereta Kencana Nyai Jimat is ook Kereta Garuda Yeksa een heilig erfstuk dat ritueel gereinigd wordt. 

museum kereta kraton


museum kereta kraton

Een bezoek aan het koetsenmuseum is volgens Indonesiënu zeer zeker de moeite waard. De magische koetsen, de foto's aan de wand, de kleding van de koetsier die in grote houten kasten bewaard wordt en natuurlijk de schitterende verhalen van de gids, nemen je even terug naar tijden van weleer.

 

Museum Kereta Kencana
Jl. Kestalan Natawijayan, Yogyakarta
 

Openingstijden
08.30-16.00 uur

Hoe er te komen
Het koetsenmuseum ligt op loopafstand van de Kraton van Yogyakarta. Wanneer je eerst een bezoek hebt gebracht aan de kraton, sla je bij de hoofdingang van de kraton rechtsaf. Na ongeveer 5 minuten lopen zie je het koetsenmuseum aan de linkerkant van de weg. 
 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Met de becak door Yogyakarta

Met de becak door Yogyakarta

09-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een heel leuke manier om Yogyakarta te verkennen is met de becak (fietstaxi). Samen met al het andere verkeer – bu...
Meer »
De kraton van Yogyakarta

De kraton van Yogyakarta

05-12-2014 | Ervaar Yogyakarta
Een elegante dame van middelbare leeftijd, gekleed in Javaanse klederdracht, met haar haar mooi opgestoken in een wrong,...
Meer »
5 topattracties Yogyakarta

5 topattracties Yogyakarta

12-11-2013 | Ervaar Yogyakarta
De provincie Yogyakarta ligt in Midden-Java en heeft de status van een bijzonder district: Daerah Istimewa Yogyakarta. D...
Meer »
Volcano-tour naar de Merapi

Volcano-tour naar de Merapi

26-07-2013 | Ervaar Yogyakarta
De Merapi is 1 van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld. Toch weerhoudt het explosieve karakter van de vulkaan kl...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »